Kardeş kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı

Kardeş kıskançlığı

Çocuklarda kardeş kıskançlığı, küçük yaşlarda kardeş sahibi olmayla kendisini gösteren ve davranış bozukluğuna neden olabilecek duygudur.

Kıskançlık, doğal bir duygu olmakla beraber kişiyi oldukça mutsuz edebilen, sevilen birinin veya bir nesnenin başkası ile paylaşılmak istenmemesidir. En yaygın kıskançlık türü, birden fazla çocuğun bulunduğu ailelerde, görülen kardeş kıskançlığıdır.

Aşırı düzeyde olmamak şartıyla, kardeşlerin arasında kıskançlık olması aslında yadırganacak bir durum değildir. 

Önemli olan kıskançlığın ne boyutta yaşandığıdır. Çocuk, herkesin kendisinden daha iyi olduğunu düşünüp, kendisinin herkesten daha az sevildiğini hissedebilir.

Küçük çocuklarda kardeşi kıskanma durumu önlem alınmazsa davranış bozukluğuna neden olacak derecede yoğun yaşanabilmektedir. Ayrıca uzman yardımı almayı gerektirebilir.

En çok görülen kıskançlık türü, büyük çocuğun kendisinden sonra gelen kardeşini kıskanması durumunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle ilk çocuk, anne ve babanın göz bebeği olup ailenin ilgi ve dikkat merkezidir. 

KARDEŞ KISKANÇLIĞI DURUMUNDA NELER YAPILMALIDIR;

Kardeş kıskançlığı engellemek veya yok etmek için formül olmasa da, çözüm önerilerini iyi bilmek ve gerçekleştirmek, bu sürecin kolay ve hafif atlatılmasını sağlayacaktır. Kardeş kıskançlığını tetiklememek için anne ve babalara pek çok görev düşer. 

- Çocukla Ebeveyn Arasındaki Bağı Kuvvetlendirmek

Anne ve babalar kardeş kıskançlığı durumunda çocukları ile olan bağlarını kuvvetlendirerek çocuğa, kimseyi onun kadar sevemeyeceğini söyleyerek, her çocuğun sevgisinin ayrı olduğu konusunda ikna edici olmalıdırlar. Çocuk ile geçirilen zaman ve günlük rutin aktiviteleri arttırılmalıdır.

- Çocuğa Sık Sık Gülümsemek

Neşeli ve bol bol kahkaha atan, sürekli gülümseyen bir anne ve baba, çocukta strese neden olan hormonların azalmasına ve endişeli halinin  ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. 

- Çocuğa Sabırlı Olması Gerektiğini Öğretmek

Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklarda; en önemli göstergelerinden birisi de çocuğun sürekli yardıma ihtiyacı olduğunu söyleyerek anne babaya  “benimde ihtiyacım var” şeklinde cümleler kurmasıdır. 

Bu durumda çocukla konuşmak ve kardeşinin kendi ihtiyaçlarını karşlayamayacak kadar çok küçük olduğu için yardıma daha çok ihtiyaç duyduğunu belirtmek gerekir. Anne ve baba, bu aşamada çocuğa sabırlı olması gerektiğini güzel bir dil ile anlatmalıdır.

- Çocukla Yetişkin Gibi Konuşmak

Anne ve babalar, kardeş kıskançlığı yaşayan çocuğa karşı yetişkin gibi davranıp, duygularını öğrenmeye çalışarak onunla konuşmalıdır. 

- Hamilelik Döneminde Aile Büyüklerinden Yardım İstemek

Hamilelik döneminden itibaren aile büyüklerinden çocuk ile ilgili yardım alınabilir. Hem hamilelik döneminde hem de çocuk doğduktan sonra büyük çocuğun yemek yeme, ödev yapma, banyo yapma gibi öz bakım ihtiyaçlarını aile büyükleri üstlenirse, doğumdan sonra çocuk yine bu kişilerle aynı işleri yaparken kendisini dışlanmış ve terk edilmiş hissetmeyeceği için bu duygunun önüne geçilmiş olunur.

Bu makale 2 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Ceren Koyuncı Yeşilçay

Aile Danışmanı Ceren Koyuncı Yeşilçay, Happy Kids Eğitim Atölyesi'nde danışan kabulüne devam etmektedir.

Etiketler
Kıskanmak
Aile Danışmanı Ceren Koyuncı Yeşilçay
Aile Danışmanı Ceren Koyuncı Yeşilçay
İstanbul - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube