Mevsimsel duygu durum bozukluğu

Mevsimsel duygu durum bozukluğu

Kış Depresyonu diğer adıyla Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu, her yıl sonbahar ve kış dönemlerinde ortaya çıkan bir depresyon çeşididir. Diğer depresyon çeşitleri gibi kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Bireyin ailesinde ya da yakın akrabalarında depresyon öyküsü bulunan bireylerde olma olasılığı daha fazladır. Ayrıca beyin kimyası, biyolojik yapı, hayat deneyimi ve çevresel etmenler de kişinin depresyona yakalanmasına kolaylık sağlayan etmenlerdir.

Beyindeki serotonin ve melatonin maddelerinin miktarlarındaki değişikliklerin kış depresyonuyla ilişkili olduğu iddia edilmektedir. Bu kimyasallar uyku ve uyanıklık döngüsünün, enerjisinin, ruh halinin düzenlenmesinde rol oynarlar. Sonbahar ve kış dönemlerinde gündüz sürelerinin kısa olması ve bundan dolayı günışığında azalma, uzun ve karanlık saatler melatonin miktarında artışa ve serotonin miktarında azalmaya sebep olabilir ve bu durum da depresyonun oluşması için gereken biyolojik koşulları oluşturabilir. Serotonin artışı depresyonla mücadele etmeye yardımcı olmaktadır.

Kış Depresyonu tedavisinde ilaç ve psikoterapinin yanında, karanlık ve ışık azlığı tetiklediği için ve alınan ışık miktarı arttırılınca semptomları azalttığı ya da iyileştirdiği için kış aylarında ışık tedavisi önerilmektedir.

Bu makale 10 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Aslı Kanizi

Uzman psikolog Aslı Kanizi Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Ardından  Gelişim Psikolojisi tezsiz  Yüksek Lisans programını tamamlamış ardından YDU Klinik Psikoloji  Tezli Yüksek Lisans  bölümünde çalismalarina devam etmektedir. Dört yıl boyunca eğitim sektöründe üç okul marka iştirakında yer alarak bu okulların Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bölüm Başkanlığı yaparak ölçme değerlendirme sistemi  ve psikomotor gelişim atölyelerini kurdu.  Erişkinlerde  depresyon, kaygı bozuklukları ( fobi, panik bozukluk ve atak , yaygın anksiyete , takıntılar, travma sonrası stres bozukluğu ,  yeme  ve beden algı dismorfik  bozuklukları , erişkin tipi hiperaktivite ve dikkat eksikliği  gibi konularda çalışırken  kalıtsal aile travmaları ve şematik oluşan yaşam örüntülerini çalışmaktadır . (Değersizlik , kusurluluk , ...

Etiketler
Psikolog
Uzm. Psk. Aslı Kanizi
Uzm. Psk. Aslı Kanizi
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube