Kronik akciğer hastalığı olan hastalarıma;

Kronik akciger hastalığı olan hastalarıma önerilerim...

Kronik akciğer hastalığı olan hastalarıma;

Sayın Hastam;

Astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ) başlıca akciğerlere giden hava yollarını etkileyen, kronik (müzmin) hastalıklardır. Bu hastalıklar yaşam boyu sürmekle birlikte, tedavinizi önerildiği şekilde ve sıklıkla kullanmanız, düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gitmeniz, kısacası iyi bir hasta doktor işbirliği sürmeniz halinde yakınmalarınızı ortadan kaldırabiliriz ya da şikayetlerinizi en aza indirebiliriz.

Düzenli tedavinizin yanı sıra , günlük yaşamınızda alabileceğiniz bazı basit tedbirler hastalığınızın kontrol altına alınmasına büyük katkı sağlayacaktır.

*Sigara içmemek ve içilen ortamlardan uzak durmak,

*Yakınmalarınızı arttırdığını bildiğiniz maddelerden uzak durmak (temizlik maddeleri, polen, ev tozu akarları, küf, hayvan tüyleri gibi)

*İş ortamındaki toz ve kimyasallardan korunmaya yönelik tedbirler almak (maske kullanımı, ortamın havalandırılması)

*Solunum yolları enfeksiyonlarına karşı tedbir almak (grip aşısı, pnömokok-zatürre aşısı)

*Sisli puslu havalarda dış ortamda bulunmaktan kaçınmak,

*Ağır egzersizlerden kaçınmak; Ancak yürüyüş, yüzme gibi sporlara zaman ayırmak.

 

Astım ve KOAH’ ta kullanılan ilaçların çoğu, bu amaç için geliştirilmiş olan cihazlar aracılığı ile solunum yoluyla alınır. Bunların düzgün kullanımı gereklidir. Aksi taktirde akciğerlerinize soluk borunuza yeterince ilaç ulaşamaış olup etkisini yeterince gösteremez.

Bu hastalıkların tabiatları gereği hastalığın belirtilerin şiddeti ve sıklığı zaman içinde değişkenlik gösterir. Ataklar geçirebilirsiniz. Özellikle yukarıda sözü edilen etmenler, yakınmalarınızın artmasına atak geçirmenize neden olabilir. Bu durumda, kurtarıcı ilaç kullanmanız ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekebilir. Doktorunuza ilacınızın bitiminden daha önce başvurmanız ve tedavinizin geçici süre ile de olsa yeniden düzenlenmesi gerekebilir.

Lütfen ilaçlarınızı önerildiği şekilde ve sıklıkta kullanın, hastalığınıza ve tedavisine yönelik sorularınızı sormaktan kaçınmayın. İşbirliğiniz ile tedavinizi en iyi şekilde yürüteceğimize olan inancımı belirtir sağlıklı günler dilerim. 

Uzm. Dr. Zülküf IŞIK

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Bu makale 7 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zülküf Işık

Uzm. Dr. Zülküf Işık, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Dicle Üniversitesi'nde tamamlayarak Göğüs Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

Uzm. Dr. Zülküf Işık, kendi özel muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Astım nedir
Uzm. Dr. Zülküf Işık
Uzm. Dr. Zülküf Işık
Yalova - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube