Konversiyon bozukluğu

Klinik Psikolog Eda Gökduman
Klinik Psikolog Eda Gökduman
9 Şubat 20092790 görüntülenme
Randevu Al
Konversiyon bozukluğu

KONVERSİYON BOZUKLUĞU

Konversiyon Bozukluğu; bir nörolojik ve tıbbi bir hastalıkla açıklanamayan ( organik bir temele dayanmayan) bir ya da birden fazla nörolojik  belirtinin birlikte gözüktüğü bir bozukluktur. Bu belirtilere psikolojik etkenler etki etmektedir. Çünkü bu belirtilerin başlaması ya da alevlenmesi öncesinde çatışmalar ve diğer stres etkenleri söz konusudur.

Bu belirtiler kişide belirgin bir sıkıntı yaratmakta ve sosyal işlevlerde belirgin bir bozukluğa neden olmaktadır.  ( DSM-IV)

Belirtileri; kasılma nöbetleri, kısa süreli bayılma, bayılma sonrasında oluşan öğürmeler, uyuşma, bendinin bazı bölgelerinde duyu yitimi             ( bedeninin bir kısmını hissedememe) , uyuşma ve karıncalanmalar, ağrılar, duyu azalması, felç , sağırlık ya da körlük görülebilir. ( Yapılan nörolojik muayeneler ve testlerde bir bozukluk tespit edilmez.)

Yürüyememe, kollarda güç azalması, dil tutulması , ses çıkaramama, güçsüzlük, sendeleme ve sallanma  şeklinde yürüme biçimleri gözlemlenebilir. Kişi düşecekmiş gibi bir izlenim yaratabilir. Düşme gerçekleşmiş olsa bile  kendini koruma şeklinde olur ve çok fazla yaralanmazlar.

Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Çocukluktan ileriki yaşlara kadar herhangi bir  yaşta başlayabilir. Fakat ergenlerde ve genç yetişkinlerde daha sık görülür. ( 15-35 YAŞ )  Araştırmalar, konversiyon bozukluğunun kırsal kesimde yaşayan , alt sosyo-ekonomik düzeye sahip , eğitim düzeyi  ve zeka düzeyi düşük olan kişilerde daha sık görüldüğünü göstermektedir. Kişinin içinde yaşadığı toplum yapısı  ve kültürden etkilendiği görülmektedir. Sözel iletişimin yetersiz olduğu, kişinin kendisini yeterli düzeyde ifade edemediği ortamlarda  konversif belirtiler bir şekilde kişinin sözsüz iletişim  biçimi olmaktadır.

Bu bozuklukta ;  fizik ve nörolojik değerlendirmenin yanında psikolojik değerlendirme çok önemlidir. Tedavi sürecinde;  iç görü merkezli destekleyici ve davranışçı terapiler işe yarayabilir. Çoğu zaman uygun çevresel koşullarla birlikte kendiliğinden ve telkin yöntemi ile düzelmeler görülebilir.

Psikolog Eda Gökduman

 

 

 

Etiketler

Konversiyon tedavisi

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Eda Gökduman

Klinik Psikolog Eda Gökduman

Klinik Psikolog Eda Gökduman, 2001 yılında On Dokuz Mayıs Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuştur. Gelişim Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini başarı ile bitirmiştir.  

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır