obezite cerrahisi ile ilgili sıkça sorulan sorular

Op. Dr. Şahin Öztürk
Op. Dr. Şahin Öztürk
3 Ocak 202071 görüntülenme
Randevu Al
obezite cerrahisi ile ilgili sıkça sorulan sorular

Obezite cerrahisinden sonra ne kadar süre işten uzak kalmam gerekecek?

Ameliyattan sonra çoğu hasta (ağır bir işte çalışmıyorsa) bir veya iki hafta içinde işe geri dönebilir. Ameliyattan sonra bir süre enerjiniz düşük olabilir veya ilk hafta yarım gün çalışmanız gerekebilir. Cerrahınız size bu konu ile ilgili detaylı talimatlar verecektir. 

Çoğu işte TÜM görevleri hemen yerine getiremeseniz bile en kısa zamanda işyerine geri dönmeniz istenir. Ancak unutmayın ki sizin güvenliğiniz ve başkalarının güvenliği son derece önemlidir - bazı işlerde düşük enerji tehlikeli olabilir.

Birçok hasta,  ameliyat yerlerinde fıtık oluşmasından endişe duyar. Ama bu problem çoğunlukla çalışmaktan veya yük kaldırmadan kaynaklanmaz. Fıtıklar daha çok ameliyat yarasında enfeksiyon sonrası gelişir. 

Ameliyattan ne kadar sonra tekrar egzersiz yapmaya başlayabilirim?

Hemen! 

Hastanedeyken bile hafif, kısa yürüyüşler yapacaksınız. Buradaki kritik konu yavaş başlayıp giderek artırmaktır. Vücudunuzu ve doktorunuzu dinleyin. Ağırlık çalışma veya spor yapma konusunda, ilk 6-8 hafta rekabetten kaçının, sadece katılımı düşünün, bedeninizi fazla zorlamayın. Yüzüyorsanız, suya geri dönmeden önce yaralarınızın iyileşmesini bekleyin. Yüksek miktarda ağırlık kaldırmak gereken sporlara 3. aydan sonra başlayabilirsiniz

Geçmişte başka karın ameliyatı geçirdiysem, ameliyat yeri fıtığım varsa laparoskopik ameliyat olabilir miyim?

Bunun genel cevabı evet. 

Cerrahınıza ve anestezi uzmanınıza, özellikle karın ve pelvisinizdeki tüm ameliyatlar hakkında bilgi verdiğinizden emin olun. Birçoğumuz çocukluk operasyonlarını unutuyoruz. Sürprizleri önlemek en iyisidir!

Bazen cerrahınız, geçirdiğiniz özellikle yemek borusu, mide veya bağırsaklarla ilgili eski ameliyatlarınıza ait ameliyat raporunu görmek isteyebilir.

Tip 2 diyabet varlığı, ameliyatı daha riskli yapar mı?

Bu olabilir. Ameliyat öncesi, ameliyat sırasında ve ameliyat sonrasında diyabetinizi yönetme konusunda cerrahınızdan gelen talimatlara uyduğunuzdan emin olun. Tip 2 Diyabetli hemen hemen herkes ameliyattan sonra büyük iyileşme veya hatta tam remisyon görür. 

Kalp hastalığım var ise laparoskopik cerrahi geçirebilir miyim?

Evet, ancak kardiyoloğunuzdan ameliyat olabileceğinize dair tıbbi onaya ihtiyacınız olabilir. 

Obezite cerrahisi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere kalp sağlığı ile ilgili birçok problemde iyileşmeye yol açar:

* Yüksek tansiyon

* Kolesterol yüksekliği

* Lipid problemleri (trigliserid yüksekliği gibi)

* Kalp büyümesi (genişlemiş kalp veya kalp duvarında anormal kalınlaşma)

* Damar (arter ve ven) hastalıkları

* Koroner arter (kalp arteri) hastalığı

Ameliyat öncesi yapılan muayene ve tetkikler sırasında cerrahınıza veya hemşirenize sahip olduğunuz kalp rahatsızlıkları hakkında bilgi verdiğinizden emin olun. 

Atriyal fibrilasyon, kalp kapak değişimi veya önceki stentler veya koroner bypass cerrahisi olanlar bile genellikle bu ameliyatlardan sonra çok iyi sonuç verir. 

Herhangi bir tür kan inceltici (aspirin, coumadin gibi...) kullanıyorsanız, ameliyattan hemen önce ve sonra tedavinizde özel düzenlemeler yapılması gerekecektir.

Obezite cerrahisinden sonra ne zaman hamile kalabilirim? Bebek sağlıklı olacak mı?

Çoğu kadın ameliyattan sonra çok daha doğurgandır. Doğum kontrol hapları kilolu hastalarda işe yaramaz. Ayrıca doğum kontrol hapları kilonuzun değiştiği süre içinde de çok güvenilir değildir. Bu nedenle, RİA kullanmalı veya prezervatif kullanmalısınız. Ameliyat sonrasında adet dönemleri çok düzensiz olabilir ve beklemediğiniz bir zamanda hamile kalabilirsiniz!

Ameliyattan sonra, hamile kalmadan önce 12-18 ay beklemenizi öneriyoruz.

Ameliyattan sonra hamilelik (gestasyonel diyabet, eklampsi, makrozomi) ve doğum sırasında problem yaşama riski obez kadınlara göre çok daha azdır. Ayrıca, ameliyat sonrası, obez kadınlara göre daha az düşük ve ölü doğum vardır.

Annenin obezite ameliyatından sonra doğan çocuklarda, fetal büyüme sırasında belirli genlerin aktivasyonu nedeniyle, daha sonra obeziteden etkilenme riski daha azdır (obez annelerin bebeklerine göre).

Uygun bir merkezde deneyimli hekimler tarafından takip edildiğinizde sağlıklı bir gebeliği takiben, sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz.

Estetik ameliyat geçirmem gerekecek mi? 

Çoğu hastada deride sarkma ve gevşeme olur, ancak genellikle beklenenden daha geçicidir. Ameliyattan 6 ila 18 ay sonra çok değişeceksiniz. Bireysel görünümünüz, ne kadar kilo verdiğiniz, yaşınız, genetiğiniz ve egzersiz yapıp yapmamanız da dahil olmak üzere birkaç şeye bağlıdır. Genellikle, gevşek cilt kıyafetlerle iyi gizlenir. Birçok hasta, görünüme yardımcı olmak için çevrimiçi olarak sıkıştırma kıyafetleri giyer.

Bazı hastaların fazla cildi çıkarmak için plastik cerrahi ameliyatı olması gerekebilir. Çoğu cerrah en az 18 ay beklemenizi önerir, ancak bundan önce değerlendirilebilirsiniz. 

Obezite cerrahisi sonrası saçlarımı kaybedecek miyim?

Ameliyattan 3 ila 6 ay sonra bazı hastalarda saç dökülmesi görülebilir. Bunun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Önerilen tüm takviyeleri alsanız bile, saç folikülleri geri dönene kadar saç dökülmesi belirgin olacaktır. Saç dökülmesi hemen hemen her zaman geçicidir. Yeterli protein, vitamin ve mineral alımı saçların yeniden büyümesini sağlamaya yardımcı olur ve uzun dönemde saç tellerinde incelmeyi önler.

Ameliyattan sonra vitamin ve mineral almam gerekecek mi? Bunları SGK öder mi?

Sleeve gastrektomi ameliyatı sonrası 6 ay süreyle, bypass ameliyatları sonrası ise yaşam boyu bir multivitamin almanız gerekecek. Ayrıca geçireceğiniz ameliyata göre Demir, Kalsiyum ve D Vitamini olmak üzere belirli vitamin veya minerallere normalden daha yüksek dozlarda ihtiyacınız olabilir. Ayrıca en az yılda bir laboratuvar kontrollerine de ihtiyacınız olacaktır. SGK neredeyse hiçbir zaman vitamin ve mineral takviyeleri için ödeme yapmaz.

Ameliyattan önce diyet yapmam gerekecek mi?

Ameliyattan 2 veya 3 hafta önce yapacağınız bir ameliyat öncesi diyet karaciğeri küçültür ve karın yağını azaltır. Bu ameliyatı daha kolay ve daha güvenli hale getirir.

Ameliyattan sonra diyet veya egzersiz yapmam gerekecek mi?

Hayır ve evet.

Çoğu insan “diyet” i sizi aç bırakan bir plan olarak düşünür. İnsanların ameliyattan sonra hissettikleri bu değildir. Ameliyat sonrası erken dönemde iştahsızlık olur. Ameliyattan 6-18 ay sonra çoğu hastada bir tür iştah artışı olur ancak bu iştah çok daha zayıftır ve eskisinden çok daha kolay doyarsınız.

Bu, istediğiniz zaman ve istediğiniz zaman yiyebileceğiniz anlamına gelmez. En iyi sonuca ulaşmak için daha sağlıklı gıda seçimleri önemlidir, ancak çoğu hasta hala lezzetli yiyeceklerin ve hatta “ikramların” tadını da çıkarabilir.

Çoğu hasta egzersizi yoğun ve ağrılı olması gereken bir şey olarak düşünür (“eğitim kampı” gibi). Düzenli, mütevazı aktivite uzun vadede çok daha yararlıdır. Seçkin sporcular bile yılın her haftasında “zirvede” kalamazlar. Bazen egzersiz iştir, ancak cezalandırıcı, hiç bitmeyen bir savaş haline gelirse, devam ettiremezsiniz. Bunun yerine, seveceğiniz çeşitli aktiviteler bulmalısınız. “Herkese uyan tek bir plan” planı yoktur. 

Birçok hasta için (ve normal kilolu insanlar için) düzenli egzersiz, sadece kalori yakmaktan ziyade, stres kontrolü ve iştah kontrolü açısından daha önemlidir. 

Yaşlandıkça hareketsizlik, insanların zayıf veya kırılgan olmasına yol açar ve bu genel sağlık için oldukça tehlikelidir. Sağlıklı kemiklere sahip olmak ve kas kaybından kaçınmak için haftalık ağırlık taşıma (yürüme dahil) veya kas direnci (ağırlık veya benzeri) egzersizleri yapmalısınız.

Yürüyemiyorum.

Hemen hemen herkes, kısmen felç olan veya artrit veya eklem replasmanı veya omurga ağrısı olanlarda bile ılımlı egzersiz olarak bir aktivite bulunabilir. Sizin için neyin işe yaradığını bulmak için özel terapistlere ihtiyaç duyulabilir.

Ameliyattan sonra bazı ilaçlarımı bırakabilir miyim?

Kilo verdiğinizde, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, artrit, kolesterol ve diyabet için aldığınız birçok ilaca olan ihtiyacı azaltabilir veya ortadan kaldırabilirsiniz. Gastrik bypass, sleeve gastrektomi veya duodenal switch operasyonunuz varsa, prosedürünüzden kısa bir süre sonra dozu azaltabilir veya diyabet ilaçlarınızı kullanmayı bırakabilirsiniz.

Etiketler

Obezite tedavisiObezite ameliyatıObezitenin zararlarıObezitenin riskleriObezite ameliyatı sonrasıObez olma riskiObezite riskleriObezite cerrahisi riskleriObezite cerrahisi nedirMerak edilenlerObezite cerrahisi ve sonrasıObezite cerrahisinin detaylarıObezite cerrahisinin önemiObezite cerrahisi ne demektirObezite cerrahisinin kilo vermeye etkisiObezite cerrahisinin avantajlarıObezite cerrahisinin riskleriObezite cerrahisinde kullanılan yöntemler

Yazar Hakkında

Op. Dr. Şahin Öztürk

Op. Dr. Şahin Öztürk

Op. Dr. Şahin ÖZTÜRK, 1968 yılında Malatya'da doğmuştur. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Gülhane Askeri Tıp Akademesi'nde tamamladıktan sonra Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.