Mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunun

Mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunun

Yaz aylarının bitmesiyle artık havalar iyiden iyiye serinlemeye başladı. Kış sert yüzünü göstermese de rüzgârlı, yağmurlu havalar geldi. Havanın nasıl olduğunu tahmin edemez, ne giyeceğimizi bilemez hale geldik. İşte, havanın nasıl olduğunu tam kestiremediğimiz bu dönem mevsim geçişidir. Sıcak günlerin bitip, soğuk günlerin ara ara kendini gösterdiği döneme mevsim geçiş dönemi denir. Mevsim geçişlerinde kişi kendisine dikkat etmez, yediklerine özen göstermezse kolayca hastalanır ve bağışıklık sistemi zarar görür.

Soğuk ve kuru havada virüs ve bakteri miktarı artarken, hava sıcaklığındaki ani değişimler bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Mevsim geçişlerinde; burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yutmada zorluk, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, şiddetli öksürük ve kas ağrısı gibi bulguların birkaçı görülebilir.

Mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi gerekenler:

✅ Yaz aylarındaki serbest beslenme düzenini bırakıp düzenli beslenme planına geçilmelidir. Günde 3 ana 2-3 ara öğün tüketin ve ara öğünlerinizde siyah çay, kahve gibi içecekleri tercih etmek yerine bitki çayları tercih edin

✅Bu dönemde metabolizma ve kan dolaşımı yavaşlar. Düşen vücut ısısını arttırmak için metabolizma daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bundan dolayı kişide istemsiz yeme isteği oluşabilir. Düzenli beslenme rutininizde haftada 1-2 kere kendinizi şımartabilirsiniz. Hafta sonu sevdiğiniz bir yemek veya tatlı ile kendinizi sıkmadan bu dönemi geçirebilirsiniz. Ancak kaçamakların sürekli olmamasına dikkat etmelisiniz. 

✅Güneşli günlerin azalmasıyla vücutta D vitamini eksiklikleri görülmeye başlar. Bu dönemde bedenimizin omega-3 gibi doymamış yağ asitlerine de ihtiyacı artar. Omega-3 ve D vitamini bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, iltihapların önlenmesinde, kalp sağlığı, bağırsak sağlığı gibi birçok hastalığın korunmasında elzem görevler üstlenir. Doktorunuz kontrolünde eğer D vitamini eksikliğiniz var ise takviye almalı, omega-3 için haftada 2 gün balık tüketmeli, ceviz, fındık, yumurta tüketimini de arttırmalısınız.

✅Sağlıklı bir yaşam için günde 6-8 saat uyumalısınız. İyi bir uyku bağışıklık sisteminizin korunmasında da rol oynar.

Bu makale 13 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ayşe Nur Gölcük

Dyt. Ayşe Nur Gölcük 18 Temmuz 1997’de Ankara'da doğmuştur. Lise öğreniminin ardından İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden onur derecesi ile mezun olarak diyetisyen unvanını almıştır. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi'nde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü'nde eğitimine devam etmektedir.   İstanbul Özel Ataşehir Memorial Hastanesi, Özel Nisa Hastanesi ve Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi'nde staj yapmıştır. Bu kurumlar dışında eğitim hayatı boyunca birçok alanda staj yapma imkanı bulmuştur. Yetişkin, Bebek, Çocuk, Yaşlı ve Sporcu beslenmesi konusunda stajlar yapmış, eğitimler almıştır. Besin Hijyeni, Gıda Güvenliği konularında eğitimler almıştır. Dyt. Ayşe Nur Gölcük danışanlarına online olarak hizmet vermektedir. Instagram: @dytaysenurgolcuk Sertifikalar - OBEZİTE CERRAHİSİ DİYETİSYENLİĞİ EĞİTİ ...

Etiketler
Kilo alma
Dyt. Ayşe Nur Gölcük
Dyt. Ayşe Nur Gölcük
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube