Mucizevi koruma kalkanı: propolis

Mucizevi koruma kalkanı: propolis

Arıların bitki tomurcukları veya salgılarından toplayarak dönüştürdüğü/hazırladığı bir üründür Propolis.

Kovanlarının etrafı hatta kovana giden geçitler bile propolis ile kaplıdır. Bu sayede kovana girmek isteyen olası bakteri, mantar, böcek ve diğer hayvanların girişini engellemiş olurlar. Çok eski bir geçmişi olan propolisi, mumyalama tekniklerinde koruyucu olarak da kullanmışlardır. Binlerce yıldır hastalıklarda da kullanılan propolis, özellikle son 10 sene giderek merak konusu olmuş; araştırmalara konu edilmeye başlanmıştır.

Propolis: Soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları,yara, yanık, uçuk,akne ve bazı cilt problemleri gibi durumlarda kullanılmaktadır.Propolisi kapsül, şurup, sprey, boğaz pastili, losyon ve bazı kremlerde görebileceğiniz gibi takviye ürün olarak da damla/ bal ile karışık formları şeklinde de tüketebilirsiniz.

Propolis, kendine has bir kokuya sahiptir. Genellikle koyu kahverengi olmasına karşılık, rengi elde edildiği kaynaklara göre farklılık gösterebilmektedir. Sarı, yeşil, kırmızı, şeffaf renkler de olabilmektedir. 120 dereceye kadar dayanıklı olan propolis, değişken sıcaklıklarda farklı fazlarda bulunabilir.

İçeriği oldukça zengin ve bitki örtüsü, coğrafi bölge, iklim koşulları gibi etkenlere bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Bu değişkenler temel bileşim oranlarını büyük ölçüde etkilemese de farklı bölgelerde farklı bitki çeşitleri ve arıların topladığı bitkilerin tür ve yoğunluklarına göre propolislerin biyolojik etkileri değişebilmektedir.

Propolis özellikleri:

Güçlü bir antibakteriyaldır. Antifungal ( mantara karşı), antiviral( virüslere karşı) ve antienflamatuvar( iltihabik durumlara karşı) özellikleri vardır. Kansere karşı koruyucu etkileri mevcuttur. Bağışıklık sistemini düzenler. Karaciğer ve kalbi koruyucu etkisi vardır. Antialerjik etkileri vardır.

Yapılan araştırmalarda propolisin kıkırdak ve kondrositlerin onarımını desteklediği için ARTRİT hastalarında tedaviye yardımcı önerilebileceği ileri sürülmüştür.

Peki nasıl kullanmalıyım?

Bal ile karışım şeklinde olan propolislerden günde 1 tatlı kaşığı kadar veya damla formlarından yetişkinler için günde 20 damla, çocuklar için 10 damla şeklinde alınarak başlanabilir. Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz. Suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.

Bu makale 26 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bengü Burcu

29 Kasım 1989 tarihinde Adana'da doğdum. Lise eğitimimi Ergani Anadolu Öğretmen Lisesi' nde tamamladım. 2008-2010 yılları arasında Ege Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde okuduktan sonra, tekrar sınava girip 2011 - 2015 yılları arasında Şifa Üniversitesi' nde Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü okudum. Obez bir çocuk olarak büyüdüğümden ve yeme bozukluğu tedavisi almış biri olduğumdan, özellikle çocukluk-ergenlik döneminde görülen yeme bozuklukları, yeme psikolojisi alanlarına özel bir ilgim var. Yaklaşık 2 yıldır, bu alanlarda farkındalığın artması ve yürütülen tedavilerin olumlu sonuçlanmasını temenni ederek ilham aldığım 'psikodiyetetiğe ritmik yaklaşım' adı altında bir proje çalışması içerisindeyim.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
Dyt. Bengü Burcu
Dyt. Bengü Burcu
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube