Neden empati yapmalıyım?

Neden empati yapmalıyım?

Empati kısaca karşı tarafın yerine kendimizi koyarak ne hissettiğini veya ne düşündüğünü anlama çabasıdır. Empati yapabilmek için mutlaka “ben olsam ne yapardım?” veya “ ben olsam ne düşünürdüm?” sorularını sormalıyız kendimize.

Özellikle ilişkilerimizde yaşadığımız problemlerin temelinde genel olarak kendimizi tam anlatamamak veya karşımızdaki tam olarak anlayamamak yatıyor. Genelde tartışmalar bu durum sonucu oluşuyor. Aslında tepkimizi vermeden önce bir an durup empati yapabilsek, karşı tarafı daha doğru anlamaya çalışsak belki de konuştuğumuz konular tartışmaya varmadan toparlanacakken bizler o anın vermiş olduğu heyecan veya öfke gibi duyguların şiddetine kapılıyoruz ve birbirimizi anlamaya çalışmayı unutuyoruz. Bu durum sadece romantik ilişkiler için geçerli değil aile, arkadaş veya iş ilişkileri için de geçerli.

Benim sıklıkla gördüğüm empati yoksunluğunun sebep olduğu olumsuz ilişkilerden biri de iş yerindeki ilişkiler. İş yerinde genellikle çalışana göre patron, patrona göre ise çalışan haksız oluyor. Aslında tüm suçun tek tarafta olduğu konular yok denecek kadar az sayıda. Halbuki patronlar olaylara çalışan gözünden ve çalışan ise patron gözünden bakabilse belki ortada bir sorun bile olmayacak. Evimizden çok bulunduğumuz ortam iş yerimizken ve ailemizden çok gördüğümüz insanlar çalışma arkadaşlarımızken bu stresi taşımaya devam etmek kendimize yaptığımız bir haksızlık. Tabi ki bu tek taraflı düzelecek bir durum değil siz bir çalışan olarak patron veya yöneticiniz ile empati yapsanız bile karşı taraf yapmadığında bir gün siz de empati kurmayı bırakacaksınız. Empati kurmayı bırakmadan önce size önerebileceğim şey ise patron veya yöneticiniz ile bu konuyu samimi bir şekilde, ben dilini kullanarak ve suçlayıcı olmadan konuşmak. İki taraf da birbirini dinleyebildiği ve kendini anlatabildiği zaman daha huzurlu bir çalışma ortamı yaratılabilir. İşte bu huzurlu çalışma ortamı ise günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz şey belki de…

İş yeri örneğini tüm ilişkilere genelleyebiliriz çünkü ilişkilerde huzuru sağlamanın ana anahtarlarından biri empati kurmak. Karşı tarafı empati kurarak anlamaya çalışmak ve kendini ben dili kullanarak anlatabilmek  bir konu hakkında konuşurken bu konuşmayı iki taraf içinde sağlıklı yürütebilmenin en önemli noktalarıdır. Ben empati kuramıyorum diyorsanız da üzülmeyin empati kurabilmeyi öğrenmek mümkün. Yoğun stres zamanlarında empati kurmaya çalışmak zor olabiliyor bu sebeple öncelikle hayatınızdaki stresleri azaltarak belki de geçmişten taşıdığınız yükleri hafifleterek adım atabilirsiniz. Terapi bu noktada da hayatımıza önemli ölçüde yardımcı olur. Haydi bugün hep birlikte en azından 1 kere empati kurmaya çalışalım. Yorumlarda tecrübelerinizi de paylaşabilir ve bu konuda yalnız olmadığınızı görebilirsiniz. Sevgiler…

Bu makale 18 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Feyza Sever

Uzman Klinik Psikolog Feyza SEVER İstanbul Altınbaş Üniversitesi Psikoloji (%100 İngilizce) bölümünü 1 dönem erken bitirmiştir ve lisans eğitimi boyunca anaokulu, rehabilitasyon ve hastanede gönüllü olarak staj yapmıştır. Lisans dönemini Balıklı Rum Hastanesi Yataklı Psikiyatri Servisinde yaptığı staj ile tamamlamıştır. Aynı zamanda Altınbaş Üniversitesi “Çocuk Üniversitesi” adlı projede görev alarak çocukların yaratıcılık becerilerine katkıda bulunmuştur. Yine lisans döneminde Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Sebla Gökçe tarafından yürütülen “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu” projesinde gönüllü çalışmalarda bulunmuştur. Lisans mezuniyeti sonrasında hemen Gelişim Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına katılmıştır. Yüksek lisans stajını ise ...

Etiketler
İlişki problemi
Uzm. Kl. Psk. Feyza Sever
Uzm. Kl. Psk. Feyza Sever
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube