Kaygıyı kontrol altına almaya destek 8 etkılı yol

KAYGIYI KONTROL ALTINA ALMANIN 8 ETKILI YOLU

Kaygıyı kontrol altına almaya destek 8 etkılı yol

KAYGIYI KONTROL ALTINA ALMANIN 8 ETKILI YOLU

1. Yazarak uzaklaşmak
Duygularımızı, düşüncelerimizi düzenlemenin ve kafamızı boşaltıp toparlamanın en etkili ve kolay yollarından birisi yazı yazmaktır. Kaygılarınızı, stresinizi yazıya dökerek zihninizi boşaltabilir ve rahatlayabilirsiniz.

2. Kaygının da bir zamanı var 
Böylelikle kaygılanmak için günün belli bir saatinde zamanınız olduğunu bilirsiniz. Kaygı durumunuzun artmaya başladığını fark ettiğiniz anda bu düşünceleri kaygılanmak için ayırdığınız zaman diliminde yaşayacağınızı ancak şu anda yapmanız gereken işe odaklanmanız gerektiğinizi kendinize hatırlatın!

3. Kaygı seansınızı en fazla 15-30 dakika ile sınırlayın
Endişelerinize belirli sınırlar koymalısınız! Kaygılarınızı yazdınız, hatta kaygılanacak zaman dilimini bile takviminizde işaretlediniz. Şimdi sırada kaygılarınıza süre sınırı koymak var.

4. Kendinize vakit ayırın
Bazen sadece farklı bir şey yapmaya, dikkatimizi farklı bir noktaya odaklamaya ihtiyaç duyarız. Bir arkadaşla konuşmak, komik bir video izlemek, müzik dinlemek gibi ufak etkinlikler de kaygılarımızı azaltmaya yardımcı olabilir.

5. Sık sık hatırlatın
Zaman zaman daldığımız derin düşünce denizlerinden gün yüzüne çıkabilmek için kendi kendimize konuştuğumuz, hatta kendimizi keskin bir dille uyardığımız olmuştur. Birden gelen bir durma sinyali zihnimizi derin düşüncelerden uzaklaştırarak odağımızı farklı noktalara kaydırmamızı sağlar.

6. Bu konuda ne yapabilirim?
Kaygılarınız karşısında elinizden bir şey gelip gelmediğine karar veriyor olmak kontrolün sizde olduğunu hatırlamanızı sağlayan önemli mekanizmalardan biridir. Olayları değiştirebilmek için yapabileceğiniz bir şey varsa yapın, yoksa durumun kontrolünüz altında olmadığını kabul edin ve değiştirmeye çalışmaktansa kabullenmeye çalışın.

7. Sağlıklı vücut, sağlıklı zihin
Psikolojik sağlığınız için spor gibi fiziksel aktivitelerden yardım almayı deneyin.

8. İş birliği 

Kaygıyla baş etmekte zorlandığınız durumlarda bir uzmandan destek alarak devam etmeyi unutmayın.

Bu makale 4 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. İlkay Ebrucan Hazar

Uzm. Kl. Psk. İlkay Ebrucan Hazar, Lisans eğitimini Psikoloji alanında tamamlamıştır daha sonra yüksek lisansını Klinik Psikoloji alanında yapmıştır. Pedagojik Formasyon eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Mezuniyetten sonra özel bir danışmanlık merkezinde Klinik Psikolog olarak görev almış ardından özel bir anaokulunda ve yine özel bir kolejde okul psikoloğu olarak hizmet vermiştir. Yetişkin ve ergenler için uygulanan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi ve Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimi almıştır. Oyun Terapisi ve Filial Terapi eğitimini tamamlamış ve süpervizyonlar almıştır. Evlilik ve Cinsel Terapi üzerine eğitim almıştır, Lisans tezini "Evlilikte Eş Seçimi" konusu üzerine yazmıştır. Objektif çocuk testleri, Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) Eğitimi almıştır. Çocuklarda ve yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivi ...

Etiketler
Psikolojik
Uzm. Psk. İlkay Ebrucan Hazar
Uzm. Psk. İlkay Ebrucan Hazar
Adıyaman - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube