Kendi yağınızla gençleşin !

Kendi yağınızla gençleşin !

Fazla yağlarınız, güzelleşmeniz için kullanılan en doğal maddelerden  biri. Biriken yağlarınız özel bir yöntemle alınıyor ve kırışan bölgenize dolgu malzemesi olarak kullanıyor. Plastik cerrahi uzmanı Prof.Dr.Deniz İşcen, bu yöntemin ayrıntılarını anlatıyor.

 

Yağ enjeksiyonu’nda önemli noktalar


·         Çok zayıf kişilerde bile alınıp kullanılabilecek bir miktar  yağ vardır.

·         Bu işlemler lokal anestezi altında yapılabilir.

·         Yağın alındığı yer ilk günlerde morarır, verildiği bölge ise şişer. Bu vücudun kendi yağına ödemle verdiği cevaptır. Alıcı alanda ödemin en fazla görüldüğü zaman 3-5. gündür. Daha sonra hızla azalır.

·         Yağ dokusu santrifüje edilerek veya edilmeden kullanılabilir. Her iki yöntemin kendisine göre olumlu ve olumsuz yönleri vardır.

·         Verilen yağın hepsi sürekli olarak kalmaz, zamanla azalır.

·         Yağ dokusu diğer dokulara göre dayanıksız da olsa artık günümüzde saklanabiliyor.

·         İşlemi tekrarlamak mümkündür. Birden fazla yapılmasının zorunluluğu ya da sakıncası yoktur.

 

ANA YAZI


Zaman, bedenimizde izler bırakarak kendini hatırlatıyor. Cildimiz kırışıyor, ciltaltı yağı inceliyor, deri sarkıyor... Gençliğin taze güzelliği gerilerde kalıyor. Ancak yüzyıllardır güzelliğin ve gençliğin peşinde koşan insanoğlu boş durmuyor. Kozmetik sektörü, yüzlerce yeni ürünle çözüm üretmeye çalışırken cerrahi alanında daha radikal seçenekler sunuluyor.. İşte bunlardan biri de, lipofilling yani yağ enjeksiyonu. Sizin eritmek için çabaladığınız fazla yağlarınız, gençleşmenizi sağlıyor.

 

55- Yağ enjeksiyonu

Yağ enjeksiyonu, bir bölgeden alınan yağ dokusunun başka bir bölgeye dolgu yapmak amacıyla kullanılması anlamına geliyor. Vücudumuzu saran dokulardan biri de yağlarımız. İşte bu dokudaki eksiklik, o bölgede istenmeyen bir görünüm oluşturuyor. Yağ enjeksiyonu yöntemiyle, yağ dokusunun eksik ya da zayıf olduğu bölgelere, kendi vücudunuzdan alınan yağlarla dolgu yapıldığında, istenilen görünümün kazanılması mümkün.

 

Araştırmalar, uygun yere uygun hacimde yapılan enjeksiyonların aynı kök hücre gibi hareket ederek üstündeki deriyi de olumlu etkilediğini yani canlandırdığını ve gençleştirdiğini gösteriyor. Ancak, derideki bu yenilenme mekanizması henüz yeterince bilinmiyor. Klinik gözlemler, yağ enjeksiyonu geçirmiş yüz derisinin geçirmemişlere oranla daha genç, canlı olduğunu gösteriyor. Uzmanlar bu konuda daha pek çok araştırma yapılması gerektiğinde hemfikirler.

 

55-Uygulama alanları

Bu yöntemin uygulandığı alanlar; yüzdeki yaşlanmaya bağlı çizgilerin derinliğini azaltmak, dudakları dolgun hale getirmek, zayıf yüzlere, özellikle elmacık kemikler alanına daha dolgun görünüm vermek ve vücut hatlarını düzeltmek (bacak, meme dokusu gibi). Ancak bu yöntem, en sık olarak yaşlılığın oluşturduğu belirginleşen ve derinleşen yüz çizgilerini doldurmak için kullanılıyor. Yaşlanmayla beraber deri-derialtı dokusu  sarkmaya başladığından ve mimik kas hareketlerinden dolayı zamanla yüzde kırışıklıklar ortaya çıkıyor. Derin çizgileri yok etmenin radikal yolu, yüz gerdirme ameliyatları. Yağ enjeksiyonu ise, bu çizgileri hafifletmek ya da gizlemek  için kullanılıyor. Yani tümden yok etmediğini söylemek mümkün. Bu yüzden bazı kişilerde, yüz gerdirme ameliyatı yapılırken yağ enjeksiyonu işlemi de uygulanabiliyor.

 

Yağ enjeksiyonu, yüzdeki tüm çizgilere uygulanabiliyor. Örneğin, burun kenarındaki yanak çizgilerinin altına kullanılabiliyor. Ya da ince dudakları daha dolgun hale getirilebiliyor. Böylece dudak kenarındaki kırışıklıklar da açılmış oluyor . Yüzünün zayıf-çökmüş  görüntüsünden rahatsız olanlara ise, yanak, ağız çevresi ve çeneye yağ enjekte edilebiliyor. Bacakların ince kısımları için de aynı yöntem uygulanabiliyor.

 

Meme dolgunluğu da, yağ enjeksiyonuyla sağlanabiliyor. Orta büyüklükte , imlant ile büyütülmesi pek gerekmeyen memelerin özellikle üst-iç  bölgelerinde deri altına enjekte edilen yağlar daha dolgun bir görünüm sağlıyor.

 

Dolgu malzemesi olarak yalnızca yağlar kullanılmıyor. Hazır prepatlar da var. Bir kutusunda sadece 1 cc  Hyaluronik asit ihtiva eden bu prepatlar, daha çok ince, yüzeysel yüz çizgileri için uygun. Ancak pahalı bir malzeme. Derialtı dokusunun çok inceldiği hastalarda  daha fazla doku gerektiğinde, yağ enjeksiyonu tercih ediliyor.

 -İşlem

Yağ enjeksiyonu işlemi için önce liposuction  yöntemiyle yağlar alınıyor. Yağ fazlalığını azaltmak için kullanılan liposuction yöntemi, yağ enjeksiyon işlemi için farklı aletlerle uygulanıyor. Cerrah tarafından deri yüzeyinin hemen altından yağ dokusu alınıyor. Ne kadar yağ alınacağı, enjeksiyon işleminde ne kadar yağ kullanılacağına bağlı olarak değişiyor. Duruma göre, ya genel anestezi ya da lokal anestezi kullanılıyor.

 

Enjeksiyon yapılacak bölgelerin kendine özel kuralları var. Çok nazik olan yağ hücresinin beslenebilmesi için doku katmanlarına azar azar enjekte edilmesi gerekiyor.

 

Vücut önce bu işleme ödemle yanıt veriyor. Enjekte edilen bölgede hafif şişlik ve morarma oluşabiliyor. 7-10 gün içerisinde bu şişlik ve morarmalar kayboluyor. Vücut daha sonra reaksiyonel dokuları oluşturarak bir denge sağlıyor. Kişiden kişiye değişse de, verilen yağın tümü vücutta kalmıyor. İlk 6 ay içinde, verilen yağların yaklaşık yarısı vücut tarafından emiliyor, geri kalanı sabit hale geliyor. İşlem tekrarlandığında, her seferinde daha fazla yağ dokusu destek doku olarak enjekte edildiği yerde kalıyor. İşlemi her zaman tekrarlamak mümkün, yani tekrarlamanın hiçbir sakıncası yok. Sonuçta, fazladan yağınızla güzelleşip gençleşiyorsunuz, hem de kendi yağınızla kavrulmuş oluyorsunuz !

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Deniz İşcen

Etiketler
Dolgu malzemesi
Prof. Dr. Deniz İşcen
Prof. Dr. Deniz İşcen
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube