Doktorsitesi.com

Meme başı akıntısı ne demektir?

Prof. Dr. Ömer Bender
Prof. Dr. Ömer Bender
29 Temmuz 2015517 görüntülenme
Randevu Al
Meme başı akıntısı ne demektir?

TANIM: Hamilelik ve emzirme dönemi dışında meme başından değişik renk ve kıvamda sıvıların gelmesine meme başı akıntısı denir.

GÖRÜLME SIKLIĞI: Meme hastalığı nedeniyle meme polikliniklerine başvuran hastaların %5-10 unda görülür. Memede ağrı  ve  memede kitle den sonra 3. Sıklıkta görülen meme şikayetidir.

NEDENLERİ: %90 oranında  iyi huylu nedenlere bağlı olmakla birlikte, %10 oranında meme kanserinin erken bulgusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle meme başı akıntıları hastalar  ve hekimler için endişe verici olmaktadır.

Akıntının tek memeden ve tek bir süt kanalından gelmesi,

Memeyi sıkmadan kendiliğinden gelerek genellikle iç çamaşırında leke yaparak farkedilmesi  

Renginin kanlı veya şeffaf olması  meme  kanseri riskinin yüksek olduğunun belirtisidir.

En sık rastlanan nedeni İntraduktal papillomlardır (süt kanalı içindeki kükük iyi huylu tümörler). Bundan sonra sıklık sırasına göre, duktal ektazi (süt kanalı genişlemesi), periduktal mastit(süt kanalı iltihabı), meme kanserihormonal nedenler  ve bazı ilaçların yan etkisi olarak meme başı akıntıları ortaya çıkabilmektedir.

Meme başı akıntısına neden olan lezyonlar çok küçük olduklarından Mamografi, Ultrason ve MR da genellikle görülememektedir.  Bu nedenle akıntının nedenini anlamak için DUKTOSKOPİ adı verilen süt kanalı endoskopisi yapılmalıdır. Endoskopinin sonucuna göre akıntının nedeni anlaşıldıktan sonra uygun tedavi uygulanabilir. 

Etiketler

Meme başında akıntıMeme başında akıntı neden olurMeme başı akıntısının sebepleriMeme başı akıntısının tanısıMeme başı akıntısının tedavisiSüt kanalı endoskopisiSüt kanalı endoskopisi nedirDustoskopi nedir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Ömer Bender

Prof. Dr. Ömer Bender

Prof. Dr. Ömer Bender, 1959 yılında Trabzon'da dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde dereceyle tamamlayarak mezun oldu. Zorunlu hizmetini 1982 ile 1984 yılları arasında Artvin'in Yusufeli ilçesinde gerçekleştirdi. Dr. Bender, 1988 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olarak Haseki Hastanesi 1. Cerrahi Kliniği Başasistanlığına,1991 yılında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Başasistanlığına atandı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.