Kişilik Bozukluğu ile Yaşamak

Uzm. Psk. Ebru Altuntaş
Uzm. Psk. Ebru Altuntaş
17 Ocak 202181 görüntülenme
Randevu Al
Kişilik Bozukluğu ile Yaşamak

Kişilik, bireyi diğerlerinden ayıran ve ‘’ben’’ diye bir şeyin varolmasını sağlayan doğuştan getirilen özellikler ile sonradan kazanılan özelliklerin sürekliliğiyle oluşan örüntülerdir. Yani basit bir tanımla kişinin kendine ait özellikleridir. Bu özellikler duygu, davranış ve düşünce yapılarının tümünü içerir. Kişinin çevreye vereceği tepkileri ve değerlendirmelerini yani dolayısıyla dış dünya ile iletişimini ve kendine bakışını belirler.  Günümüzde kişilik öğrenmenin etkisiyle gelişen ve kişinin dünyayı algılama, yaşamla başa çıkma biçimi olarak tanımlanan “karakter” ve doğuştan getirilen biyolojik temelli davranış yatkınlıkları olarak ele alınan “mizaç” şeklinde iki bileşenli olarak ele alınır. Kişilik gelişimi için çocukluk çağı oldukça önemlidir.

Kişilik bozukluklarından bahsedecek olursak;  bireyin toplumsal uyumunda, mesleki uyumunda, ilişkilerinde bozulmalara neden olan, belirli tip kişilik örüntüsünün çok fazla belirgin olduğu, işlevsiz inançlar ve uyumsuz davranış biçimleriyle karakterizedir. Genetik aktarım veya hayatı etkileyen önemli bir olay veya olaylar kişilik bozukluklarında belirleyici olabilmektedir.

Ruben, kişilik bozukluklarını üç kümede tanımlamıştır.  A kümesi paranoid, şizoid ve şizotipal kişilik bozukluklarını; B kümesi, antisosyal, sınırda, histriyonik, narsistik kişilik bozukluklarını; C kümesi ise çekingen, bağımlı ve obsesif kompulsif kişilik bozukluklarını içermektedir.

Kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle durumlarının farkında değildir ve tedavi için yardım aramazlar. Sonuç olarak birçoğu tedavi edilmez. Çünkü yaşamını bu bozuklukla sürdürebilmektedir. Ancak tedavi aldığında birey kendini rahatsız eden semptomların hafiflediğini ve rahatladığını hissetmektedir.

Tedavisi için ilaç kullanımı dışında psikoterapiler uygulanmaktadır.  Terapi kişinin hatalı düşünce kalıplarını, hatalı kendilik değerlendirmelerini farketmesini, yeni düşünce ve davranış kalıpları edinmesini, kişiler arası ilişkileri geliştirmesini sağlar.

Özdemir,2012

Öztürk ve Uluşahin, 2015

Etiketler

Kişilik değişikliğiKişilik bozukluğuKişilikKişilik testiKişilik bozukluğu tedavisiKişilik bozukluğunun tanimiKişilik özellikleri

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Ebru Altuntaş

Uzm. Psk. Ebru Altuntaş

Ebru Altuntaş 1992 yılında Kocaeli’de doğdu. Tam başarı bursu ile İstanbul Gelişim Üniversitesi Psikoloji bölümünde okuyarak onur derecesiyle mezun oldu. Marmara Üniversitesi’nde Pedagojik Formasyon, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Aile Danışmanlığı eğitimlerini aldı. Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde gönüllü staj yaptı. Kavram Acıbadem Anaokulu’nda Psikolog olarak görev aldı. Fransız Lape Psikiyatri Hastanesinde Klinik Psikoloji eğitimi aldı ve yataklı servislerde çeşitli gruplarla çalışmalara katıldı. Sivil toplum kuruluşlarında çocuk ve yetişkinlerle gönüllü olarak çalışmalar yürüttü. Ardından Oxford Turca Çocuk Rehabilitasyon Merkezi’nde Psikolog olarak çalıştı

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır