Kayıp ve yas

Sevdiğimiz birini kaybetmemizle gelen yas sürecinde bilmemiz gerekenlerden bahsettim.

Kayıp ve yas

1. Yas konuşurken sadece ölümü değil, kaybettiğimiz diğer şeyleri de konuşabiliriz: bitmiş bir ilişki, kaybedilmiş bir arkadaşlık, okulun bitmesi, işten ayrılmak, taşınmak. Hepsi bir kayıp olabilir ve yas tutabiliriz. Kaybettiğimiz şeyle gelen diğer kayıplarımızı anlamamız önemli.

2. Yas yaşanıp sona erecek bir süreç olmayabilir. Kaybettiğimiz şeyi/kişiyi/zamanı aşmaya çalışmaktansa bu kayıbı kabullenmemiz gerekir.

3. Yasla gelen duyguları kabullenmemiz bize yardımcı olabilir.

4. Kayıplar hayatımızı değiştirir, eskiye dönmeyi beklemektense kayıpla gelen şartlara adapte olmamız önemlidir.

5. Kaybettiğimiz şeyin/kişinin hayatımızdan geçmiş olmasını kutlamak, anmak, konuşmak bize iyi gelecektir.

Bu konuyla ilgili detaylı bir video çektim. İzlemek için Youtube'a "kayıp ve yas şebnem kıroğlu" yazmanız yeterli. 

Bu makale 6 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Şebnem Kıroğlu

Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) lisans ve MEF Üniversitesi PDR yüksek lisans programlarından mezun olduktan sonra Çocuk Merkezli Oyun Terapisi eğitimini ve süpervizyonlarını tamamlamıştır. Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği tarafından verilen süpervizyona bir yıl devam etmiştir. Bireysel terapide hümanistik terapi ve şema terapi yöntemlerinden yararlanmaktadır. İstanbul Psikodrama Enstitüsü’nde psikodramatist eğitimine devam etmektedir. Üniversitede çocuk edebiyatı, psikodrama, bağımlılık ve dezavantajlı gruplarla yapılan çalışmalarla ilgilenmiştir. Çeşitli kurumlarda (Yuva Vakfı, AÇEV, Beşiktaş Anadolu Lisesi) staj ve gönüllülük yaptıktan sonra 2018 Ekim ayında Türk Kızılay’ında çalışmaya başlamıştır. Psikolojik Danışman ve Sağlık ve Psikososyal Destek Program Sorumlusu olarak çalıştığı Türk Kızı ...

Etiketler
yas
Psk. Dan. Şebnem Kıroğlu
Psk. Dan. Şebnem Kıroğlu
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube