Kilo vermek için tercih edilen yöntemlerden biri olan mide balonu, mide içerisinde yer kaplayacak bir balonun yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlem aynı zamanda ileri seviyede obezite problemi yaşayan hastaların cerrahi operasyon için gerekli kiloya ulaşması için de uygulanır.
İçindekiler
Mide Balonu Uygulaması
Mideye Balon Yerleştirme Etkileri
Mideye Balon Taktırmak Zararlı mı?
Mideye Balon Takıldıktan Sonra Beslenme
Mide Balonu Fiyatları 2023
Bu yöntem ile verilecek kilo sınırlıdır. Bu nedenle vücut kitle endeksi 50 ve üzerinde olan hastalar için kalıcı bir kilo verme yöntemi olarak kullanılmaz. Vücut kitle endeksi 25 ve 40 aralığında olan hastalar için daha uygun bir yöntemdir.
Mideye Balon Yerleştirme Etkileri
Silikon malzeme kullanılarak elde edilen mide balonu ile 40 kiloya kadar vermek mümkündür. Mideye yerleştirilen balon hastanın zayıflama hızına göre şişirilip söndürülebilir. Zayıflama gerçekleşmemiş olsa dahi balonun midede kalacağı süre en fazla bir yıldır. Bu bir yıllık süre hastanın talebine göre daha kısa sürebilir.
Bazı hastalar, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetlerle karşılaştıkları için daha erken bir sürede balonun çıkarılmasını talep edebilir. Bu noktada hekim tavsiyesine uygun şekilde beslenmek ve verilen ilaçları düzenli kullanmak, farklı problemler yaşamamak için son derece önemlidir.
Mideye Balon Taktırmak Zararlı mı?
Her ne kadar cerrahi bir işlem olmasa da, vücuda sonradan eklenen bir madde olduğu için bazı hastalar buna alışmakta zorlanabilir. Mide bulantısı ve kusma en sık rastlanan şikayetlerdendir.
Gastrit, ülser, mide fıtığı gibi rahatsızlığı olan hastalarda mide balon operasyonu yapılmaz. Aynı zamanda daha önce mide küçültme, aldırma gibi operasyonlar geçirenlerde de uygulanması söz konusu değildir.
Mideye Balon Takıldıktan Sonra Beslenme
Mide balon operasyonu geçiren hastalar, ilk iki-üç gün sıvı besinler tüketmelidir. Bu süreçte en az 1,5 litre su tüketilmesi de gerekir. Sonraki günlerde ise püre gibi yumuşak gıdalara geçiş yapılabilir. İlk bir hafta katı gıda tüketilmemelidir. Bir haftayı tamamladıktan sonra yavaş yavaş katı besinlere geçilebilir.
Gaz yapan yiyecekler, asitli içecekler mideye balon takılan hastalara önerilmemektedir. Ekşime sorunu olanlar, leblebi tüketerek bu problemin üstesinden gelebilir. Mideye balon yerleştirildikten sonra beslenme sürecinde öğün sayısı 5 ya da 6’ya çıkarılmalı; yiyecekler iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır.