Menenjioma nedir? tanı ve tedavisi nasıl yapılır? iyi huylu mu, kötü huylu mu? tipleri nelerdir? hangi doktora başvurmak gerekir?

Menenjioma nedir? tanı ve tedavisi nasıl yapılır? iyi huylu mu, kötü huylu mu? tipleri nelerdir? hangi doktora başvurmak gerekir?

Menenjiomalar beyin ve omurilik zarlarından köken alan, yavaş büyüme gösteren, genellikle iyi huylu tümörlerdir. Çok az da olsa bazı tipleri kötü huyludur. Çocukluk çağında neredeyse hiç görülmezken yaş ilerledikçe görülme sıklığı da artar. Kadınlarda erkeklerden 2 kat fazla görülür. Gebelikte boyut artışı hızlanır. Bazen içerisinde kist, kireçleme, kanamaya meyilli kan damarları bulunabilir. Neden oluştukları tam bilinmemektedir. Tiplendirmede iki unsura bakılır. Yerleşim yeri ve histolojik cins (mikroskobik tanı). Yerleşim yerine göre; konveksite, olfaktör oluk, parasagittal, kavernöz sinüs, vs gibi tipleri varken, histolojik cinsine göre tipik, atipik, malign tipleri mevcuttur.

            Menenjioma takip ve tedavisini beyin cerrahları yapmaktadır. Beyin cerrahı; bel ağrısı tedavisi, bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı, alzheimer tedavisi, beyin ameliyatı ve beyin tümörü ameliyatı gibi tedavileri yapmaktadır.

            Menenjioma yavaş yavaş içe doğru büyüyen bir tümördür. Semptom oluşturduğunda belli bir boyut artışı meydana gelmiştir. Bulguları da kitle etkisine bağlı gelişir. Baş ağrısı, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, görmede bozulma, nöbet gibi semptomlardır. Bazen dışarı doğru taşarak kafatasını bile kalınlaştırabilir.

            Öncelikle bu hastaların şikayetleri dinlenmeli ve tam bir fizik muayeneden geçirilmelidir. Beyin tomografisi, beyin MR’ ı gibi görüntüleme tetkikleri yapılmalıdır. Nöbet geçiren hastalarda EEG testi, damarsal beslenmeyi öğrenmek için ise anjiografi yapılabilir. Bu tetkiklerin sonucunu en iyi beyin cerrahı değerlendirecektir.

            Çok küçük boyutlu olanlar takip edilse de genellikle tedavi cerrahidir. Hastalara yoğun bakım yatağı gereken deneyimli ellerde yapıldığı takdirde sonuçları yüz güldürücü olan bir ameliyattır. Genellikle tekrarlamaz. Tekrarlayanlar ise ya atipiktir ya da malign.

            Ankara beyin cerrahi camiasında menenjioma ameliyatı yapan hekimler bulunmaktadır. Bazı merkezlerde gamma knife denilen tedavi kullanılmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ehil ellerde yapıldığı takdirde sonuçları oldukça iyi bir ameliyattır.

            Sizde de menenjioma şüphesi varsa adresiniz doğru ve deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…  

Bu makale 19 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin ve İzmit Devlet Hastaneleri'nde ve Mevki Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Semih KESKİL, Ankara Trafik Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde çalışırken Anatomi dalında doktora eğitimini tamamlamıştır. Kendisi son yıllarda Türkiye’de en genç yaşta doçent olan beyin cerrahı unvanına sahiptir. Ayrıca, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakü ...

Etiketler
Menenjioma tedavi yontemleri
Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube