Kumar bağımlılığı

Kumar Bağımlılığı; daha fazla kazanç sağlama umuduyla her hangi bir şeyi gözden çıkarma, riske atma eylemine denir.

Kumar bağımlılığı

Kumar bağımlılığı, işlevsel bozukluğa yol açan ve sürekli kumar oynama davranışıyla karakterize edilen, hem kişiyi hem de çevresini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. %3 oranında görülür ve her gelir grubunda, özellikle 40-50 yaş arası erkeklerde ve gençlerde daha yaygındır. Hevesle başlayan bu bağımlılık, kazanma hırsına dönüşür ve bireyi kontrolsüz kumar oynamaya iter. Tanı için uzman görüşü gerekse de, aşırı kumar düşünceleri, artan miktarda kumar oynama ihtiyacı, kumarı bırakma girişimlerinde başarısızlık ve huzursuzluk, sorunlardan kaçmak için kumar oynama, kaybettiklerini geri kazanma çabası, yalan söyleme, yasadışı yollara başvurma ve önemli ilişkileri/işleri riske atma gibi belirtiler teşhis için önemlidir. İnternet üzerinden oynanan hızlı bahisler, özellikle gençler ve yüksek eğitimli bireyler arasında bağımlılık riskini artırmaktadır. Tedavi, bağımlılığı kabul etmekle başlar ve aile desteği, uzman yardımı ve madde bağımlılığı tedavi modellerine benzer bir yaklaşım gerektirir. Tedavi ile kurtulmak mümkündür.

Kumar Bağımlılığı; daha fazla kazanç sağlama umuduyla her hangi bir şeyi gözden çıkarma, riske atma eylemine denir. Kumar bağımlılığı, işlevsellikte bozulmaya neden olmaktadır. Kumar bağımlısı olan kişi kendine zarar vermekle birlikte ailesine ve çevresine de zarar verir. Büyük maddi kayıplara neden olan kumar bağımlılığı aile kurumunu parçalayabilmektedir. Kumar bağımlılığı tedavisi patolojik vakalarda sıklıkla madde bağımlılığı tedavisi yöntemi kullanılmaktadır.

Bu makale 20 Şubat 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Kutay Ürkmen

Psikolog Kutay Ürkmen 1972 Ankara doğumlu olan Kutay Ürkmen, ilk orta ve lise eğitimini İzmir Karşıyaka’da tamamladıktan sonra 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Hacettepe Üniversitesi’ndeki psikoloji lisans eğitimiyle eş zamanlı olarak pedagojik formasyon eğitimi almış, depresyon ve kaygı bozuklukları uygulama örneklemi olarak seçilen gruplara yönelik araştırmalar yapmış ve analiz raporları hazırlamıştır. Askerlik hizmetini 1994-1996 yılları arasında Eğirdir Dağ Komando Okulu’nda Psikolog olarak tamamlamış, askerlik görevi boyunca çeşitli ölçme ve değerlendirme çalışmalarının yanı sıra depresyon, travma sonrası stres bozukluğu (PTSD), panik atak, kaygı bozukluğu, alkol/madde bağımlılığı, OKB (takıntı rahatsızlığı), evlilik terapisi alanlarında çalışmalar ve sayısı 3.000’i aşan psikoterapi görüşmele ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
youtube
instagram
Etiketler
Kumar bağılılığı
Psk. Kutay Ürkmen
Psk. Kutay Ürkmen
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube