Karpal tünel sendromu tedavisi

Karpal tünel sendromu tedavisi

Karpal tünel sendromu ( KTS ), el bilek düzeyinde sinir sıkışması sonucu, kolda ağrı, el parmaklarında uyuşma, karıncalanma yapan bir rahatsızlıktır.

Bazı hastalıklara bağlı oluşabilir ya da eli sık kullanmakla olur.  KTS oluşmasına neden olabilen hastalıkların başında şeker hastalığı gelir. Şeker hastalığından başka guatr, iltihaplı romatizma ve bazı akciğer hastalıkları da KTS olumuna neden olabilmektedir. Mekanik nedenler arasında ise el işçileri ilk sırayı almaktadır. Tekrarlayan el -  el bilek hareketlerini yaparak çalışanlarda KTS riski artmaktadır.

Teşhisi muayene ve EMG testi ile konur.  Kesin teşhis EMG testi ile konsa da son yıllarda ultrasonografi de KTS teşhisinde kullanılmaya başlanmıştır.

Tedaviye EMG sonucuna göre karar verilir. EMG sonucuna göre hafif ve orta derecedeki sıkışmalarda ameliyatsız tedavi edilirken, ağır derecedeki sıkışmalarda ise genellikle ameliyat gerekmektedir. Ameliyatsız tedavide, el - el bileği istirahat splinti, karpal tünel içine kortizon enjeksiyonu, fizik tedavi ve kineziotape uygulamaları yapılabilmektedir. Tendon kaydırma egzersizleri de mutlaka yapılmalıdır. Tedaviye rağmen şikayetler geçmiyorsa ameliyat seçeneği gündeme gelmektedir.

Sağlıcakla kalın

Uzm Dr Ahmet SÜMEN

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ahmet Sümen

Etiketler
Emg biofeedback
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube