Doktorsitesi.com

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI NEDİR?

Psk. Duygu Yakupoğlu
Psk. Duygu Yakupoğlu
24 Mayıs 2016311 görüntülenme
Randevu Al
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI NEDİR?

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI

Kişilik bozukluğu; bazı insanların belirli ayrıcı özellikleri toplum tarafından beklenen çeşitli rollerin en azından bir bölümünü yerine getirmelerini önleyecek şekilde katı ve uyumsuz olabilir. Bu durumda ki bireyler kişilik bozukluğu sergiler. Kişilik bozukluğunun en ayırt edici özelliği; bireyin kendi kimliği ya da benlik duygusuyla yaşadığı sorunlar ve kişiler arası kronik sorunlardır.

Kişilik bozukluğu olan insanlar genellikle, kendi hayatlarına olduğu kadar başkalarının hayatlarında da büyük zorluklar yaşatırlar. Kişilik bozukluğu olan bireyler çevresindeki insanlara göre; kafa karıştırıcı, can sıkıcı, tahammül edilemez, çeşitli derecelerde kabul edilemez davranışlar sergiler. Bu bireyler hangi davranışı sergilerse sergilesin (kuşkuculuk, inatçılık, reddedilme korkusu, saldırganlık), yeni durumlarla karşılaşsalar bile gösterdikleri tepkilerin aynısını gösterirler ve geçmişte yaşadığı sorunlardan ders almadıkları için aynı uyumsuz davranışları tekrar ederler. Örneğin; bağımlı bir kişi eşinin onu hiç yalnız bırakmamasını sürekli olarak ve aşırı şekilde talep eder. Bu ilişkiyi yıpratır ve sona ermesine neden olur ancak ilişki bittikten sonra bağımlı kişi kısa sürede eşini dikkatli bir şekilde seçmeden tekrar herhangi biriyle bağımlı bir ilişki oluşturabilir.

Kişilik bozukluklarının özelliklerinden biri de, bireyin davranışlarının yakın geçmişte yaşanan bir strese verilen zayıflatıcı tepkilerinden kaynaklanmamasıdır. Yani bu davranışlar katı ve çarpık kişilik ve davranış örüntülerinin sürekli olarak uyumsuz dünyayı algılama, düşünme ve ilişki kurma biçimlerine dönüşmesinden kaynaklanır.

Kişilik bozuklukları üç küme altında ele alınır:

A kümesi; paranoid, şizoid ve şizotip kişilik bozukluklarını içerir. Bu bozuklukları sergileyen insanlar genelde tuhaf ya da acayip bir görünümdedir. Kuşkuculuk ve güvensizlikten sosyal kopukluğa uzanan sıra dışı davranışlar sergiler.

B kümesi; histriyonik, narsistik, anti sosyal ve sınırda kişilik bozukluklarını içerir. Bu bozuklukları sergileyen bireyler duygusal, dengesiz ve dinamik davranışlar sergilerler.

C kümesi; kaçınmacı, bağımlı ve obsesif-kompülsif kişilik bozukluklarını içerir. Diğer iki kümenin aksine bu bozuklukları sergileyen insanlar genellikle kaygı ve korku belirtileri sergilerler.

Psikolog Duygu Yakupoğlu

Etiketler

Kişiliği etkileyen faktörlerKişiliğin biyolojik etkileriKişilik gelişimini etkileyenlerKişilik algılamasıKişisel bozuklukKişisel sorunlarKişilik sorunlarıKişilik çatışmasıKişilik problemleriKişi çevreye karşı ilgisiKişlik bozukluğuKişilik karmaşasıKişiselKişilik bozulmasıKişilikleri farklı olabiliyor muKişilik bozukluklari

Yazar Hakkında

Psk. Duygu Yakupoğlu

Psk. Duygu Yakupoğlu

Duygu Yakupoğlu lise eğitimini İstanbul da Bakırköy Anadolu lisesinde tamamlamıştır. Lisans eğitimini İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji bölümünde burslu olarak bitirmiş, aynı zamanda lisans eğitimine devam ederken ikinci üniversite olarak Sosyal Hizmetler bölümünü okumuştur. Lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra psikolojik test eğitimleri almıştır. Lisans eğitimi sırasında pek çok yerde staj görmüştür. Bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde sabahları poliklinik ve serviste visitlere katılıp, öğleden sonraları hastaları gözlemlemiş ve seanslara gözlemci olarak katılmıştır. Şizofreni ve borderline kişilik bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu gibi birçok kişilik bozuklukları bunun yanında majör depresif, bipolar gibi birçok duygu durum bozuklukları tanısı almış hastaları da görme ve onlarla çalışma fırsatı yakalayarak stajını tamamlamıştır. Bir sonraki stajını Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, gelen danışanların seanslarına ve psikolojik test uygulamalarına gözlemci olarak katılmış, danışan değerlendirmelerinde bulunmuştur. Bu hastanede depresyon, panikatak, anksiyete, bipolar, obsesif-kompülsif bozukluk, uyku bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi tanıları alan danışanlar ile çalışmıştır. Bakırköy Adalet Sarayında Aile mahkemelerinde bulunmuş, boşanmış ya da boşanmak üzere olan eşlerin çocukları ile çalışmış ve seanslara gözlemci olarak katılmıştır. Bunların yanı sıra Reem Nöropsikiyatri merkezinde Dr. Mehmet Yavuzun nöropsikolojik muayenelerine katılmış, klinikte bulunan psikologlar ile danışan değerlendirmeleri yapmıştır ve kliniğe gelen danışanlara psikolojik testler uygulamıştır. Klinikte EEG, EMG, TMS, MAGNOTERAPİ gibi tedavi yöntemlerinde gözlemci olarak bulunmuş ve uygulamada eşlik etmiştir. Psychother psikolojik danışmanlık merkezi kadrosuna dâhil olmadan önce Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde özel bir proje içerisinde hasta ve çalışan ilişkilerini, diyaloglarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır