Kalın bağırsak kanseri

Kalın bağırsak kanseri, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde en yaygın görülen kanser türlerinden biridir. Kalın bağırsak, kolon ve rektum adı verilen kısımlardan oluşur. Rektum, dışkının anüse iletilmeden önce depolandığı bölgedir.

Kalın bağırsak kanseri

Kalın bağırsak kanseri, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde en yaygın görülen kanser türlerinden biridir. Kalın bağırsak, kolon ve rektum adı verilen kısımlardan oluşur. Rektum, dışkının anüse iletilmeden önce depolandığı bölgedir. Rektum dışında kalan kısımlar ise kolon adıyla anılır. Kalın bağırsak kanseri kolon kısmında ortaya çıkar. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhis ile bu hastalığın üstesinden gelmek daha kolaydır.

İçindekiler

Kalın Bağırsak Kanseri

Kalın Bağırsak Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalın Bağırsak Kanseri Ameliyatı Sonrası Kemoterapi

Hastalık herhangi bir şikayete yol açmadan ileri evrelere ulaşabilir. Özellikle 50 yaş ve üzerinde risk daha yüksek olduğu için düzenli kolonoskopi ile erken tanı şansı artırılır. Kolon kanseri belirtileri; dışkıda kan ya da sümüksü bir sıvı olması, ağrılı dışkılama, ishal-kabız, karında şişlik ya da ağrı şeklinde ortaya çıkar.

Kalın Bağırsak Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalın bağırsak kanseri erken dönemde teşhis edilirse kolonoskopi sırasında kanserli polipler temizlenebilir. Henüz kanserleşmemiş olsa da rutin kolonoskopi işlemleri sırasında görülen poliplerin hekim tarafından izlenmesi ve gerekli durumlarda alınması, kanser oluşma ihtimalini düşürür. Erken safhalarda uygulanan yöntemlerden biri de endoskopik mukozal diseksiyondur. Bu yöntem sayesinde hastalık ihtiva eden doku kolayca temizlenir ve diğer dokulara müdahale edilmesine gerek kalmaz.

Gelişen teknoloji sayesinde açık kolon kanseri ameliyatı yerine kapalı olarak operasyonun gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu sayede daha küçük kesilerle ve detaylı görüntüleme teknikleri ile tüm dokular rahatlıkla çıkarılır. Kapalı kolon kanseri ameliyatı obezite ya da hastalığın çok fazla ilerlemesi gibi farklı nedenlerle yapılamayabilir.

Kalın Bağırsak Kanseri Ameliyatı Sonrası Kemoterapi

Kemoterapi, hekimin öngördüğü şekilde ameliyat öncesinde, sırasında ya da sonrasında uygulanır. Radyoterapi de kalın bağırsak kanseri tedavisinde sıklıkla kullanılır. Kanserleşmiş poliplerde karın zarına doğru bir yayılma söz konusu değilse ameliyat esnasında da kemoterapi yapılabilir. Bu yöntem sıcak kemoterapi olarak adlandırılır. Bu yöntemde ilaçlar, tıbbi cihazlar aracılığıyla belirli bir sıcaklık seviyesine getirilir. Ameliyat sırasında kanserli dokular temizlendikten sonra karın içi, ısıtılmış ilaçlar vasıtasıyla yıkanır. Burada amaç tekrar kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemektir. Kalın bağırsak kanseri teşhis ve tedavisi için Genel Cerrah Op. Dr. Özhan Çetindağ ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu makale 12 Mayıs 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özhan Çetindağ

13 Ocak 1985 tarihinde Ankara’da doğmuştur. İlköğretim ve lise eğitimini Ankara da tamamlamıştır. 2010 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 2011 yılında memleketi Şereflikoçhisar’da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. 2011 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak Genel Cerrahi ihtisasına başlamıştır.   2016 Yılında İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesinde ihtisasını tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2016-2018 yılları arasında İzmir Torbalı Devlet Hastanesinde çalıştı ve çok sayıda başarılı ameliyat yapmıştır.   Daha önce yapılmamış olan rektum kanseri, laparoskopik reflü ameliyatlarını ve meme küçültme ameliyatlarını ilk defa yapılmasına öncülük etmiş ve o dönem yaptığı başarılı ameliyatlar ulusal ve yerel basında yer almıştır. 2018 -2019 yılları arasında İzmir Suat Seren E ...

Etiketler
Kalın bağırsak
Doç. Dr. Özhan Çetindağ
Doç. Dr. Özhan Çetindağ
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube