Meme protezleri hakkında doğru bilinen yanlışlar

Meme protezleri hakkında doğru bilinen yanlışlar

Meme atrofisi yani kadınlarda meme yokuluğu veya azlığı olarak tanımlanmaktadır. Tamamen kalıtsal olabildiği gibi gebelik ve emzirme sonrasında hormonal değişimlere veya aşırı kilo vermeye balı olarak sonradan da gelişebilir.

Meme küçüklüğü veya yokluğunun günümüzdeki tek tedavisi ameliyattır, ve ‘meme büyütme’ ameliyatı olarak ifade edilir. Genellikle de meme protezleri kullanılmaktadır. Hasta görüşmelerinde Meme protezleri hakkında toplum tarafından kanıksanmış yanlış bilgiler olduğunu gördüğüm için kısaca bunlara değineceğim.

Meme büyütme ameliyatları tüm dünyada en sık yapılan estetik cerrahi işlemlerden biridir. Hastalar tarafından en çok sorulan sorulardan bir tanesi bir zararı var mıdır?  Bu sorunun cevabı son zamanlarda değişmiştir. Önceden çok rahat bir şekilde HAYIR diyebiliyorduk, ancak son zamanlarda protez ilişkili bir kanser türünün ortaya çıkması ile cevabımız hem EVET hem HAYIR olmuştur.

Öncelikle bilinmesi gereken bu bir meme kanseri DEĞİLDİR. Protez ameliyatları sonrasında vücut protezi yabancı isim olarak algıladığı için etrafında bir doku oluşmakta ve buna kapsül denilmektedir. Protez etrafında gelişen bu kapsül kaynaklı bir kanser olup MEME PROTEZİ İLİŞKİLİ ANAPLASTİK BÜYÜK HÜCRELİ LENFOMA (BİA- ALCL) olarak adlandırılmaktadır. Ameliyattan ortlama 4-8 yıl sonrasında görülmekte olup genellikle tek taraflı memede büyüme ve ağrı, nadiren de asimetri, kızarıklık, kitle sertlik gibi şikayetlere neden olmaktadır. Tedavisi ise protezin ve etrafına oluşan  bu kapsülün alınmasıdır. İlerleyen olgularda kemoterapi veya radyoterapi de gerekebilmektedir. Şimdiye kadar ise dünya genelinde ortalama 20 milyondan fazla meme protez ameliyatı yapılmış olup BİA-ALCL  tanısı konulan ortlama hasta sayısı 573 tür. Yani görülme sıklığı oldukça azdır( % 0,0028), ancak ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Burada önemli olan ameliyat öncesinde bu bilgilere sahip olmanız ve doğru yeterli bilgilendiğinizden emin olmanızdır.

  Peki bu bilgilendirme sonrasında  akla gelen soru ‘artık protez ile meme büyütme ameliyatları yapılmıyor ?’ ya da ‘ne yapmalıyım?’ oluyor. CEVAP; hala dünyada en sık yapılan estetik cerrahi ameliyatlarından biri protez ile meme büyütme ameliyatlarıdır, ve meme büyütme ameliyatlarında ilk seçeceğimiz hala meme protezleridir. Önemli olan ara ara kendinizi muayene etmeniz ve yıllık kontrolleriniz mutlaka yaptırmanız. Herhangi bir farklılık veya olumsuzluk durumunda doktorunuza başvurmayı ihmal etmemeniz.

Meme protezleri hakkında en sık sorulardan biri ya da korkuya neden olan konu ‘ya patlarsa?’. Günümüzde meme protezlerinin kılıfları gayet sağlam bir yapıya mevcut olup keskin bir cisim ile temas etmediği sürece patlama olasılığı yoktur. Üzerine yatmakla, düşmekle veya bir yere çarpmakla herhangi bir şey olmaz.

        Bir diğer konu ise 10 yıl sonra değişmeli mi? Meme protezlerinin bir kullanım ömrü yoktur. Ancak yıllar içinde bir takım deformasyonlar oluşabilmektedir ve bu da kişiye göre değişmektedir. Örneğin 20 yaşında meme büyütme ameliyatı oldunuz sonrasında evlendiniz, doğum yaptınız, kilo alıp verdiniz  haliyle vücudunuzda ve de memelerde değişiklikler meydana geldi ve ameliyat olmaya karar verdiniz. Böyle ameliyat sırasında protezinizin değiştirilmesi önerilmektedir.

Meme protezlerinin bir garantisi var mı? Hem evet hem hayır. Meme protez ameliyatı sonrasında doktorunuz tarafından size hangi protez markası ve ölçüsünü belirtlen bir kart verilmesi gerekir. Burada protezin seri numarası da mevcut olup protez ile ilgili bir sorun oluştuğu takdirde ilk sorgulanan  bu kartınızın olup olmadığıdır. Buradaki bilgiler protezin ne olduğunu göstermekte ve firmaya bilgilendirme yapılmaktadır. Ancak bu demek değildir ki herhangi bir sorunda bu kart ile ücretsiz tekrar ameliyat olabilirsiniz. Bu tanıtım kartları aslında sizi koruma amaçlı verilmekte olup size kullanılan protezin orijinal olduğunu göstermektedir.

Meme ameliyatları plastik cerrahi  ameliyatları arasında hasta memnuniyetinin en yüksek olduğu estetik ameliyatlardan biridir. Önemli olan kulaktan dolma bilgilerle değil işin uzmanından doğru bilgiler edindiğinize emin olmanızdır.

Estetik ameliyatların herhangi bir sağlık nedeniyle yapılmadığı düşünülmekte ve ‘basit’ olarak algılanmaktadır. Ancak yapılan ameliyatın içerisinde ‘Estetik’ kelimesinin geçiyor olması onun bir ameliyat olduğu ve aslında tedavi amaçlı yapıldığı gerçeğini değiştirmemektedir….

Bu makale 24 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sezi Ceylan

Op. Dr. Sezi Ceylan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2002 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimimi 2008 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2009-2014 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde yapmış ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Sezi Ceylan, mesleki çalışmalarına ise şu an Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde devam etmektedir

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Sezi Ceylan
Op. Dr. Sezi Ceylan
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube