Meme büyütme (meme estetiği) nedir? kimlere uygulanır?

Meme büyütme (meme estetiği) nedir? kimlere uygulanır?

MEME BÜYÜTME

Meme büyütme ameliyatı, memelerin dolgunluğunu ve boyutunu arttırma işlemidir. Böylelikle memelerin vücut bütünündeki dengesi sağlanmış olur.

Memelerin küçüklüğü yapısal olabileceği gibi hamilelik ve emzirme sonrasında hacim kaybına bağlı olabilir. Vücuda oranla memlerin küçüklüğü veya yokluğu kişilerde özgüven kaybı, uygun sütyen bulamama, cinsel hayatı etkilemesi gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Günümüzde meme büyütme ameliyatları silikon meme protezleri yapılmaktadır. Silikon meme protezleri dış yüzeyi iç dogulsuna göre daha sert olan silikon bir kılıftan olup iç kısmında daha yumuşak olan silikon jel mevcuttur ve kıvam olarak meme dokusuna benzerdir. Bu protezlerde kullanılan silikonlar tıbbi silikon olup vücut ile uyumludur allerji riski en azdıır. Bilimsel olarak kanıtlanmış kanserojen özelliği taşımaz. Meme kanseri takibini engellemez, mamografi ve usg çekimlerine engel olmaz. Emzirmeye engel olmaz. Basınca dayanıknıklı olup ancak araç içi trafik kazalarında sıkışma, yüksekten düşme, kesici delici alet yaralanmalarında delineblir veya yırtılabilir. Böyle durumlarda kullnılan protez içeriğine bağlı olarak dışarı sızan silikon meme içerisinde kitle şeklinde kendi gösterirken, serum suyu ile dolu ise dışarı sızan bu su vücut tarafından emilir veya son zamanlarda sıklıkla kullanılan hafızalı silikon jel ise yırtılma durumunda bile silikon jel aynı şeklini korumakta ve dışarı sızmamaktadr. Günümüzde silikon meme protezlerinin 2 şekli mevcuttur. Yuvarlak ve anatomik olarak adlandırlan damla şekillerdir.  Yuvarlak protezler daha sık kullanılmakta olup özellik dekolte denilen memenin üst kısmında dolgunluk verme amacıyla tercih edilir. Damla şeklinde olanlar ise doğal meme formu arzulanan durumlarda tercih edilir.

Ameliyat

Genel anestezi altında hastane koşullarında yapılan bir ameliyat olup yaklaşık 1,5 saat sürmektedir.  Meme üzerinden açılan 4-5 cmlik bir kesi ile protez yerleştirilir. Bu kesinin yeri; meme alt kıvrımı, mme başının alt kısmı veya koltuk altı olabilir.  Kesi nereden yapılırsa yapılsın çizgi şeklinde bir iz kalacaktır. Bu iz tüm ameliyatlarda olduğu gibi ilk 3-4 ay kırmızı-kabarık ve belirgindir. Sonraki süreçte sönmeye ve rengi açılmaya başlar ve ortalama 1 yıl sonunda belli belirsiz bir iz olur. Protezin nereden konulacağına ameliyat öncesi yapılan muayenede karar verilir. 

Ameliyat öncesi yapılan muaynede kullanılacak olan protezin şekline(anaomik veya yuvarlak), protezin konulacağı yer, ve perotezin meme altındaki yerleşim yerine karar verilir.  Meme protezleri meme dokunuzun durumuna göre meme altına, göğüs kası altına, kas zarı altına veya ksımi kas ve kısmi meme dokusu altına (dual plan) konulmaktadır.  

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrasında 1 gün hastanede kalınır. Protez kas altına konulmuş ise ilk 24 saat ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilen ağrı olabilir. Ameliyattan sonra 2-3 gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Ameliyattan sonra basınçlı özel bir sütyen kullanılır ve bu 6 hafta kadar kullanılmalıdır. Erken dönemde memede şişlik ve buna bağlı gergin hissetme, meme dersinde hafif morluk, meme başında hafif hissizlik olabilir. 3-4gün içinde işinize dönebilirsiniz. 2 ay kadar ağır sporlardan kaçınılmalıdır

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sezi Ceylan

Op. Dr. Sezi Ceylan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2002 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimimi 2008 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2009-2014 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde yapmış ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Sezi Ceylan, mesleki çalışmalarına ise şu an Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde devam etmektedir

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Sezi Ceylan
Op. Dr. Sezi Ceylan
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube