Guatr ve tiroid kanseri

Guatr ve tiroid kanseri benzer süreçler sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Guatr, tiroid bezinde büyüme anlamına gelen bir hastalıktır.

Guatr ve tiroid kanseri

Guatr ve tiroid kanseri benzer süreçler sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Guatr, tiroid bezinde büyüme anlamına gelen bir hastalıktır. Hastalık, nodüllü ve nodülsüz olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Nodülsüz olan guatrda tiroid bezi düz bir şekilde büyür. Nodüllü olanda ise bezin içerisinde yer alan nodüllerde büyüme gerçekleşir. Çoklu nodül büyümesi söz konusu olduğunda kanser riski azdır fakat tekli nodül büyümesinde kanser riski araştırılmalıdır.

İçindekiler

Guatr ve Tiroid Kanseri

Guatr ve Tiroid Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Guatr ve Tiroid Kanseri Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Nodüllerin incelenmesi için iğne biyopsisi yapılır. Ultrason, kan tahlili gibi farklı değerlendirmeler neticesinde de hasta için en uygun tedaviye karar verilir. Aşırı radyasyona maruz kalmanızı gerektirecek durumlar tiroid kanserine neden olur. Hastalık genellikle belirti vermeden ilerleyebildiği için bazı hastalarda teşhisi çok geç konulabilir. Çoğu hasta guatr şikayetleri ile hekime başvurur. Halsizlik, yutkunma güçlüğü, sinirlilik hali, depresyon guatr belirtisi olabilir. Guatrın bilinen en önemli sebebi iyot eksikliğidir.

Guatr ve Tiroid Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Nodüler guatr hastalarında cerrahi müdahale ile tiroid bezinin çıkarılması gerekebilir. Bunun yanı sıra radyoaktif iyot ve ilaç tedavisi de uygulanır. Hastanın tiroid bezi çıkarılacağı için tiroid hormonu dışarıdan takviye edilmelidir. Hormon takviyesi yapan ilaçlar, ameliyat sonrasında hasta tarafından ömür boyu kullanılmalıdır. Tiroid kanseri ameliyatı sırasında hastalığın yayılım alanına göre lenf düğümlerinin ve bezlerinin de çıkarılması gerekebilir. Ameliyat sırasında en önemli risk, ses tellerine zarar verilmesidir. Ses telleri zarar gördüğü takdirde hastada ameliyat sonrası konuşma güçlükleri görülür. İleri görüntüleme teknolojisine sahip teknikler sayesinde bu risk ciddi anlamda azalmaktadır. Her iki ameliyatta da radyoaktif iyot tedavisi kullanılması nedeniyle hastanede yatış süresi uzayabilir. Yapılan ölçümler sırasında radyoaktivite miktarı belirlenir ve hastanın taburcu olmasını engellemeyecek bir seviyede olduğunda hasta taburcu edilir.

Guatr ve tiroid kanseri hakkında detaylı bilgi için Whatsapp iletişim hattımıza ulaşabilirsiniz.

Guatr ve Tiroid Kanseri Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli detay hekim kontrollerini aksatmamaktır. Dikkat etmeniz gereken her konuda hekiminiz sizi bilgilendirir. Genel Cerrah Op. Dr. Özhan Çetindağ ile iletişime geçerek guatr ve tiroid kanseri ameliyatları hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu makale 12 Mayıs 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özhan Çetindağ

13 Ocak 1985 tarihinde Ankara’da doğmuştur. İlköğretim ve lise eğitimini Ankara da tamamlamıştır. 2010 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 2011 yılında memleketi Şereflikoçhisar’da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. 2011 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak Genel Cerrahi ihtisasına başlamıştır.   2016 Yılında İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesinde ihtisasını tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2016-2018 yılları arasında İzmir Torbalı Devlet Hastanesinde çalıştı ve çok sayıda başarılı ameliyat yapmıştır.   Daha önce yapılmamış olan rektum kanseri, laparoskopik reflü ameliyatlarını ve meme küçültme ameliyatlarını ilk defa yapılmasına öncülük etmiş ve o dönem yaptığı başarılı ameliyatlar ulusal ve yerel basında yer almıştır. 2018 -2019 yılları arasında İzmir Suat Seren E ...

Etiketler
Guatr kanseri
Doç. Dr. Özhan Çetindağ
Doç. Dr. Özhan Çetindağ
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube