Obezite cerrahisi tüp mide (sleeve gastrektomi). gastrik bypass

Obezite cerrahisi tüp mide (sleeve gastrektomi). gastrik bypass

Laparoskopik Obezite Cerrahisi, hastanın aşırı derecede kilolu olması durumunda başvurulan bir yöntemdir. Laparoskopik Obezite tedavisinde, hastanın karnının içini görmeyi sağlayan küçük bir alet aracılığıyla, karında küçük çizik boyutlarında kesikler açılarak yapılır.

Laparoskopik Obezite Cerrahisinin Avantajları

Daha hızlı kilo vermek.

Hastanede kalma süresinin azalması

Ameliyat sonrası daha az ağrı

Ameliyat yaralarının daha kısa sürede iyileşmesi

Vucutta daha az deformasyon(bozulma)

Sosyal hayata daha çabuk geri dönüş

Laparoskopik Obezite Cerrahisi Öncesi Hazırlıklar

Öncelikle doktorunuza danışıp, yapılacak testlerle Laparoskopik obezite cerrahisi için uygun olup olmadığınızı öğrenmeniz gereklidir. Ameliyattan 1 ya da 2 gün önce sıvı diyetine başlanır ve katı yiyecek tüketilmez. Ameliyattan önceki gece ameliyata kadar hiçbir şekilde katı veya sıvı tüketilmez. Sadece doktorunuzun kontrolünde gerekli ilaçları almanız istenebilir. Ağrı kesici ve kan cıvıtıcı ilaçlar bir hafta öncesinden bırakılmalıdır.

Gastrik Bypass

Gastrik bypass ameliyatı hem kısıtlayıcı, hem de emilim azaltıcı bir işlemdir. Midenin hacmi küçüldüğü için hastanın gıda alımında azalma sağlanır. Bunun yanında 150-200 cm’lik bağırsağın emilim dışı bırakılması neticesinde, hastada total kalori, protein ve diğer besinlerin emilimi azalmaktadır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır.

Öncelikle ameliyata midede 30 mililitrelik yeni bir poş oluşturularak başlanır. Ardından 150-200 cm’lik ince bağırsak kısmının emilim bakımından devre dışı bırakıldığı ince bağırsak anastomozu ile  ameliyat sonlandırılır. Gastrik bypass ameliyatı  laparoskopik yöntemle yapılabilmektedir.

Sleeve Gastrektomi

Sleeve gastrektomi ya da tüp mide , laparoskopik olarak yapılır ,midenin sol tarafının kısmi olarak olarak çıkarılması işlemidir. Mide sol yan kısmı serbesleştirilip. Midenin üst kısmında Fundus’un tamamen serbestleştirilmesi sonrası midenin sol yan kısmının çıkarılması işlemine geçilir. Bu aşamada hastaya ağızdan istediğimiz kalibrasyondaki mide tüpü yerleştirilir.

Bu tüpün kenarından stapler dediğimiz cihazlar sayesinde karşılıklı üçer sıra zımbalar ile midenin kapatılması ve ardından kesilmesi işlemi yapılır. İşlem hastada kalan mide kısmının  ayrıca  karın iç yağının zımba üzerine kaçak olmasın diye bir kat dikişle daha kapatılması  ya da doku yapıştırıcıların stapler hattına topikal uygulanmasıyla tamamlanır. Mide karın dışarısına alınmasını takiben küçük trokar yerleri kapatılır ve işlem sonlandırılır.

Normal hacmi 1,5-2 L olan mide, bu ameliyat sonrasında 100-150 mL olmakta ve gıda alımında kısıtlamaya neden olmaktadır. Hastada kilo kaybına sadece midenin hacim olarak kısıtlanması değil, aynı zamanda iştahı artıran  ghrelin hormonunda azalma, tokluk hissi verir, mide boşalımının hızlanması ile metabolizma hızlanır 

Ne kadar kilo verebilir hastalar bu yöntemlerle?
 
Hastalar total vücut kilolarının % 65-70’ini verilebilmektedir. Ameliyat sonrası en fazla kilo verme ilk 6 ayda olmakla beraber, kilo verme ameliyattan sonraki 18-24 ay süresince devam etmektedir. Her hasta için normal kilo seviyesi farklıdır. Cerrahi sonrası istenen hedefe ulaşılmasında bilinçli ve kaliteli beslenme  büyük önem taşır.

Biz diyetisyen eşliğinde yaptığımız kontrollerle normal kilosuna gelmesi için  hastamızın diyetinde gerekli düzenlemelerle kilo kontrolünü sağlamaktayız.

Mesela ameliyat çor ağrılı zor bir ameliyat mı? Ne kadar sürede toparlanıyor? Ne kadar zamanda normal hayatına dönüyor hastalar?

 Hastalarımız ameliyat sonrası birkaç saat hafif ağrılı bir dönem sonrası 4. saatte ayağa kaldırıp yürütüyoruz. obezite ameliyatları çok ağrılı bir ameliyat değil . Toplam 3- 4 gün hastanede takip ediyoruz. Taburcu ettiğimiz hastalar ortalama bir haftada işlerine dönebilirler.

Ameliyat sonrası sarkma olur mu?

Çok aşırı kilolu hastalarda hastanın yağlanma bölgeleri, cinsiyeti ve yaşına bağlı olarak kilo verdikten sonra bazen hafif sarkmalar olabiliyor. Özellikle sarkmalar karın bölgesi, iç bacak bölgesi ve kollarda olabiliyor. Bunu önlemek adına erken dönemde 3-4 haftada tempolu yürüyüş yüzme gibi spor tavsiye ediyoruz, ancak aşırı kilolu hastalarımızda kilo verme hedefi gerçekleştiğinde oluşan sarkmaları estetik olarak düzeltme şansımız var.

Beslenme alışkanlıkları ameliyat sonrası değişiyor mu?

Hastalarımızın ameliyat sonrası beslenme alışkanlıkları tamamen değişiyor. Ameliyat öncesi ve sonrası diyetisyenle ortak değerlendirmeler yapıyoruz. Her hasta için detaylı tetkikler sonrasında özel beslenme programları düzenliyoruz. Ameliyat sonrasında hastamızı sağlıkla taburcu ettikten sonra hazırladığımız programa göre beslenmelerini belirtiyoruz.

Hastalar ilk 1,hafta sıvı gıda alıyorlar, sonraki süreçte normal gıdalara kademeli olarak geçiyoruz. Zaman içinde hastalarımız normal her şeyi yiyebiliyorlar, ancak posiyonlar mide hacminin küçülmesi dolayısıyla küçülüyor. Bu ameliyatı olan hastalarımız açlık hormonu salgısının azalması nedeniyle açlık çekmeden diyet yapmadan tok olarak zorlanmadan kilo verebilmektedir.

Ameliyatın etkisi ne zaman başlıyor?

Ameliyatın etkisi ertesi gün başlıyor aslında. Bu süreç hastanın vermesi gereken kiloya göre değişkenlik göstermekle birlikte tam sonuç alma süresi farklılıklar gösterir. Bizim hedefimiz hastayı sağlıklı şekilde ve istikrarlı bir biçimde zayıflatmaktır. Hastaya ameliyat öncesi yaşayacağı herşeyle ilgili detaylı bilgi vererek ameliyatla birlikte ameliyat sonrası sürece hazırlamak da çok önemlidir.

Ameliyat sonrası hastalarınızda mutlaka tekrar görüşüyorsunuzdur. Neler değişiyor hayatlarında daha mı mutlular mesela? Ya da inanılmaz hissediyorlar mı?

Hastalar için herşey değişiyor Ameliyatın hemen sonrasında düzenli olarak zayıflamaya başlayan hastaların gözlerindeki parıltıyı ilk kontrollerden itibaren görüyoruz. Uzun yıllar kilolu olmanın verdiği sağlık problemleriyle mücadele eden, bedensel ve psikolojik olarak yıpranmış birinin uzun süredir görmediği kiloları vermesi inanılmaz bir mutluluk veriyor. Aralıklı olarak kontrollere gelen ve her geldiğinde zayıflayan hastalarımız zamanla daha özgüvenli daha kendileriyle barışık hale geliyorlar.

Belki yıllardır giymedikleri kıyafetleri giymeye başlıyorlar, belki toplumdan dışlanan aşırı kilolu hastalar tekrar aktif sosyal hayata dönüyorlar. Zamanla şeker veya tansiyon hastalığı olan kişiler ameliyat etkisini gösterdikçe bu hastalıklarından kurtuluyorlar. Bazen kilo nedeniyle rahat yürüyemeyen hareketleri kısıtlı hastalar desteksiz yürümeye spor yapmaya başlıyorlar.  hastaların ortak noktası daha mutlu daha özgüvenli daha sağlıklı bri hayata kavuşuyorlar.

Obezite hastalarının ameliyattan sonra ömür boyu vitamin kullanmak gerekiyor mu?

Hastalarımız ilk 3 ay bazı vitamin ve ilaç desteklerine ihtiyaç duyuyorlar, Tüp mide ameliyatında kalıcı bir ilaç desteği söz konusu değil . Ancak gastrik By-Pass veya Duodenal switch gibi emilim bozukluğuna yol açan prosedür uygulanan hastalarda ömür boyu  uzun süreli vitamin kullanımı gerekebiliyor.

Obezite ameliyatının riskleri var mı?? Obezite?ameliyatı?yapılmaz?

Her cerrahi işlem gibi obezite ameliyatının da riskleri var, ancak en büyük bilgi kirliliği aslında burda, çünkü risk aslında o kadar yüksek değil. Sağlık bakanlığının yayınladığı bir genelge var burda açıkca belirtilmiş kriterler var, bunlara istisnasız çok önem veriyoruz. Hastanemiz her türlü donanıma sahip, hastalarımızı başvurduğu andan itibaren oldukça ciddi şekilde değerlendirip hazırlıklarımızı yapıyoruz. Güncel tıbbi gelişmeleri yakından takip ederek en son teknoloji tıbbi sistem ve gereçleri kullanıyoruz . Tüm bunlara dikkat edildiği takdirde görülüyor ki obezite ameliyatlarında risk diğer sıradan ameliyatlardan asla yüksek değil.

Obezite ameliyatları kimlere yapılmaz?

12 yaş altı beden gelişimini tamamlamamış çocuklar

65 yaş üstü yetişkinler

İleri derecede akciğer problemi olan kişiler

Yapılacak işlemi anlayacak zihinsel ve ruhsal durumda olmayan

Ağır psikolojik rahatsızlığı olan

VKİ 35 altında olan

Yapılan konsültasyonlar sonucu Endokrinoloji, Göğüs hastalıkları, kardioloji ve anestezi bölümleri açısından ameliyata uygun olmayan

Kişilere bu ameliyatlar yapılmamalı.

Obezite ile savaşan hastalara son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

Obezite Dünya Sağlık Örgütü tarafından çağımızın en büyük sağlık problemi olarak görülmektedir.Obezite kişlerde tansiyon şeker hastalığı emboli meme kanseri eklem problemleri kısırlık meme kanseri kolon kanseri gibi pek çok hastalılkara neden olmaktadır. Gerek kendisi gerek sebep olduğu diğer hastalıklar açısından toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Sağlıklı, mutlu ve özgüvenli bir gelecek için Obeziteye karşı mücadeleden vazgeçmemeli ve gereksiz korkularla ameliyattan çekinmemeliler.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mahmut Duran

Etiketler
Obezite tedavisi
Uzm. Dr. Mahmut Duran
Uzm. Dr. Mahmut Duran
Kayseri - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube