Meme küçültme!

Meme  küçültme!

Meme küçültme ameliyatı, kadının dış görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan estetik ameliyatlardan biri gibi görünmesine rağmen , çoğu zaman  estetik değil rekonstrüktif bir ameliyattır. İri ve sarkık meme , sırt ve boyun ağrılarına , kamburluğa ve sütyenin kol sinirlerine baskı yapmasına bağlı uyuşmalara yol açabilir. Kadının nefes almasını zorlaştırabilir.  Meme altı oluğunda pişikler ve yaralar oluşabilir. İri meme günlük fizik aktiviteyi sınırladığı gibi giysi seçimi konusunda zorluklar yaratır, kadının kendini beğenmemesi de sosyal ve psikolojik sorunlara sebep olur. İri memeli çoğu kadın “sanki herkes benim memelerime bakıyor.” cümlesi ile psiko-sosyal sıkıntısını özetler. Sütyen (kimi zaman çift sütyen ) ve giyim tarzı ile dış görünümünü normalleştirmeye çalışır.

Meme küçültme amacıyla uygulanacak bir ameliyat, memelere doğal bir görünüm kazandırır, yukarıda sıralanan sorunlar ortadan kaldırılmış olur , kişinin yaşamı kolaylaşır.Meme küçültme ameliyatı öncesi  rutin tetkiklere ek olarak memedeki herhangi bir sorunu gözden kaçırmamak için memenin radyolojik incelemesi (mamografi ve/veya ultrasonografi) yapılmalıdır. 
 
 Ameliyat hastane şartlarında  ve  genel anestezi ile yapılır. Meme küçültme ameliyatında , fazla meme dokusu (mamografi ve ultrasonografi sonuçları normal olmasına rağmen çıkartılan meme dokusu patolojik incelemeye gönderilir.)  ve üzerindeki deri çıkartılarak , memeler kişinin vücut  ölçülerine göre yeniden şekillendirilir. Meme başı olması gereken yere taşınır. Ameliyatın sonunda , meme başı  etrafında ve meme başının alt kenarının orta kısmından aşağı doğru 4.5-6 cm. kadar bir iz (anahtar deliği şeklinde) kalmaktadır. Bu izler başlangıçta belirgindir, zamanla belli belirsiz hale gelir. Ameliyat sonrası izlerin derecesi, memenin büyüklüğüne, kullanılan ameliyat yöntemine ve nihayet hastanın derisinin iz bırakma özelliğine bağlıdır. Bazı özel durumlarda ve ileri derecede büyük memelerde , yukarıda tanımlanan iz ile sonuçlanan ameliyat şekillerinin uygulanması mümkün olmayabilir. Bu takdirde , meme başının serbest olarak taşındığı teknikler kullanılır, bu ameliyatın izleri de  ters T şeklindedir.   
 
Hastanede 1-2 gün kalınır. Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı minimaldir. Kol hareketlerinde kısıtlılık  olabilir. Genellikle her iki memeye dren adı verilen  borular yerleştirilir ve bunlar 24-72  saat içinde çıkarılır. Dikişler 7-10 gün sonra alınır. Hastaya 6 hafta sporcu  sütyeni giydirilir. Erken dönemde şişlik olabilir, meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi görülebilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur.
Hasta 1 hafta sonra işine dönebilir. 3 ay ağır sporlardan uzak durması önerilir. Estetik meme küçültme ameliyatı genel olarak iyi ve kalıcı sonuç verir, kişinin iri memeye bağlı şikayetleri ortadan kalkar, kendine güvenini artar, özellikle  giyim tarzını kolaylaştır, beden dili değişir. Yeni şekillendirilmiş meme uzun süre dayanıklı olur, ancak  kilo değişiklikleri, gebelik, emzirme ve yerçekimi memede hacim artışına  ve  sarkıklıklara neden olabilir.

Meme küçültme ameliyatlarının riskleri:
Her ameliyatta olduğu gibi meme küçültme ameliyatının da bazı riskleri vardır. Bu ameliyatı olan kişilerin çoğunda , bu problemler görülmese de bunların bilinmesi önemlidir. Kişisel seçiminizde ameliyatın risklerini ve size sağlayacağı yararları bilmeniz önemlidir. 

*Meme başı ve deri duyarlılığında geçici olarak azalma ortaya çıkabilir.

*Her ameliyat yarası iz bırakarak iyileşir, kalacak izin niteliğini önceden tayin etmek çoğu zaman zordur. Bazı hastalarda  izler fark edilmez iken, bazılarında deri ve derin dokular içinde nedbe oluşabilir, hatta nadir de olsa bazı hastalarda cerrahi düzeltme veya diğer tedavilere başvurmak gerekebilir.

*Meme küçültme ameliyatı , kadının hayatının herhangi bir döneminde meme hastalığı veya meme kanseri gelişmesine sebep olmaz veya bu hastalıkların erken teşhis edilmesini engellemez. Kişi ameliyat sonrası düzenli olarak meme kontrollerini yaptırmalıdır.

*Meme küçültme ameliyatı sonrası emzirmede bir miktar kayıp olabilir, yani süt miktarında azalma olur. Ancak  bunu  önceden tayin etmek zor olabilir. Eğer çocuk sahibi olmak ve emzirmek istiyor iseniz, ameliyat öncesi bu durumu doktorunuz ile tartışmalısınız.
 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sıdıka Kurul

Prof. Dr. Sıdıka KURUL, 1950 yılında Zonguldak’ta doğmuştur. Tıp eğitimini 1973 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’de tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1980 yılında Genel Cerrahi, 1983 yılında ise Plastik Cerrahi uzmanlık eğitimlerini tamamlamıştır. Ayrıca kendisi Avrupa ve ABD'de ziyaretçi doktor olarak pek çok mesleki kursa katılmıştır.   1983-1988 yılları arasında Vakıf Gureba Hastanesi'nde mecburi hizmeti kapsamında görev yapan Prof. Dr. Sıdıka KURUL, 1989 yılında Plastik Cerrahi Doçenti,1995 yılında ise Plastik Cerrahi Profesörü unvanlarını almıştır.  Ulusal ve uluslararası dergi ve toplantılarda 120'den fazla yayın ve 115'ten fazla tebliği bulunan Prof. Dr. Sıdıka KURUL, Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, Onkoloji Derneği, Türk Onkoloji Grubu ve Türk Onkoloji Vakfı, European Soc ...

Etiketler
Estetik cerrahi
Prof. Dr. Sıdıka Kurul
Prof. Dr. Sıdıka Kurul
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube