Meme kanserine dur diyebilirsiniz

Meme kanserine dur diyebilirsiniz

Meme Kanseri Farkındalık Ayı olan Ekim ayında kadınları bilinçlendirmek ve meme kanserinde erken teşhisin önemini iyi bir şekilde anlatmak için önemli çalışmalar yapılıyor. Erken teşhisin hayat kurtardığı bu rahatsızlıkta kadınların düzenli olarak yılda bir kez klinik muayeneye gitmesi, mamografi çektirmesi ve en önemlisi de her ay kendi muayenelerini yapması gerekiyor.

Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Meme kanseri olma riski iki farklı alanda değerlendirilebilir. Çevresel şartlara bağlı olan faktörler; fazla kilolu olmak, fiziksel aktivite yapmamak, ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak, doğum kontrol hapı kullanmak, alkol kullanmak, sigara içmek ve menopoz sonrası hormon tedavisi olmak şeklinde sıralanabilir. Meme kanserinin oluşumunda etkisi olduğu düşünülen bu faktörleri doğru bir sağlıklı yaşam planlaması ile değiştirmek mümkündür. Meme kanseri oluşumunda etkisi olan, genetik ya da değiştirilemeyecek faktörler ise kadın olmak, ailede meme kanseri öyküsünün bulunması, meme dokusunun yoğun olması, geç menopoza girmek ya da erken adet görmek olarak sıralanabilir. Değiştirilemeyen bu faktörlerden bir ya da daha fazlasına sahip olan kadınların daha dikkatli bir şekilde kontrollerini olması önerilmektedir.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Meme derisinin kaşınması, yanması ve tahriş olması; deride portakal kabuğunu andıran görünüm; memede şişlik ya da şekil değişikliği; meme ucunda ya da memede ağrı; koltuk altında kitle; meme ucunda akıntı, meme ya da meme ucu derisinde kalınlaşma, kızarıklık ya da kabuk olması meme kanserinin belirtileri arasında yer almaktadır. Ancak bu belirtiler çoğunlukla kanser ilerlediği zaman ortaya çıkar. Meme kanserinde erken teşhis tedavinin başarı oranını doğrudan etkilediği için çok önemlidir. Bu nedenle kişide yukarıda sayılan belirtilerden hiçbiri olmasa da düzenli kontrol yapılması gerekir.

Meme Kanserinden Korunmak ve Erken Teşhis İçin Yapılması Gerekenler

Meme kanserinden korunmak için yaşam kalitesini yükseltmek gerekir. Sağlıklı beslenmek, spor yapmak, sigarayı bırakmak, ideal kiloda olmak meme kanserinden korunmak için yapılabileceklerden bazılarıdır.

Meme kanserinde erken teşhisin önemi ile birlikte elle muayene çok ön plana çıkmaktadır. 20 yaşından en az 65 yaşına kadar kadınların ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapması gerekmektedir. Yılda bir kez doktora gidilmesi ve klinik muayene yapılması, iki yılda bir de mamografi çekilmesi meme kanserinin erken teşhisi açısından çok önemlidir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır..  Uzmanlık eğitimini ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden Tüp bebek eğitimini alan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, ulusal ve uluslararası seminerlere katılarak Endokrinoloji ve İnfertilite alanında da eğitimler almış ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Yurtiçi ve yurt dışında yayınlanmış 30'dan fazla makalesi bulunan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, mesleki çalışmalarına Eylül 2002 den itibaren Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Klinik Direktörü ç ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
Etiketler
Meme kanseri ve tedavisi
Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube