Kum döken ya da böbrek veya idrar yollarında taş olan çocuklarda beslenme

Kum döken ya da böbrek veya idrar yollarında taş olan çocuklarda beslenme

Kum dökme problemi ya da böbrek taş olan çocuklarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta su ve sıvı alımının arttırmasıdır.

Aşrı tuz ve tuzlu gıda tüketilmemesi de, böbreklerden kalsiyum, yani kum atılımını arttırabileceği için, mutlaka dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır.

Taşların büyük kısmı, idrardaki Kalsiyum ve Okzalat adı verilen 2 maddenin birleşmesinden meydana geldiği için, Okzalat içeren gıdaların çok tüketilmemesine çok dikkat etmek gerekir.

Okzalattan zengin gıdalar, zaten çoğunlukla, abur cubur diyebileceğimiz yiyecek ve içeceklerdir. Bunlar; Çikolata, gofret ve kakaolu yiyecekler, cipsler, çay-kahve ve kola türü asitli içeceklerdir. Ayrıca, ıspanak ve çilek de bol miktarda okzalat içeren gıdalardır. Fazla yenilen portakal ve mandalina da, vücutta okzalata çevrileceği için, bu gıdaları tam kesmeden ama kararında yemekte fayda vardır (Yani her sabah portakal suyu içmek, biraz fazla olabilir)

Süt ve süt ürünleri, çocuğun büyümesi için çok önemli olduğu için, mecbur kalınmadıkça kesilmeleri önerilmez. Ancak çok fazla tüketmemeye de özen göstermek gerekir.

Limonata, taş için koruyucu bir içecektir ve bir miktar şeker ile tatlandırılmış ev yapımı limonata, taşı olan çocuklarda önerilmektedir.

Kabızlık, barsak hareketlerini yavaşlatıp, gıdaların haddinden fazla bir şekilde emilimini arttırdığı için, kum döken ya da taşı olan çocuklarda, kabızlığa dikkat etmek de son derece önemlidir.

Bazı özel taşların (sistin, ürik asit gibi) varlığında, doktorlar daha farklı diyetler de önerebilmektedir.

Diyet ile kum dökmenin azaltılamadığı durumlarda ya da çok sık tekrarlayan taşların olması halinde, ilaç tedavisine geçmek gerekli olabilir

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

Prof. Dr. Tarkan SOYGÜR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimi 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı bünyesinde yeni kurulan Çocuk Ürolojisi Ünitesi’nde görev almış olan Prof. Dr. Tarkan SOYGÜR, 2003 yılında Doçentlik, 2009 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 2000-2001 yılları arasında, University of Washington, Department of Urology bünyesindeki Seattle Children’s Hospital, Division of Pediatric Urology’de, Dr. Michael Mitchell ile birlikte lisanslı ve aktif olarak çalışmalar yapmıştır. Bu çalışma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı - Çocuk Ürolojisi Bölümü'nün gelişimi için ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür
Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür
Ankara - Çocuk Ürolojisi
Facebook Twitter Instagram Youtube