Neden hep aynı duruma düşüyorum?

"Özellikle beni buluyor bu insanlar. Sürekli aynı sorunu yaşıyorum." "Stresli zamanlarımda sigara, alkol, alışveriş, sosyal medya gibi alışkanlıklarım var." "Yıpransam da, kızsam da bir şeyler için çabalayan, uğraşan hep benim." Bu ve benzeri cümleleri sık kullanır mısınız? Peki kendinizi hep bir döngü içerisinde hissediyor musunuz? O halde gelin bu döngünün kaynağını inceleyelim.

Neden hep aynı duruma düşüyorum?

Hayatın hep size karşı olduğunu düşünüyor, seçimleriniz sanki sizin aleyhinize işliyormuş gibi düşünüp hayatınızda, kararlarınızda sürekli değişiklikler yapmak için uğraşıyor olabilirsiniz. Ama sonra gözlerinizi bir açıyorsunuz ki yine aynı duruma düşmüşsünüz, sanki kurtulmak için hiç uğraşmamışsınız gibi. Sanki özellikle sizi takip ediyor bu durumlar.

Peki, neden eski durumlar sürekli tekrarlanıyor, neden davranışlarınız, alışkanlıklarınız, düştüğünüz durumlar bir türlü değişmiyor?

Vücudumuz, zihnimiz yeni bir durumla karşılaştığı zaman kendini kilitlemeye programlanmıştır. Çünkü hep yaşadığı bir kalıp vardı ve ona alışıktı. Bu yüzden zihin, sürekli eski alışık olduğu anlara geri dönmek ister. Yani kendini koruma altına almaya çalışır. Bir nevi sizi sabote eder. Çünkü güvenliğinizi sağlamak için alışık olduğu o ana geri dönmesi gerekiyor.

Zihin için, alışık olduğu o işlevsiz davranışlar, düşünceler, alışkanlıklar en güvenli olanlardır. Çünkü daha önce de o yollardan geçmiş ve o yolun sonunda nelerle karşılaşacağını çok iyi biliyor. Değişiklikler ise ıssız, korkutucu bir ada gibidir. Bu zamana kadar geçirilen bilindik, neler olacağı tahmin edilen, rahat yol gibi değil. Her ne kadar o yol sonunda acı veriyor olsa da.

Bu yüzden yeni bir duruma girmek istediğinizde, davranışlarınızı, seçimleri değiştirdiğinizde bilinç dışınız hemen bunların sizin için çok da işe yaramadığını, eski duruma geri dönmesi gerektiğine dair sinyaller verir. Çünkü hala sizi korumaya odaklı.

 

Mesela;

🔻Sevilmeye ihtiyacınız vardır ama sizi seven birinden kaçarsınız çünkü oluşturduğunuz değersizlik duygusu buna izin vermez. Sonra gider sizi tüketen birisini bulursunuz.

🔻Bir işe yoğunlaşırsınız ancak sosyal medya, sigara, dedikodu gibi şeylerle onu bozacak bir şeyler oluşturursunuz çünkü başarısızlık duygusu sizi bırakmaz.

🔻Kendinize yeni bir şey alırsınız ancak yine de mutlu olamazsınız. Çünkü içten içe bunun için yeterli olmadığınızı düşünürsünüz.

Bunları isteyerek düşünüp yapmazsınız ancak, geçmiş yaşamınızdaki kaos, yıkım sizi çeker ve bilinç dışınız siz fark etmeden sizi o zamana götürmek ister.

Peki, kendinizi sabote etmekten nasıl kurtulabilirsiniz? 

Elbette ki farkındalık kazanarak, bilinçlenerek duygularınızı, içinizde kabaran değersizlik gibi duyguların sizi geçmişte mahsur bırakmaya çalıştığını fark ederek yapabilirsiniz.

Eğer bunlar için aksiyon almazsanız kendinizi her zaman çocuk döneminizi, çevrenizi suçlar ve bu döngü içerisinde kalır halde bulabilirsiniz.

Hiçbir zaman bu yolculukta tek başınıza olduğunuzu düşünmeyin. Bu süreçte profesyonel bir destek alarak bu yolu daha rahat bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

Bu makale 1 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Şeyma Okur Karahan

Merhabalar, ülkemizde giderek önem kazanan ve ihtiyaç duyulan psikoloji alanına dair hem bilgilendirici makaleler yayınladığım hem de bireylerin (çocuk, ergen, yetişkin ve aile ve çiftler) kendilerine daha iyi yardımcı olabilmelerine destek olabilmek adına verdiğim online ve yüz yüze terapi hizmetine ulaşımınızı kolaylaştırmak adına hazırladığım sayfama hoş geldiniz. Ben Şeyma Okur Karahan. Psikoloji alanında lisans eğitimimi tamamladıktan sonra, Adli Tıp ve Adli Bilimler alanında yüksek lisansımı bitirdim. Ayrıca Nörobilim alanında yaptığım ikinci yüksek lisansımı da devam ettirmekteyim. Lisans dönemimde psikolojinin çeşitli alanlarını görmek adına Adli Tıp Kurumu, psikiyatri servisi, adliyenin çocuk ağır ceza mahkemesi, çocuk eğitim merkezi ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde stajlarımı tamamladım. Bunun dışında terapi hizmetimi en iyi ...

Etiketler
Depresyon tedavisi
Uzm. Psk. Şeyma Okur Karahan
Uzm. Psk. Şeyma Okur Karahan
Bingöl - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube