Kaygı

Kaygı doğal ve normal bir duygu iken bizim başa çıkma yollarımız yetersizse ve bu duyguyu yönetmekte zorlanıyorsak yaşam kalitemizi olumsuz etkileyen bir hastalığa dönüşebilir.

Kaygı

Bazı duyguları hissederken sanki o duygu hiç bitmeyecekmiş gibi gelir. Özellikle kaygı gibi zorlayıcı duygular içindeyken bunu kurtulmamız gereken bir his gibi algılayıp kaçmak isteriz ve kendiliğinden geçmesi bize pek de mümkün görünmez. Bunun gibi zorlayıcı duygulardan kurtulmak için yapmamız gerekenleri aklımızda tutmaya ve mücadelemizi kolaylaştıracak pratik yöntemler denemeye çalışırız. Aslında bu duygunun da normal olduğunu ve yalnızca doğru şekilde yönetmeye ihtiyacımız olduğunu ve herhangi bir müdahalede bulunmasak bile diğer tüm duygular gibi bir süre sonra kendiliğinden geçebileceği gerçeğini unuturuz.

Kaygı ne zaman patolojik bir hal alır? Bunu biz artık kurtulmamız gereken bir duygu olarak görüyorsak,  bizi diğer duygulardan daha fazla zorluyorsa ve bunu bir tehdit gibi algılıyorsak bir probleme işaret ediyor olabilir. Kaygı tamamen kaybolacak ve giderilecek bir rahatsızlık değildir. Bu bir duygudur ve diğer duygularımız kadar önemlidir, normaldir. Dozunda kaygı bizim hayatta kalmamızı sağlayan gizli gücümüzü harekete geçiren ve tehlikeyi sezerek önlem almamızı kolaylaştıran bir duygudur. Günlük yaşantımızı nasıl etkilediği ve davranışlarımızı yönlendirme gücü önemlidir. Kaygıyı hissetmemek için yaptığımız kaçınma davranışlarımız aslında bu duygumuzu besler. Kendimizi tamamen güvende hissedemeyiz ve bu nedenle bitmeyen güvence arayışlarımız bizi kaygıyı arttıran bir kısır döngüye hapseder. Bu durumda kaygımızı doğru şekilde yönetebilmek için uzman desteğine başvurmak yaşantımızın kalitesini yükseltecek önemli bir adım olacaktır.

Bu makale 10 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Çiğdem Nur Kuzu

Psikolog Çiğdem Nur Kuzu lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünde 2006 yılında tamamlamıştır. 2006-2007 yılları arasında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde, Cerrahpaşa Adli Tıp’ta ve Sabancı Holding Adana İnsan Kaynakları Biriminde klinik ve endüstri psikolojisi stajlarını tamamlamıştır. 2006 yılında Umudum Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezinde, 2007 yılında Adana Göğüs Hastalıkları Hastanesinde psikolog olarak, ardından 2013 yılına kadar Adana ve Giresun Jandarma Bölge Komutanlıklarında Rehberlik Danışma Merkezlerinde Psikolog olarak görev yapmıştır.

Şuanda Sisu Psikoloji'de hizmet vermektedir.

Etiketler
Kaygı bozuklukları
Psk. Çiğdem Nur Kuzu
Psk. Çiğdem Nur Kuzu
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube