Mor bebek, mor çocuk?!

Morarma, oldukça önemli bir durumdur. Çoğunlukla da acil ve önemli bir sağlık sorununun göstergesidir. Morarma ya da morluk, ağız çevresi, dudaklar, dil ve tırnak, parmak uçlarında daha fazla olmak üzere cildin mor görünmesi durumudur. Asıl olarak oksijen düzeyi ile ilgilidir. Vücut oksijen düzeyine göre az veya çok belirgin olur. Çocuklarda morarmaya yol açan iki önemli sistem hastalığından birisi üst solunum yollarından akciğerlere kadar olan kısmı ilgilendiren solunum hastalıklarıdır ki çok büyük oranda acil hastalıklarıdır. Yabancı cisim aspirasyonu, akciğer zarının yırtılması, akciğer alanlarında sönme, ağır enfeksiyonlar, astım krizi gibi.

Mor bebek, mor çocuk?!

Diğeri de morluğa yol açan yapısal kalp hastalıklarıdır ve doğumdan itibaren bebekte az ya da çok, fark edilebilir düzeyde veya ancak ölçüm sonrası saptanabilen oksijen düzey düşüklüğü ve morarma vardır. Bu hastalıkların bazıları doğumun erken döneminde müdahale gerektirirler. Akciğer damarı ile ilgili hastalıklar (pulmoner atrezi), büyük damarların ters olması durumu (TGA hastalığı), akciğerden temiz kan taşıyan damarların kalbin sağ bölümlerine açılması (TAPVC hastalığı), kalbin sol tarafının çok küçük oluştuğu hipoplastik sol kalp hastalığı gibi. 

Ama bu grup hastalığın temel ve en sık görülen ve mor çocuk hastalığı olarak da bilinen doğumsal kalp hastalığı Fallot hastalığıdır. Fallot hastalığının büyük kısmı acil girişim gerektirmeyen, belirli bir süre takip ve ardından ameliyat ile düzeltilebilen bir hastalıktır. 
Bu grup hastalıkların çoğu anne karnındayken FETAL EKO ile tanınabilir ve doğum ve sonrası için uygun planlama yapılması sağlanır.  

 

Bu hastalıklarla doğan bebeklerde bazen ilk birkaç gün her şey yolundaymış gibi görünebilir ve bir bulgu oluşmayabilir. Bazısında ağlamakla artan morarma, beslenirken morarma, solunumunda hızlanma gibi durumların olması ile hekime başvurulur.

Morluğa yol açan bu tip doğumsal kalp hastalıklarının büyük bir kısmı uygun girişimler ve tedavi yönetimi ile sağlıklı bir şekilde yaşama tutunacağından erken teşhis son derece önemlidir. 

Çocuklarımıza sağlıklı bir gelecek, sağlıklı bir hayat dilerim.

Bu makale 13 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım

Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM,  1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998 Yılında Uzman olarak Başkent Hastanesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezinin Çocuk Hastalıkları bölümünün kurucusu olarak göreve başlamış olan Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM, 2001 yılında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde göreve başlamış, ve Çocuk Kardiyolojisi üzerine yan dal ihtisas eğitimini tamamlamıştır.

Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM, mesleki çalışmalarına şu an Adana Özel Metro Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Bebeklerde dudak çevresinde morarma
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım
Adana - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube