Meme küçültme

Meme  küçültme

Büyük göğüslü bayanlar vücutlarındaki aşırı yükten cok şikayetçilerdir. Spor yapmanın koşmanın zorluğundan yakınırlar. Onlar için sütyen, bikini veya herhangi bir kıyafet secimi cok zordur. Omuz sırt ve boyun kaslarındaki spazm nedeniyle sıklıkla ağrıdan sikayetçilerdir. Zaman içinde oluşan kemik erimesiyle birlikte kamburlaşma ve boyun fıtıkları sıklıkla görülmektedir. Meme küçültme ameliyatı sadece memelerin büyüklüğünü ve biçimini düzeltmekle kalmıyor, aynı zaman da hastayı büyük göğüslerin verdiği fiziksel sıkıntılardan da kurtarıyor.

Meme küçültme ameliyatının amacı, volümü azaltmak, yeniden biçimlendirmek ve estetik görünüşünü düzeltmektir. Öncelikle bu operasyonla ilgili bana en sık sorulan soruları cevaplamak istiyorum.

Bu operasyon, kanser riskini arttırmaz hatta azaltır, çünkü bir miktar riskli doku vücuttan uzaklastırılmış olur.

Çocuk sahibi olmayan kişilerin en önemli sorusu emzirebilirmiyim olur. Gelişen tekniklerle emzirme oranı daha yüksektir.

Meme küçültme ameliyatları, memelerin gelişimini tamamlandıktan sonra her yaşta yapılabilir. 

AMELİYAT

Ameliyat oncesinde kontrol mamografi veya meme ultrasonuda istenir. Bazi kişilerde hızlı büyüme hikayesi vardir. Bu kişilerde hormonal tahliller kesinlikle yapılmalıdır.   Meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında hastanede uygulanır. Ameliyat yaklaşık 3 saat kadar sürüyor. Meme küçültme ameliyatında (reduction mammaplasty) meme dikleştirme, memenin içerisindeki meme dokusu, yağlarının bir kısmı ve bir miktar deri alınarak yapılır. Böylece meme hem küçülür hem de şekli düzeltilir.

Memenin büyüklüğüne ve sarkıklığına bağlı farklı teknikler uygulanır.En basit teknik meme başı çevresinden yapılan kesiyle gerçekleştirilendir. Son dönemlerde en yaygın uygulanan yöntem de meme başi cevresi ve altına doğru uzanan bir kesiyle yapılır. Bazı kisilerde memenin alt kıvrım bölgesine yatay bir kesi eklenebilir. Aslında sadece sütyen içerisinde kalacak bu kesilerin izleri açık tenli hastalarda daha iyi olmakla birlikte birkaç yıl içinde eskiye oranla belirgin bir şekilde azalma göstermektedir. Meme başı çevresindeki kesi neredeyse görülmez, diğer kesi ince bir çizgi olarak kalır.

Genellikle hastanede bir gün kalınmasını istiyoruz. Operasyon sonrası uyguladığımız bandajları 5-7 gün kadar sonra açıyoruz ve özel bir sütyeni hastamızın 3-4 hafta kullanmasını istiyoruz. Sigara içmesini, yara iylesimindeki onemi dolayisiyla kesin olarak yasaklıyoruz.

Ameliyattan sonraki bir kaç gün kol hareketlerine dikkat edilirse ağrı olmaz. Bu memenin üzerinde bulunduğu göğüs kaslarının hareketleri ile oluşan ağrıdır. İlk bir kaç hafta ağırlık kaldırmamaya dikkat edilmelidir.

Spor; 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3-4 hafta sonra koşuya başlanabilir. Kolların kullanıldığı fitness, tenis gibi sporlara 4-5 hafta sonra başlanabilir.

Hastalarımız ameliyattan 7-10 gün sonra işine ve sosyal hayatına dönebilmektedir.

Meme küçültme sonrası hastalar göğüslerinin küçülmesiyle daha rahat hareket etmekte, rahat kıyafet bulmakta, taşıdıkları yük azaldığı için boyun ve sırt ağrıları geçmekte ve kendi vücutlarına güvenleri arttığı için çok memnun olmaktadırlar. Bu operasyon sonrasında tüm hastalarımın söylediği: ben bu operasyonu neden daha önce olmadım, oluyor. Bu şikayeti olan kişiler, umarım sonuca kısa surede ulaşırlar.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ulvi Güner

Op. Dr. Ulvi GÜNER, 1985 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Plastik Rekonstüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitiminin ardından Amerika'da Cleveland Clinic Foundation ve New York Üniversitesi'nde Estetik Cerrahi eğitimi de almış olan Op. Dr. Ulvi GÜNER, meme estetiği, liposelection, endolift, botox ve dolgu malzemesi uygulamaları, burun estetik operasyonu, yüz germe, göz kapağı estetik operasyonu gibi yüz estetik operasyonları ve karın estetiği konularında araştırmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır.

Op. Dr. Ulvi GÜNER, İzmir’de bulunan özel kliniğinde hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir.  

 

Op. Dr. Ulvi Güner
Op. Dr. Ulvi Güner
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube