Kültür ve sağlık

KÜLTÜR VE SAĞLIK İLİŞKİSİ İnsanların yaşamları boyu edindiği tecrübeleri, toplumla beraber oluşturduğu maddi ve manevi değerlerinin tümüne kültür adı verilir.Nesilden nesile aktarılarak devam eden gelenek ve göreneklerimizdir. Kültür oluştuğu çevreden ,bölgenin coğrafi özelliklerinden, inancından, tarihinden ve bunlara bağlı alt başlıklarından meydana gelir. Toplumun gelişmişlik ve bilgi düzeyi ne kadar ilerlese de kültürel değerleri bölgeye, büyüdüğü aileye ya da yöresine göre değişiklik gösterir. İnsanların var olduğundan beri öğrendiği kültürel değerler kendi sağlığı üzerindeki algısını da etkiler.

Kültür ve sağlık

Her bölgede insanların sağlıkla ilgili farklı inanç ve düşünceleri vardır.Örneğin bazı ülkelerde hastaneler şifa yerine ölüm getirir algısı vardır.(Meksika, Mısır gibi).

Bazı bölgelerdeki insanlar hastalandıkları zaman doktora başvurmak yerine halk içinde yetişen yeterli bilgi düzeyi olmayan ve şifa dağıttığına inanılan kişilere başvururlar.Bu kişilerin yaptığı doktor taklidi yasa dışıdır. Ancak içinde bulunduğu toplum kültürünün bir parçası olduğu için halk onlara sahip çıkar ve onlara zarar gelmesine engel olurlar.Sağlık çalışanları doktor taklidi yapan bu kişileri halkın kültürünü ve düşünce tarzını daha iyi anlamak için dikkate almalı ve onların zararlarından halkı korumaya çalışmalıdırlar.

İçinde bulunulan kültür beden sağlığına etki etmekle beraber ruh sağlığı üzerinde de etkilidir.Örneğin pekçok toplumda depresyon belirtileri bedensel olarak ifade edilir.Yorgunluk,baş ağrısı, mide bulantısı şikayetleri olur , psikiyatriye başvurmadıkları için tanı ve tedavi alamazlar.Depresyon duygusal ve bedensel belirtiler olarak ikiye ayrıldığında önceliğin duygular olması Batı toplumlarında yaygındır.Biz de ise duygularla ilgili karmaşık durumlar genelde bedensel şikayetlerle ifade edilir. Örneğin bizim toplumumuzda kadının yeri,üzerindeki aşırı sorumluluk ve baskı psikolojik rahatsızlıklara kadınları daha açık hale getirir.Anksiyete, majör depresyon kadınlarda daha fazla görülür.Kültürel olarak iletişimin ve sağılıkla ilgili oluşan mitlerin sonucu da denilebilir.

Kısacası kültür en başından beri insanla beraber devam eden bir süreçtir. Beden kültürün yansıdığı en zengin kaynaktır bu nedenle beden ve ruh sağlığı her toplumun kültüründe farklılıklarla beraber var olan şikayetler ve algılardan meydana gelir.Bedenimizi doğru şekilde dinleyip ihtiyaçlarımızı gerçek kurum ve yapılara başvurarak düzenlemeli ve kişisel sağlığımıza özen göstermeliyiz.

Bu makale 14 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gülsena Tuna

Psikolog Gülsena TUNA, ilk ve ortaöğrenimini Malatya'da tamamlamıştır. İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Psikoloji Bölümünden yüksek onur derecesi ile mezun olmuştur. Üsküdar Yeşilay Danışmanlık Merkezinde bağımlı bireyler ile çalışmış, bağımlılıkla mücadele projelerinde yer almıştır. Staj öğrenimini Malatya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri polikliniğinde tamamlamıştır. Prof.Dr. Öget Öktem Tanör'den Temel Nöropsikoloji eğitimini alarak nöropsikolojik testler uygulayıcı sertifikasına sahip olmuştur. Birçok alanda kullanılan kişilik testi MMPI  uygulayıcı sertifikası da bulunmaktadır. Çocuk Değerlendirme ve Dikkat Testleri Uygulayıcı eğitimi ile 0-16 yaş grubu için kullanılan  zeka ve gelişim testleri uygulayıcısı olmuştur.2018-2020 yılları arasında özel bir kurumda görev yapmış şu anda ise online olarak danışan ...

Etiketler
Koruyucu ruh sağlığı
Psk. Gülsena Tuna
Psk. Gülsena Tuna
Malatya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube