Narsistik kişilik bozukluğu nedenleri, yaygınlığı ve tedavisi

Narsistik kişilik bozukluğu nedenleri, yaygınlığı ve tedavisi

Çocukluk çağında anneyi kaybetme veya anne tarafından reddedilmişlik sebebiyle anneyle empati bağı kurulamamasının bu bozukluğun gelişmesinde etkili olduğu düşünülmektedir (Köroğlu, 2011). Temelde yatan aşağılık duygularını bastırmak için büyüklük duygusu sergileme gereği duyulduğu belirtilmiştir (Köroğlu, 2011).

NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU’NUN EPİDEMİYOLOJİSİ

DSM-IV’ e bakıldığında, narsistik kişilik bozukluğu klinik vakalarda % 2-16 oranında toplum içerisinde görülme sıklığı daha düşüktür (Twenge, Miller, & Campbell, 2014).

NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU’NUN TEDAVİSİ

Kronikleşme ihtimali yüksektir, narsistik kişilik bozukluğunun tedavisi zorlayıcıdır, orta yaş krizinde diğer bozukluklara göre daha kırılgan davranışlar sergileyebilirler (Chessick & Kohut, 1985). Kernber ve Kohut, psikanalitik yaklaşımların yeterli olmayacağını belirtmekle birlikte, fayda sağlayabileceğinden söz etmiştir (Kernberg, 2010). Ego gücüne bakılarak içgörü yönelimle ya da destekleyici psikoterapiler önerilir, tedavide amaç benlik saygısının korunmasıdır (Kernberg, 2010). Psikoterapist, gerçek benlikle iletişimi yapay benlik aracılığı ile devam ettirebilir. Gerçek benlik devreye girmeye başladığında, kendine aşırı bağımlılık yöneltilmesine hazırlıklı olmalıdır. Hastanın bu ihtiyacı karşılanamadığında gerçek benliğin belirlenmesi, vaktiyle anne ile olan ilişkide yaşadığı biçimiyle engellenmiş olur (Gençtan, 2004).

Bu makale 6 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Tutku Damla Topaloğlu

Uzman Klinik Psikolog Tutku Damla Topaloğlu, 1995 yılında İzmir’de doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra, 2013 yılında, burslu olarak Girne Amerikan Üniversitesi %100 İngilizce Psikoloji bölümünü kazanmıştır, 2018 yılında mezun olduktan sonra aynı yıl, Yakın Doğu Üniversitesi Tezli Klinik Psikoloji programını %100 burslu olarak kabul edilmiştir ve 2020 yılında Uzman Klinik Psikolog ünvanını almıştır. Lisans eğitiminin sonunda tezini “The Moderating Influence of Self-Esteem on Relationship Satisfaction”, Yüksek lisans eğitiminin sonunda ise “Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavisi Gören Hastaların Psikolojik Dayanıklılık ve Öz Yeterlilik Düzeylerinin Tedavi Motivasyonuyla İlişkisi” üzerine yazmıştır. 2018 yılında lisans stajını Lefkoşa LEPİM Psikiyatri Merkezi’nde tamamladıktan sonra şirket bünyesinde ...

Etiketler
Narsizm
Uzm. Kl. Psk. Tutku Damla Topaloğlu
Uzm. Kl. Psk. Tutku Damla Topaloğlu
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube