Kovid-19 ev izolasyonu sürecinde depresyon

Kovid-19 ev izolasyonu sürecinde depresyon

Pandemi döneminde erişkinler, ergenler ve çocuklar olmak üzere genel toplum, tanı konmuş ve tedavileri devam eden psikiyatri hastaları olarak, ev izolasyonu sürecinde gerek ruhsal gerek fiziksel olarak problemler yaşamaya başladık. Bu ruhsal problemlerin başında tabiki depresyon geliyor hatta korona günlerinde karşımıza çıkabilicek ilk ruhsal hastalık diyebiliriz. Peki herkesin yaşadığı bu sıkıntılı pandemi sürecinde eve kapanmakla birlikte aslında birçok şeyi kaybetmeye başladığının farkında mıyız? Kimileri işini , sosyal ortamını ama en önemlisi özgürlüğümüzü kaybettik . Ev izolasyonunda bu kayıpların ne kadar önemli olduğunu farketmemiz de çok uzun sürmedi . Aslına bakarsak kaybedilen şeylerin geri dönüşünü beklemek bu süreci sıkıntıya sokan nedenlerden biri . Normalleşme süreci insanların içine su serpsede aslında kaybettiklerimize tekrar sahip olduğumuzda artık hiçbir şeyin aynı olmadığını fark ediyoruz ve işte bu noktada depresyon başlıyor .Karantina döneminden çıktıktan sonra özlemle kaybedilen işlerimize , sosyal hayatlarımıza, özgürlüklerimize kavuştuğumuzda artık geçici kayıpların anlamını yitirdiğini anlıyoruz .Çünkü tamda ihtiyacımız olan zamanda kaybetmemiz hiç alışık olmadığımız karantina sürecine denk gelmesiydi .Bu süreçte kayıplarının yasını tutup hayatına bilinçli devam edenler , depresyona meyilli olanlardan daha şanslıydı. Peki depresyondan çıkmak için ne yapmamız gerekiyor ? 

-Beklemeyi bırakmak gerekiyor , yaşanılan pandeminin ne zaman süreceği bilinmiyor . Yapacağınız işleri pandemi sonrasına itelemeyin . Her erteleyiş bize o şeyin anlamını daha fazla sorgulatacaktır.

-Pandemi ev izolasyonu sürecinde uyku düzenimiz tamamen karışmış durumda. Gün Isığından fazla faydalanacak şekilde uyumaya özen gösterip ,erken kalkıp geç yatmamaya dikkat edin .

– Tabiki spor ! Vücudun antikor üretmesi, endorfin hormonu salgılamasıyla aynı şekilde çalışır. İkisi de vücudunun kendisini koruma mekanizmasıdır. Her iki sistemi de derinden etkileyen faktörler mutluluk hissi ve düzenli egzersizdir.

– Bu sebeple kendinizi zorlayacak çok ağır spordan ziyade hareketliliğinizi arttıracak egzersizler yapabilirsiniz .

– Ve sürekli hareket edin ! Yoğun duygu ve düşüncelerinizin akışının içinde kaybolmamak için kafanızı dağıtabilecek aktiviteler planlayın.

– Geçmişe odaklı olmayın. Evet zor zamanlar atlattık ve hala bu pandeminin içindeyiz .Ve ne kadar daha pandeminin devam edeceğini bilemiyoruz . Bu süreci atlamaya çalışırken yaşanılan sıkıntıları sürekli düşünmemeye çalışın. 

Ve son olarak sunu bilmeliyiz ki hayatımızda hiç sorun olmamasından ziyade sorunlarla başa çıkabilmek gereklidir.Her zaman sahip olduğumuz şeylere odaklanıp , kaybettiklerimizle vedalaşmayı bilmeliyiz. Çünkü asıl önemli olan hayatın bizden neler götürdüğü değil, bizim neleri geride bırakarak neleri başardığımızdır.

Bu makale 30 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Seda Kaymaz

Etiketler
Depresyon
Psk. Seda Kaymaz
Psk. Seda Kaymaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube