MİDE BOTOKSU


Dünyada 2004 yılından beri kullanılan ve değişik derecelerde başarı elde edilmesi sonucunda Mide Botoksu uygulaması Türkiye ’de de kullanılmaya başlandı.
10 dakika gibi kısa bir sürede yapılıyor olması, hastanede yatış gerektirmemesi ve kişinin kısa sürede işine geri dönebilmesi yöntemi ön plana çıkartıyor.
Ancak yöntemin başarısı sleeve gastrektomi de dahil tüm obezite cerrahilerinde olduğu gibi kişinin diyet uyumu ile alakalıdır.
İşlem sonrası mutlaka diyetisyen eşliğinde özel bir beslenme programının oluşturulması gereklidir.
MİDE BOTOKSU NEDİR?
Mide Botoksu ile midenin fazla geniş bir alanına enjeksiyon yapılarak mide kaslarının etkisiz hale gelmesi sağlanıyor. Midede kasılmayı sağlayan kaslar bu özelliğini yapamadığı zaman gıdalar midede uzun zaman kalabiliyor. Ayrıca acıkmayı sağlayan, kan şekerini açlık yönünden ayarlayan hormon seviyelerinde de düşme oluyor. Bu sayede açlık hissi önemli derecede düşüyor. Dolayısı ile hasta kilo vermeye başlıyor. Burada da cerrahın tecrübesi ön plana çıkıyor. Tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi bu işlemin de kesinlikle deneyimli eller tarafından yapılması gerekir.
Mide Botoksu yöntemi ile 5-6 ayda 5-25 kilo vermek mümkün ancak çok önemli bazı kriterler var uyulması gereken. Bunun en başında gelen yapılan işlemin başarısını doğrudan etkileyen , diğer tüm obezite ilemlerinde de olduğu gibi hastanın uyumu. En önemlisi de beslenme uyumu.
MİDE BOTOKSU KİMLERE YAPILABİLİR? MİDE SORUNLARI VE BOTOKS ALERJİSİ OLMAYAN HERKESE YAPILABİLİR
Teknik herkese uygulanabilecek bir teknik. Ancak botoks alerjisi olanlarda, mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi durumlarda uygulanması önerilmiyor ve ilk önce bu problemin düzeltilmesi gerekiyor.
Bu nedenlerle gastroskopi ile operasyon öncesi mutlaka midenin değerlendirilmesi gerekir. Işlem sonrası çok sık olmayarak bulantı, şişkinlik şikayetleri olabiliyor.
Botoks işleminden sonradan birincil 6 aylık sürecin iyi değerlendirilmesi gerekir. Botoksun madde olarak etki süresi ortalama 4-6 ay kadardır. Bundan sonraki süreçte botoksun tekrarlanıp tekrarlaması hastanın genel durumuna göre değişiyor.
Mesela 80-85 kiloluk bir hastanın bu sürede gördüğü eki ile 130-160 kiloluk bir hastanın gördüğü etki tabii ki aynı olmayacaktır. Ideal kilo ve sağlık şartlarına ulaşana kadar tekrarlanabilir.
Literatür bilgilerinde 3 seansa değin öneriliyor. Bu aşamada hasta ile beraber karar veriyoruz. Hasta diyette uyumluysa ve mevcut 4-6 aylık süreci iyi değerlendirdiyse uzun süreli tokluğu kendisine oluşturduğu değişikliklerden yakınmıyor ise bu süreci uzatabiliyoruz.”