Mahşerin Dört Atlısı- İlişkilerimizde kaçınmamız gerenler

Klinik Psikolog Serpil Endirlik
Klinik Psikolog Serpil Endirlik
17 Şubat 2020158 görüntülenme
Randevu Al
Mahşerin Dört Atlısı- İlişkilerimizde kaçınmamız gerenler

Gottman araştırmalarının belirlediği bu dört madde; ilişkilerde yaptığımız, sıkıntılı zamanlarımızda daha çok yaptığımız ve aslında yaptığımızda problemleri çözmemize, ilişkiyi güçlendirmemize pek de yardımcı olmayan davranışlardır.

Ne anlam ifade eder peki bizim için bu 4 atlı?

1.Savunma:

Savunma yapmak,(tamam ama ben sen yaptın diye yaptım, ben dokunmadım, benim yüzümden olmadı, ben masumum), ilişkide partnerlerin sorumluluk almadığını ifade eder. Yani kişinin savunma yapması problemi çözmekten çok sorumluluğu karşı tarafa yıkar.

2.Eleştiri:

Eleştiri yapmak karşımızdaki kişi tarafından “sende bir bozukluk var.” şeklinde algılanabiliyor. Bir şeylerden rahatsız olabiliriz; ama partnerimizi eleştirmek, yüz ifademizle veya mimiklerinizle küçümsemek ona pek iyi hissettirmeyecektir.

3. Aşağılama:

Aşağılama yaparken aslında karşımızdaki kişiye “ben buradayım☝?,sen  buradasın??.” mesajı veririz. Halbuki yakın ilişkilerimizde arzulamayı, arzulanmayı, güven duygusunu hissetmeyi bekleriz, aşağılanmayı değil. Aşağılamak yerine ihtiyaçlarınızı ve duygularımızı ifade etmek yardımcı olacaktır.

4. Duvar Örme:

Kendinizi iletişime kesmek, ben seni dinlemiyorum ve ilgilenmiyorum mesajını da içerir.  Duvar örmeyi bazen partneriniz bir şey anlatırken onunla ilgilenmeyerek, bazen soruları cevapsız bırakarak, bazense tartışmaya bile girmeyerek yaparız. Bu durum karşısında partnerisin kendini değersiz hissetmesi şaşırtıcı olmayacaktır diğer tüm davranışlarda hissedebileceği gibi.

Siz de bu listeyi partnerinizle paylaşıp bilimsel olarak bu 4 Atlıyı çok fazla kullanmanın ilişkileri olumsuz yönde etkilediğinden bahsedebiliriniz.

Ek olarak bunları yaptığınızda birbirinizi nazikçe uyarabilir, bir süre sonra bunu oyun haline bile getirebilirsiniz. 

Herkese Mahşerin Dört Atlısından uzak mutlu ilişkiler!

Etiketler

Çift terapisiİlişkilerÇiftlerde güvenSavunmaEleştriEleştrilme korkusuİlişkilerde ne ararızİlişkilerin kısa olmasının nedenleriİlişkilerin kısa olmasının faktörleriİlişkiler neden yürümüyorduvar örmeaşağılama

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Serpil Endirlik

Klinik Psikolog Serpil Endirlik

Klinik Psikolog Serpil Endirlik, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Sabancı Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Sabancı Üniversitesi’nde okurken okulun Psikoloji Kulüp üyeliği dışında belirli sosyal sorumluluk projelerine katılmış bu kapsamda 1 yıl boyunca Maltepe Çocuk Cezaevinde, on sekiz yaş altı çocuklarla atölyeler düzenlemiştir ve eğitimlerinde yardımcı olmuştur. Üniversite hayatının belirli bir dönemi değişim programına hak kazanarak Rotterdam Erasmus Üniversitesi’nde 1 dönem kadar eğitim görmüştür.  

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır