Kolonoskopi Nedir ve Niçin Yapılır?
Kolonoskopi kalın bağırsaklarınızın iç yüzeyini kamera vasıtasıyla görülmesini sağlayan bir testtir. Kolonoskop ucunda kamera olan esnek ve kıvrılabilen bir alettir. Kolonoskopi ile poliplere ve kanserlere tanı konulabilir ve kanamalar durdurulabilir. Kolonoskopi 40-50 yaş üzerindeki herkese kolon kanseri tarama testi olarak uygulanmalıdır.
İçindekiler
Kolonoskopi Nedir?
Kolonoskopi Nedir ve Niçin Yapılır?
Kolonoskopi Nasıl Yapılır, Kolonoskopi Ne İşe Yarar?
Kolonoskopi Öncesi Doktoruma Neleri Söylemeliyim?
Kolonoskopi Öncesi Bağırsak Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?
Kolonoskopi Yapılmadan Önceki Günlerde Neler Yiyip İçmeliyim?
Kolonoskopi Öncesi Bağırsak Temizliği Nasıl Olmalıdır?
Kolonoskopi Nasıl Yapılır?
Adet Döneminde Kolonoskopi Yapılabilir Mi?
Hamilelik Döneminde Kolonoskopi Yapılabilir Mi?
Kolonoskopi Sonrası Hastalar Nelere Dikkat Etmelidirler?
Kolonoskopi Sonuçlarını Ne Zaman Öğrenirim?
Kolonoskopi Fiyatları 2023 Ne Kadardır?
Kolonoskopi Nasıl Yapılır, Kolonoskopi Ne İşe Yarar?
Kolonoskopi ayaktan yapılan bir tedavidir. Kolonoskop kalın bağırsak duvalarını kamera yardımıyla incelemeye olanak sağlar ve kalın barsak duvarından, kitleden biyopsi yapmaya ve gerekirse poliplerin çıkarılmasına olanak sağlayan aparatlara sahiptir. Kolonoskopi kanama, karın ağrısı, bağırsak alışkanlıklarının değişmesi gibi birçok bağırsak semptomlarını değerlendirmek için kullanılır. Kolonoskopi sayesinde bağırsak poliplerine ve kolon kanserine tanı konulur. Bazı poliplerin kansere dönüşmeden çıkarılmasını sağlar.
Kolorektal kanser riski taşımayan herkesin 45 yaşından sonra belli aralıklarla kolonoskopi yaptırması önerilmektedir. Kolonoskopi yaptırmanızın sıklığı kanser riskinizin boyutuna göre değişir.
Eğer kolerektal kanser riskiniz yüksek ise daha genç yaşta kolonoskopi yaptırmanız gerekecektir. Bu risk faktörleri şunlardır;
Ailesel polipozis sendromuna sahip olmak
Kolon kanseri ile ilişkili genetik bir hastalığınızın olması
Chron hastalığı ve ülseratif kolit benzeri inflamatuvar bağırsak hastalığına sahip olmak
Birinci derece akrabalarınızdan birinde kolon kanseri öyküsü olması
Kolon kanseri olan birden fazla akrabanızın olmasıdır.
Kolonoskopi Öncesi Doktoruma Neleri Söylemeliyim?
Kolonoskopi öncesi doktorunuza ek hastalıklarınızı ve kullandığınız ilaçları detaylı olarak anlatmalısınız. Diyabet, tansiyon ve şeker hastası iseniz ilaçlarınızı doktorunuza bildirmelisiniz çünkü doktorunuz bir takım ilaçları kesebilir veya değiştirebilir.
Kolonoskopi Öncesi Bağırsak Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?
Kolonoskopi öncesi size bir diet ve son gün kullanacağınız bağırsaklarınızı temizleyecek ilaçlar verilecektir. Kolonoskopi esnasında bağırsakların tamamen boş olması işlemin başarılı olmasını sağlayacaktır. Kolonoskopi de yetersiz bir temizlik olması durumunda kolonoskopi yetersiz olacak ve tekrarlanması gerekecektir. Bağırsaklarınız ne kadar temiz olursa çok küçük poliplerin ve kanserlerin saptanması bir o kadar kolay olacaktır.
Kolonoskopi Yapılmadan Önceki Günlerde Neler Yiyip İçmeliyim?
Kolonoskopi işleminden 3 gün öncesinde başlayarak mısır, nohut ,fındık, patlamış mısır ve yaprak sarması yemekten kaçınmalısınız. İşlemden bir gün önce katı yiyecekler ve alkol tüketmemelisiniz. Kolonoskopiden önceki gün berrak ve sıvı bir diyet ile beslenmelisiniz. Bol su içmeniz vücudunuzun susuz kalmasını engelleyecektir.
Kolonoskopiden 6 saat önce hiçbir sekide su dahil bir şey tüketmemelisiniz.
Kolonoskopi Öncesi Bağırsak Temizliği Nasıl Olmalıdır?
Kolonoskopi öncesi bağırsak temizliği için size solüsyonlar ve lavmanlar verilecek. Kolonoskopiden bir gün önce doktorunuz tarafından solüsyonları ve lavmanı nasıl kullanacağınıza dair detaylı anlatım içeren evraklar verilecektir. 2 adet 45 ml fosfo soda ve 2 adet lavman size reçete edilecek. Bu ilaçların kullanım saatleri kolonoskopinin uygulanacağı saate göre değişmektedir. Size verilen bağırsak temizliği ilaçlarını bol su ile tüketmeniz önerilir. Lavmanları ise makattan uygulamanız gerekecektir. Bazı kurumlar ve doktorlar solüsyonlar yerine size sulandırılan tozlar da reçete edebilir ve bu da bir diğer yöntemdir.
Bağırsak temizliğiniz tam olarak yapılmadığı takdirde işleminiz yapılmayacak ve başka bir zaman tekrarlanacaktır. Size verilen solüsyonları bol suyla tüketmelisiniz ve kusmamalısınız. Kusmanız durumunda kustuğunuz kadar ilacı tekrar içmelisiniz.
Kolonoskopi Nasıl Yapılır?
Kolonoskopi işlemi endoskopi ünitesinde yapılacaktır. Kolonoskopi öncesi hemşire tarafından tansiyon ve nabzınız ölçülecek ve işlem sırasında tansiyon ve nabzınızın sürekli monitörde görülmesi için göğüs bölgesine elektrotlar bağlanarak mönitorize edileceksiniz. Hemşire tarafından damar yolu açılacak. Kolonoskopi işlemine başlamadan önce sol tarafınıza yatırılacaksınız ve dizlerinizi karnınızın içine çekmeniz istenecektir. Sonrasında açılmış olan damar yolundan anestezik ilaç verilerek hafif olarak uyumanız sağlanacak. Kolonoskopi sırasında anestezi alacağınız için acı duymayacaksınız ve hiçbir şeyi hatırlamayacaksınız. Kolonoskop bağırsaklarınız içine ilerletilmede önce doktorunuz tarafından eldiven kullanılarak makat bölgeniz parmakla muayane edilecek. Kolonoskop anüs bölgesinden ilerletilerek tüm kalın bağırsak duvarları değerlendirilecek ve bu işlem esnasında bağırsağınıza hava verilecek. Kolonoskopi esnasında verilen bu hava bazı hastalarda geçici karın kramplarına neden olabilir. Kolonoskopi esnasında tüm kalın bağırsaklar ve rektum değerlendirilecek. Kolonoskopide biyopsi alınmasını gerektirecek bir durum varsa biyopsi yapılacak ve gerekirse polipler çıkarılacak.
Kolonoskopi işlemi hafif anestezi-sedasyon altında olacak ve işlem süresi genelde 1 saatten kısa sürmektedir. Kolonoskopi sonrası kısa sürede kendinize geleceksiniz ve herhangi bir acı ve ağrı duymayacaksınız. Kolonoskopi sonrası hafif karın ağrısı ve şişlik olabilir ve gaz çıkarmakla azalacaktır.
Adet Döneminde Kolonoskopi Yapılabilir Mi?
Adet döneminde kolonoskopi yapılmasına engel bir durum yoktur.
Hamilelik Döneminde Kolonoskopi Yapılabilir Mi?
Tarama işlemi için kolonoskopi yapılacaksa hamilelik sonrası beklenebilir. Eğer elzem bir durum varsa hamilelikte kolonoskopi yapmak güvenlidir ama yinede kadın doğum uzmanına danışılmalıdır.
Kolonoskopi Sonrası Hastalar Nelere Dikkat Etmelidirler?
Kolonoskopi işlemi sonrası anesteziyi tamamen atmanız için bir derlenme odasına alınacaksınız.
Kolonoskopi sonrası biraz karın krampları ve gaz sancısı hissedeceksiniz fakat bu hızlıca azalmalıdır.
Kolonoskopi işlemi öncesi ve sonrasında yanınızda bir refakatçi olmalı ve kesinlikle araç kullanmamalısınız.
Kolonoskopi işlemi sonrası 24 saat boyunca alkol tüketmemelisiniz.
Kolonoskopi günü doktorunuz aksini belirtmedikçe o gün kademeli olarak katı gıda tüketimine geçeceksiniz.
Kolonoskopi esnasında polipektomi işlemi veya biyopsi yapıldıysa birkaç gün dışkınızda kan görebilirsiniz.
Kolonoskopi Sonuçlarını Ne Zaman Öğrenirim?
Kolonoskopi işlemi bittikten sonra doktorunuz tarafından bilgilendirilecek ve kalın barsak bölümlerinin fotoğrafları olan bir raporu size verecektir.
Kolonoskopi sırasında polipektomi veya biyopsi yapıldıysa patoloji sonuçları 2-14 gün içinde sonuçlanacaktır.
Kolonoskopi Fiyatları 2023 Ne Kadardır?
Kolonoskopi fiyatları işlem sırasında yapılan biyopsi adeti ve polipektomi adetine göre hesaplanmaktadır. Kolonoskopi fiyatlarını öğrenmek için Dr Özhan Çetindağ kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.