Başınıza gelen her kötü olayda başkalarını suçlayıp kendinize acıdığınız oldu mu? Eğer cevabınız evet ise kurban psikolojisinin tam da içindesiniz demektir.
İnsan beyni suçlamaya ve sorumluluk yükleyecek birilerini bulmaya çok meyillidir. Çünkü kurban psikolojisinde olan kişi başkalarını suçlayarak herhangi bir konuda sorumluluk almaktan kaçınmış olur. Okul zamanlarında aile suçlanır; ‘istediğim okula göndermediler ben de okumadım.’ Öğretmen suçlanır; ‘çalıştığım yerden sormadı, düşük not aldım.’ Arkadaşlar suçlanır; ‘benimle dalga geçtiler, özgüvenim gitti.’ Yetişkinlikte patron suçlanır; ‘yaptıklarımı görmediği için terfi alamıyorum.’ Sevgili/eş suçlanır; ‘beni anlamadığı için ilişkimiz bu halde.’
Öncelikle bilmeniz gerekir ki sürekli yakınmak ve başkalarını suçlamak size kendinizi daha iyi hissettirmez. Aksine çoğu zaman mutsuz, isteksiz ve özgüvensiz hissedersiniz. Bu da aslında sizi sevgi, ilgi ve şefkat ihtiyacından dolayı karşı tarafa bağımlı hale getirir.
Bu durumdan sıyrılmak tamamen sizin bakış açınıza bağlı. Öncelikle böyle bir davranış şeklinde bulunduğunuzun farkında olmanız gereklidir. Sonrasında ise değişmeyi istemeli ve değişime odaklanmalısınız. Çünkü siz değiştikçe çevreniz ve yaşadığınız olaylar da değişecektir. Kendinize acımayı bırakmalı, çözüme odaklanmalı ve sorumluluk almayı öğrenmelisiniz. Sorumluluk aldıkça hata yapma ve olumsuz olaylar yaşama oranı düşecektir.
Hata yapmak insani bir durumdur. Hatayı kabul etmekse özgüveni besleyen nadir etmenlerden biridir. Hayatınızın kontrolünü elinize alın ve iyisiyle kötüsüyle size verilmiş bu hayatı kabul edip doyasıya yaşayın.
Uzman Klinik Psikolog
Merve Saraçoğlu