Öfkemizi kontrol edelim

Öfkemizi kontrol edelim

Öfke, doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal bir tepkidir. Öfkeyi bedensel olarak, şiddet veya bir şeylere zarar verme olarak dışsallaştırmak aslında sözel ve duygusal olarak yeterince iyi ifade edememekten kaynaklanır. Kişi duygularını, düşüncelerini yeterince açık ifade edemediğinde, karşısında otorite figürlerinin olması veya karşısında kendini ifade etmesine engel olan biri bulunduğunda veya öfkeyi kendine yönlendirdiğinde içe atılan öfke bir süre sonra kişinin kendine veya başkasına yönlendirdiği öfke olarak da dışsallaştırılabilir. Bastırılan öfke dışarıya çıkarken daha güçlü ve yıkıcı olarak kendini gösterebilir, yön değiştirip aslında öfkelenilen kişiye değil başka bir durum veya kişiye yönlendirilebilir.

Öfke kontrolü çocukluk çağında başlar ve beyin ön bölgesinin bir işlevidir. Kötü çocukluk çağı yaşantıları ve yanlış tutumlar çocuklarda öfke kontrolünü bozar. Öfke Kontrol Bozukluğu yaşayan bireylerde mutluluk hormonu adı verilen serotonin hormonunun çalışmasında da bir sıkıntı olduğu bilinmektedir.

Öfke,  bir  taraftan  bizi  bir  problem  olduğu konusunda   uyarırken,   diğer   taraftan  da kendini  koruma  adına   saldırganlık eğilimini   harekete   geçirir. Vücut stres ve öfke altında kaldığında, “adrenalin”   salgılar ve tehlikeye karşı bireyi hazırlar, alarm durumuna geçer.

Bu durumda ;

- Kan basıncı artar

- Kalp atışları hızlanır

- Kanın büyük kas gruplarına akışı artar

- Sindirim yavaşlar

- Solunum sıklaşır

Öfke anında birtakım duygular oluşur; üzüntü, hayal kırıklığı, kaygı, korku, utanç, suçluluk, sinirlilik, değersizlik, yetersizlik, anlaşılamamak gibi öfkenin ardında duygular saklıdır." Öfke  rüzgar gibidir, bir süre sonra diner; ama birçok dal kırılmıştır bile." Mevlana'nın bu sözünden yola çıkarak öfkenin insanlarla iletişimde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmekteyiz.

Öfkeyi tetikleyen ya da artıran çoğunlukla iç konuşmalarımızdır. Yani burada yapılması gereken şey iç konuşmalarımızdaki duygu ve otomatik gelişen olumsuz düşünceleri yakalayarak bunları olumluya çevirebilirsek  öfkemizi de kontrol altına almayı başarabiliriz.  Yani  düşüncelerimiz    duygularımızı,    duygularımız  da  davranışlarımızı   etkiler. Öfke  yaratan  düşüncelerimizi değiştirdiğimizde   öfkemizin  şiddetinin azaldığını  görürüz.

Öfkeyle baş etmede kullanılan yanlış yollar ;

- Öfkeyi Yok Sayma

- Öfkeyi Başkasına Aktarmak

- Öfkeyi Saldırganca Ortaya Koymak

- Öfkeyi Pasif Davranışlarla Ortaya Koymak

- Öfkeyi Kendine Yöneltmek

- Öfkeyi alkol ve madde kullanımı ile bastırmak

Hangi yöntemler öfkemizin taşmasını önler?

Öfke kontrolünü sağlamak ile ilgili yaklaşımlar psikoterapide en çok kullanılan yöntemlerdir. Bu yaklaşımlarda kişinin var olan öfkesini kontrol etmeyi öğrenmesi amaçlanır. Bu tür çalışmalar oldukça yarar sağlar. 

- Gevşeme Egzersizleri

- İç konuşmalarımızı değiştirme yöntemi

- Dikkati Kaydırma

- Gevşeme Egzersizleri

- Duyguları Özgür Bırakma Yöntemi

- Düşünme Tarzını Değiştirme

- Ortamdan Uzaklaşma gibi yöntemler öfke kontrolünde oldukça etkilidir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Fatih Kirişci

Kahramanmaraş doğumlu olan Uzm. Klinik Psikolog Fatih KİRİŞCİ, lisans eğitimini İstanbul AydınÜniversitesi Psikoloji bölümünde tamamlamış, uzmanlığı ise İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünü dereceyle bitirerek Klinik Psikolog unvanını almıştır.Özellikle cinsel terapi alanındaki yetkinliği ile Vajinismus terapisinde kendini ispatlamış ve bu dalda Kahramanmaraşta Vajinismus alanında çalışan klinik psikolog düzeyinde ilk ve tek uzman olmaözelliğini taşımaktadır. Lisans eğitimi sırasında, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisi, Avrupa Çocuk Rehabilitasyon Merkezi, Bakırköy Adliyesi, Adli Tıp Kurumu, Sevinç Koleji, Bahçelievler Anadolu Lisesi ve Ataköy Lisesi`nde staj yaparak mesleğin her alanında kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Ayrıca yüksek lisans stajını da Yeni Şafak Hastanesi Psikiyatri Servisinde yapmas ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Öfke
Uzm. Kl. Psk. Fatih Kirişci
Uzm. Kl. Psk. Fatih Kirişci
Kahramanmaraş - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube