Mide Balon Ameliyatı

Dr. Öğr. Üyesi Başar Aksoy
Dr. Öğr. Üyesi Başar Aksoy
8 Haziran 2016159 görüntülenme
Randevu Al
Mide Balon Ameliyatı

Şişmanlık  estetik bir sorun olmasından çok, tedavi edilmediğinde yüksek tansiyon, kalp yetmezliği,  ölümcül damar hastalıkları, inme, eklem sorunları ve psikolojik sorunlara neden olabilen önemli bir hastalıktır. Şişmanlık tedavisinde ameliyat dışı yöntem olarak kullanılan ilaçlar uzun vadede yan etkilere sebep olmaktadır. Bu yüzden mide balonu kullanımı şişmanlığın tedavisinde gittikçe daha yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında yer almaya başlamıştır. Özellikle artan obexite cerrahisi öncesinde, önemli bir uygulama alanı da bulan mide balonu, anestezi riskini düşürmek ve ameliyat süresini kısaltmak amacıyla da, obezite cerrahisi öncesinde tercih edilen bir yardımcı hazırlık yöntemi haline gelmektedir. Mide balonu yöntemi cerrahi bir girişim olmaksızın, endoskop kullanılarak endoskopi yapan obezite cerrahı yada gastroenterolog tarafından uygulanmaktadır. Özellikle cerrahi girişimin risk taşıdığı hastalarda bu yöntem daha fazla tercih tercih edilmektedir.

Midenin içine yerleştirilen balonun kapladığı alan sayesinde hastalarda erken doyma ve tokluk hissi oluşmaktadır. Hastalar daha az yemek yiyerek, kilo vermeye başlarlar. Hastanın yeterince kilo vermesinden sonra, midenin içinde bulunan balon endoskop yardımıyla söndürülmektedir. Bu süreç yaklaşık olarak 6 ayı bulmaktadır. Hastalar bu süre içinde yapılarına göre, fazla kilolarının % 10-20 kg arasında kilo verirler.

Mide balonu uygulaması için uygun olan hastalar kimlerdir?

Bu uygulama diyet ve egzersiz uygulamaları sonucunda kilo verememiş olan 18-65 yaş arasındaki yetişkinlerde geçici bir süre uygulanabilir. Uygulama süresi genellikle 6 ay kadar olur.

Mide balonu uygulaması için uygun olmayan hastalar kimlerdir?

Bu yöntem estetik amaçlı zayıflamayı isteyen ve vücut kitle indeksi 30 un altında olan kişiler için önerilmemektedir. Bunun yanında mide iltihaplarında, yemek borusu sorunlarında, mide darlıklarında, midesinden cerrahi girişim geçirenlerde, psikolojik sorunu olanlarda, geniş mide fıtığı olanlarda, gebe ve emziren kadınlarda, alkol bağımlısı kişilerde, kan pıhtılaşma sorunu olanlarda mide balonu uygulaması yapılamaz.

 

Etiketler

Mide balonu uygulaması için uygun olmayan hastalarMide balonu uygulaması için uygun olan hastalarMide balonu uygulaması herkese olur muMide balonu için uygun muyum?Mide balonu uygulaması nedir?Mide balonu uygulaması nasıl yapılır?

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Başar Aksoy

Dr. Öğr. Üyesi Başar Aksoy

Yrd. Doç. Dr. Başar AKSOY, 1980 yılında Gaziantep'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Gaziantep'te bitirdikten sonra 1997 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005-2011 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.