Duktoskopi nedir?

Duktoskopi nedir?

Meme başı akıntısı hastalığının nedeninin tespit edilmesi  klasik meme görüntüleme yöntemleriyle (Mamografi, Ultrasonografi, MR) çoğu zaman mümkün olmamaktadır.Bu durumda DUKTOSKOPİ yapılarak meme başı akıntısının nedeni tespit edilmelidir.

DUKTOSKOPİ meme başı akıntılarının ayırıcı tanısında uygulanması gereken endoskopik muayene yöntemidir. Ofis şartlarında, lokal anestezi ile yapılabilen, 0,5mm ile 1,1mm arasında değişen çaplardaki  mikroendoskoplarla süt kanallarının içinin görülmesini sağlayan ve meme başı akıntısının nedenini anlamamıza yardım eden bir yöntemdir. Meme kanserine bağlı meme başı akıntılarının erken dönemde teşhis edilmesini sağlamaktadır. Ağrısız ve ayaktan uygulanan bir işlemdir. Türkiye de 2005 yılından beri Doç.Dr.Ömer Bender tarafından uygulanmaktadır.

DUKTOSKOPİNİN tanısal özelliği dışında tedavi edici özelliği de vardır. Doç.Dr.Ömer Bender tarafından Dünyada ilk kez geliştirilen “Endoskopik Papillomektomi” yöntemi ile bazı intraduktal papillomlar ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir. Bu yöntem sayesinde uygun olan intraduktal papillomlar muayenehane şartlarında, lokal anestezi ile, hastaneye yatırılmadan, ameliyat izi olmadan tedavi edilebilmektedir.

Endoskopik olarak olarak çıkartılamayan papillomların ameliyat edilmesi gerekiyorsa, sağlam süt kanallarının hasar görmemesi ve emzirme fonksiyonunun bozulmaması için, papillomun bulunduğu süt kanalının ameliyat öncesi işaretlenmesi  işlemi de duktoskopi yöntemiyle başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ömer Bender

Prof. Dr. Ömer Bender, 1959 yılında Trabzon'da dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde dereceyle tamamlayarak mezun oldu. Zorunlu hizmetini 1982 ile 1984 yılları arasında Artvin'in Yusufeli ilçesinde gerçekleştirdi. Dr. Bender, 1988 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olarak Haseki Hastanesi 1. Cerrahi Kliniği Başasistanlığına,1991 yılında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Başasistanlığına atandı. Sağlık Bakanlığınca 1999 yılında açılan Klinik Şef ve Şef Yardımcılığı sınavını 1. olarak kazandı. Dr. Bender, 2003 yılı itibariyle çalışmalarını Meme ve Endokrin Cerrahisi alanında yoğunlaştırdı ve 2005 yılında Türkiye' de ilk kez meme başı akıntılarında Duktoskopi (süt kanalları endoskopisi) yöntemini uygulamaya başladı. Günümüze kadar 1000’in üzerinde duktoskopi i ...

Etiketler
Süt kanalı endoskopisi
Prof. Dr. Ömer Bender
Prof. Dr. Ömer Bender
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube