Kronik hastalıklarla savaşta zerdeçalın gücü

Kronik hastalıklarla savaşta zerdeçalın gücü

Zerdeçal neredeyse bütün hastalıklara karşı koruyucu ve iyileştirici etkileri olan bitkidir. Özellikle Hint tıbbında uzun yıllardır kullanılmaktadır.  Hint tıbbında, anti-inflamatuar (iltihap giderici) ve antiartritik (eklem ağrılarını giderici) etkilerinden dolayı kullanılmaktadır. Ayrıca zerdeçalın; safra, pankreas ve mide sıvılarında artışa yol açarak kolagog etkisi de vardır. Modern tıp  da zerdeçalın bu etkilerinin hastalıklara karşı kullanımını bilimsel kanıtlara dayandırmıştır.

Zerdeçalın Faydaları
*Dispepsi (hazımsızlık) sorununa faydalıdır.
*Vücutta iltihap söktürücü etki gösterir.
*Antikanserojen etkisiyle kansere karşı korur.
*Antihepatotoksik özelliği olması sebebiyle karaciğeri korur.
*Antidepresan etkisi vardır. Phytotherapy Research’daki bir araştırmada zerdeçalın depresyon tedavisinde efektif bir tedavi sağladığı gösterilmiştir.
*Zerdeçalın en önemli özelliklerinden biri de inflamasyonla savaşması. Kanser, eklem hastalıkları, ülseratif kolit gibi birçok kronik hastalığın temelinde inflamasyon yatmaktadır. Zerdeçal da anti-inflamatuar etki göstererek vücudu serbest radikallerin verdiği hasardan korur.
*Zerdeçal, artrit gibi eklem hastalıklarında ve kronik ağrılarda ağrı kesici etki gösterir.
*2009’da, Biochemistry and Biophysical Research Communication’da yer alan bir çalışmada zerdeçalın Tip 2 diyabetli hastalarda faydalı olduğu gösterilmiştir.

Zerdeçalın ağız yolu ile alındığında biyoyararlılığı düşmektedir. Sadece zerdeçal kullanıldığı zaman vücuttaki etkisi çok düşük olmaktadır. Planta Medica’da yer alan bir makaleye göre zerdeçalın emilimini ve etkisini arttırmak için karabiber içinde bulunan doğal bileşenlerle beraber kullanılması gerektiği önerilmektedir.

Zerdeçal çay olarak içilebildiği gibi yemeklerde baharat olarak da kullanılmaktadır.

Safra kanallarının tıkanıklığı, safra taşları yada diğer safra kesesi sorunlarında kullanılması önerilmez. Bunun dışında gebelikte de tüketilmesi sakıncalıdır. Kullandığınız ilaçlar varsa, besin-ilaç etkileşimine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu yüzden özellikle de herhangi bir ilaç kullanıyorsanız tükettiğiniz her şey uzman kontrolünde olsun. Birine ilaç gibi gelen besin bir başkasına zehir olabileceği unutulmamalıdır.

Diyetisyen Tuğba Cici

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube