Kimyasal peeling (meyve asitleriyle cilt yenilenmesi)

Kimyasal peeling (meyve asitleriyle cilt yenilenmesi)

Derinizin geç yaşlanmasını ve olabilecek kırışıklıkları geciktirmek için en güvenilir ve kolay yöntemdir. Kimyasal peeling uygulamasında cildin üst tabakasına meyve asitleri olarak bilinen alfa hidroksi asitler veya beta hidroksi asitler ve bunların karışımları sürülür. Cildin ölü hücrelerden oluşan hasarlı üst tabakası soyulur. Alttan taze ve hasarsız cildin açığa çıkarılması sağlanır. Bu uygulama ile cildin doğal parlaklığı artar. Kahverengi lekeler azalır. Kolajen ve elastik lifler ile cildin yapısı güçlendirilerek cildin elastikiyeti artar. Cildin nem tutma kapasitesi artar. İnce çizgiler hafifler, kuru ve kaba cilt yapısı düzelir. Akneli (sivilceli) ciltlerde siyah nokta oluşumunu azaltır. Gözenekleri küçültür ve iltihaplı sivilcelerin oluşmasını, leke ve iz gelişimini azaltır.

Çok sayıda kimyasal peeling yapan madde olmakla birlikte en sık kullanılanlar glikolik asit, laktik asit, mandelik asit, salisilik asit, Jessner solüsyonu, triklorasetik asit ve kombinasyonlarıdır. İstenen etkinin ortaya çıkması için 2-3 hafta arayla doz ve süre artırılarak uygulama yapılır. Cildinizin geleceğine yatırım yapmak istiyorsanız kış aylarında 4-8 seans cildinizin ihtiyacına yönelik kimyasal soyma işlemini yaptırabilirsiniz. Kimyasal peeling her ne kadar masum gibi görünse de her işlemde olduğu gibi tecrübesiz ve bilinçsiz ellerde son derece zararlı olabilir. İşlem esnasında 5-10 dakika kadar hafif yanma ve batma görülebilir. İşlem sonrası normal günlük yaşama hemen dönülebilir. Uygulama sonrası mutlaka düzenli olarak hekimin önerdiği güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Peeling işlemi 5-15 dakika süren bir işlemdir. 2-4 hafta aralıklarla tekrarlanır. Ciltteki düzelmenin fark edilmesi için 6-8 seans uygulama gerekir.

Bu makale 5 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emel Güngör

Prof. Dr. Emel Güngör Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1989 yılında mezun olmuştur. 1989-1993 yılları arasında SB Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümünde uzmanlık eğitimini almıştır. 1992 yılında Medical College of Wisconsin Dermatoloji Bölümünde, 1999 yılında Mayo Clinic Rochester Dermatoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Bölümlerinde gözlemci olarak çalışmıştır. 1998 yılında Doçent unvanını kazanmıştır. 2001-2010 yılları arasında SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniğine Şef Yardımcısı olarak çalışmıştır. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı görevinden ayrılarak İstanbul’a yerleşmiştir. 2010-2018 yılları arasında Acıbadem Fulya Hastanesi ve İstanbul Liv Hastanesi’nde özel hekim olarak çalışmış ve aynı dönemlerde sırasıyl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Cilt yenilemesi
Prof. Dr. Emel Güngör
Prof. Dr. Emel Güngör
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube