Obsesif kompulsif bozukluk (okb)

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ya da halk arasında bilinen şekliyle takıntı hastalığı obsesyonların (takıntıların) ve kompulsyonların (zorlantıların) varlığı ile karakterize psikiyatrik bir hastalıktır.

Obsesif kompulsif bozukluk (okb)

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB)

 

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ya da halk arasında bilinen şekliyle takıntı hastalığı obsesyonların (takıntıların) ve kompulsyonların (zorlantıların) varlığı ile karakterize psikiyatrik bir hastalıktır. 

Obsesyon kavramı kişinin zihnine istemeden gelen rahatsız edici düşünceler, görüntüler ya da imajlardır. Birey bu düşüncelerin gerçekle uyuşmadığını bildiği halde, bu düşünceleri uzaklaştırmada ciddi zorluk yaşar. Düşünceleri uzaklaştırma gayretleri esnasında yoğun kaygı hisseder. Bu kaygıyı azaltmak için, katı kurallar, tekrarlayıcı davranışlar ortaya çıkar. Bu zorlantılı davranışlar kompulsyonlar şeklinde karşımıza çıkar. Bu kompulsyonlar bireyin zamanını alır (örneğin günde bir saatten çok zamanını alır) ve bireyin işlevselliğinin düşmesine neden olur. 

Obsesyon ve kompulsyonlar tek başlarına da olabilir ancak genellikle bir arada görülür. Çocuklarda obsesyon olmadan kompulsyon görülme sıklığı fazladır. Çocuk sadece bir huzursuzluk tarif eder. Bu durum obsesyon ve kompulsyonların oluşturduğu kaygıyı çocuğun tarif edememesinden kaynaklanıyor olabilir. 

OKB bireyin ve yakın çevresinin hayatını kısıtlayan bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda OKB tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. 

OKB tedavisinde iki temel seçenek psikoterapi yöntemleri ve ilaç tedavileridir. OKB tedavisinde sıkça Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde birey kendisinde anksiyete oluşturan obsesyonlara kademeli olarak maruz bırakılır, obsesyona karşılık gelen davranış aşamalı olarak azaltılmaya teşvik edilir. Bilişsel Davranışçı Terapi hem çocuk hem de yetişkin yaş grubunda etkinliği kanıtlanmış güvenilir bir yöntemdir. 


 

Bu makale 11 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Cemal Can

Uzm.KI.Psk.Cemal Can, Ankara Üniversitesi DTCF Psikoloji bölümünden mezun olmuş ve Fatih Üniversitesi Psikoloji bölümünde  Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. Halen Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sinirbilimleri Anabilimdalında doktora eğitimine devam etmektedir. Uzm.KI.Psk.Cemal Can mesleki çalışmalarına ise şu an Gelidonya Psikolojik Danışmanlık Merkezin'de devam etmektedir. Eğitimler: Bilişsel ve Davranışçı Terapileri 2. Modül Eğitimi , Prof. Dr. Hakan Turkçapar (2021) Çocuk Ergen Bilişsel Davranışçı Terapi Süpervizyon Eğitimi, Doç. Dr. Vahdet Görmez (2021) Çocuk Ergen Bilişsel ve Davranışçı Terapi Kuramsal Eğitimi, Doç. Dr. Vahdet Görmez (2020) Bilişsel Davranışçı Terapi Beceri Kazandırma ve Supervizyon Uygulaması Egitimi, Prof. Dr. Hakan Turkçapar (2019) Bilişsel ve Davranışçı Terapileri, Prof. Dr. Hak ...

Etiketler
Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi
Uzm. Psk. Cemal Can
Uzm. Psk. Cemal Can
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube