Makat bölgesi hastalıkları ve tedavileri

Makat bölgesi hastalıkları ve tedavileri

Makat bölgesi hastalıkları denince akla ilk gelen hemoroiddir. Bölgenin en sık görülen hastalığı hemoroiddir ancak hemoroid kadar olmasa da yine sık görülen başka hastalıklar da söz konusudur. Bunlara bir göz atacak olursak;   

Fissür: Makat halkasının yırtığıdır. Kabızlık sonrası dışkının makat halkasında oluşturduğu yaralanma, yırtılma sonrası oluşur. İlk olduğunda bıçakla kesilme gibi bir acıma olur. İlk oluşunda çabuk iyileşir ve Bir şey anlaşılmaz. Sonrasında bir daha, bir daha tekrarlar. Her sefer tekrarlama aralığı kısalır ve şikayetler daha şiddetli ve uzun süreli olur. Çok ciddi ağrı yapar, tuvalete girmek eziyet olur. Kişi artık tuvalete girmeye korkar ve bu durum kabızlığı daha da artırır. Hayatı çekilmez kılar, kişi son derece mutsuz, sinirli, huzursuz olur. Doğru tanı ve tedaviyle 10 dakikada kurtulmak mümkündür. Lokal anestezi ile veya sedasyon ile ameliyat uygulanır. Tecrübeli ellerde ameliyat sonrası riskler sıfıra yakındır.     

Fistül : Önce makat ağızında bir abse oluşur. Makat kenarında sert, kızarık, çok ağrılı bir şişlik olur, zonklama tarzında ağrı yapar.40-41 dereceye varabilen ateş, terleme, titremeler olur. Bu hekim tarafından boşaltılır veya kendi kendine patlayarak boşalır. Abse hekim kontrolünde tedavi ve takip edildiğinde sonrasında üçte birinde-ikisinde zaman zaman veya sürekli akıntı yapan perianal fistül dediğimiz hastalık kalır. Makat kenarında iltihap akan deliktir, farklı ameliyat yöntemleriyle tedavisi mümkündür. Bölgenin ameliyatı en kompleks olan hastalığıdır. Fistülün tipine göre lokal anestezi ile tedavi edilebilecekten, birkaç kez ameliyat yapmak suretiyle iyileşebilecek bir hastalıktır. Ameliyat sonrası tekrarlama, gaz-dışkı kaçırma olabilecek en önemli komplikasyonlardır.         

Siğil: Çok bulaşıcı, tekrarlayan, tedavi edilmez ise kansere yol açabilen bir hastalıktır. En sık cinsel temasla bulaşır, epilasyon ve bölgeye yapılabilecek diğer müdahaleler de bulaşmaya neden olabilir. Sebebi virüslerdir. Bu virüslerin bazı tipleri ile oluşan siğiller zamanla kansere dönüşme riski taşırlar. Bu nedenle tanı konduğunda, en ufak haldeyken tedavi edilmelidir. Çok hızlı büyüme ve yayılma gösterirler. Lezyon yakılma, dondurma, operasyonla alınma şeklinde tedavi edilir. Aynı zamanda ağızdan alınacak ilaçla, kremlerle tedavi takviye edilir.

Kalın barsak kanseri : En sık görülen kanserler sıralamasında üçüncü sıradadır. Muayene olmadan anlayabilmek mümkün değildir. 

Bağırsağın iltihabi hastalıkları: İshal, kanlı dışkı, karın ağrısı vb. Belirtilerle kendini gösterir. Kalın bağırsağın  incelenmesiyle ( rektosigmoidoskopi,kolonoskopi) ile tanı konur. Düzenli tedavi ve takip gerektirir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kadir Uskuay

Op. Dr.Kadir Uskuay1960 yılında İstanbul’da doğdu.

İstanbul’da ilk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve GATA Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamladı.ardından Genel Cerrahi ihtisasını Gata Tıp Fakültesinde yaptı.

Genel cerrahi uzmanlığı ve baştabip olarak Silahlı Kuvvetlerin çeşitli hastanelerinde görevde  bulunduktan sonra Gümüşsuyu Asker hastanesinden emekli oldu.

Romanya’da varis üzerinde , Sen Petersburg’ta proktoloji üzerinde bir çok  çalışmalarda bulundu.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Etiketler
Fissür
Op. Dr. Kadir Uskuay
Op. Dr. Kadir Uskuay
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube