Kolajen nedir ? ne zaman ve hangisi kullanılmalı ?

20 yaşını geçmiş hemen hemen her kadının aklındaki kolajen takviyesi sorusuna açıklık getirmek için burdayım . Kolajen kullanmam gerekiyor mu ne zaman kullanmalıyım ve hangisini tercih etmeliyim ? Piyasadaki binbir çeşit kolajen takviyesi ise bu durumu daha da zor hale getiriyordur eminim ki. Aklımızdaki tüm soruları cevaplamak için en basit sorudan başlayalım .

Kolajen nedir ? ne zaman ve hangisi kullanılmalı ?

Nedir bu kolajen ?

Kolajen yapı olarak üçlü heliks şeklinde olup , bu şekilde çok güçlü yapı ve elastikiyet kazanır . (prof. Dr. mustafa tercan , İstanbul ) Vücutta 25 farklı tipi mevcut , vücut proteininin %30 unu oluşturur.

 

Son yıllarda artan gıda üretiminde ve besin destekli takviyelerde kullanılanlardan biri kolajen hidrolizat; kolajenin enzimatik reaksiyonu sonucu oluşturulan bu bileşen kemik ve cilt sağlığı üzerinde etkileri mevcuttur. Diğer tercih edilen seçenek ise hyaluronik asit ürünleridir.

 

Ne Zaman ve Neden kullanmalıyım ?

Yaşlanma stres sigara alkol beslenme yetersizlikleri gibi birçok nedenden dolayı 20'li yaşların ortalarından itibaren vücutta kolajen sentezi azalmaya başlar. Tabi bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterse dahi deri sinirler bağ doku kemikler etkilenmeye başlar . Bu etkilenme durumu da kendini derideki esneklik ve parlaklığın kaybı , deride oluşan lekelenmeler ya da bağ doku ve kıkırdaktaki esnekliğin kaybı osteoporoz , romatizma hastalıkları gibi kendini göstermeye başlar.

Gıdadan aldığımız kolajenin büyük çoğunluğu kolajenaz enzimi sayesinde sindirilip çeşitli proteinlere ayrışacağı için vücut kolejenin olumlu etkisini engelleyebiliyor . Kolajen içeren bir gıda alındığı takdirde c vitamini içeren ( portakal limon suyu vs ) besinlerle alınması kolejanaz enzim aktivitesini inhibe ederek kolajenin etkisi artırılabilinir .

Balık domuz sığır gibi kaynaklardan elde edilen kolajen hidrolizat diyette günlük alımına ekstra dikkat edilmesi gereken bir madde olmalıdır .

Hangi kolajeni kullanmalıyım ?

Genellikle tip 1 ve tip 2 kolajen gıda endüstrisinde kullanılmaya uygun olup , yaygın olarak kullanılan kolajendir . Kemik tendon yara dokusun da TİP 1 kolajen yer almakta iken kıkırdak doku ve gözün yapısında tip 2 kolajen yer almaktadır .

Piyasa da bulunan hyaluronik asit ve kolajen hidrolizat olarak satılan kolajen ürünlerinin özellikle 25 yaşını geçmiş insanlarda günlük 10 gr alımının yapılan klinik çalışmalar ile de olumlu etkisinin oldugu gözlenmiştir. Özellikle eklem sağlığı romatizma osteoporoz gibi kemik bağ doku hastalıkları olan kişilerin kolejen hidrolizat kullanımı ile vücudda iyileşme oranının arttığı görülmüştür. Kolajen hidrolizat formülünün c vitamini ile zenginleştirilmiş formları vücutta daha fazla kolajenin kullanılmasını sağlayıp c vitamini ile alınması aynı zamanda kolejenaz enzimini de inhibe edip kolajenin parçalanmadan vücutta kullanmasını sağlayacaktır.

 

Yazarın Yorumu ;

Kolajen takviyesi yüz bölgesi için alınıyorsa hyaluronik formları cildin dayanıklılığını ve parlaklığını olumlu yönde etkileyecektir. Özellikle kemik sağlığını da düşünen kişiler için kolajen hidrolizatın c vitamini ile formüle edilmiş hali günlük 10 gr ve 2 ay süresince (60 gün ) düzenli olarak alımı klinik çalışmalar ile de kemik yoğunluğunu artırdığı , cilt kusurlarında iyileşme sağladığı , derinin su tutma kapasitesini artırdığı , fibroblast hücrelerinin gelişimini hızlandırdığı gözlenmiştir.

 

Dyt . Kevser Çınar

 

 

KAYNAKLAR ;

Shigemura, Y., Iwai, K., Morimatsu, F., Iwamoto, T.,Mori, T., Oda, C., Taira, T., Park, E.Y., Nakamura,Y., Sato., K., 2009. Effect of prolyl-hydroxyproline (Pro-Hyp), a food-derived collagen peptide in human blood, on growth of fibroblasts from mouse skin. Journal of Agricultural and Food Chemistry 57(2): 444–449.

 

Oesser, S., Seifert, J., 2003. Stimulation of type II collagen biosynthesis and secretion in bovine chondrocytes cultured with degraded collagen. Cell and Tissue Research 311(3): 393–399

Prof. Dr. mustafa tercan , İstanbul, Kolajen Nedir ?

S. Ersus Bilek, S. Kaya Bayram ' Kolajen Hidrolizatının Fonksiyonel Bir Bileşen Olarak Gıda Endüstrisinde Kullanılması ' Akademik Gıda 13(4) (2015) 327-334

Bu makale 27 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Kevser Çınar

Dyt. Kevser Çınar, öğrenim gördüğü  İstanbul Arel üniversitesi,  Beslenme ve Diyetetik bölümünden lisans eğitimini tamamlayıp diyetisyen olarak mezun olmuştur.  Eğitimi süresince  Metabolik Cerrahi , Vegan beslenme gibi  spesifik alanlarda kendini geliştirmiş sertifikalar almıştır.  4 yıldır Lin Güzellik Merkezinde Dyt . Kevser Çınar olarak danışan  kabulüne devam etmektedir. Diyetisyen Kevser Çınar Uyguladığı Tedaviler Anoreksiye ve blumia hastalarında beslenme Bariatrik Diyetisyen Çocuk beslenmesi Gebelik ve beslenme Gebelikte sağlıklı kilo alımı ve emzirme dönemi beslenmesi     Diyetisyen Kevser Çınar Diploma Aldığı Kurum Kilo Alma / Verme Zayıflama (Kilo verme) nasıl tedavi edileceği Yeme Bozuklukları Sağlıklı Yaşam Sağlıklı Beslenme Diyetisyen Kevser Çınar Uzmanlık Aldığı Kurum Anoreksiye ve blumia hastaları ...

Etiketler
Ciltte kolajen ve
Dyt. Kevser Çınar
Dyt. Kevser Çınar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube