Doktorsitesi.com

Kararsızlık, Erteleme ve Hedef Belirleme Sorunları

Aile Danışmanı Canan Sinanoğlu
Aile Danışmanı Canan Sinanoğlu
2 Haziran 2025160 görüntülenme
Randevu Al
Merhaba, ben Canan Sinanoğlu. Ankara’da bireysel danışmanlık alanında çalışan bir aile danışmanı ve psikoterapistim. Günlük seanslarda sıkça karşılaştığım konulardan biri, bireylerin hayatlarında net bir yön çizememeleri, sürekli karar değişiklikleri yaşamaları ve bir işi ertelerken kendilerini suçlu hissetmeleridir. Bu yazıda tam da bu meseleye birlikte bakalım istiyorum.
Kararsızlık, Erteleme ve Hedef Belirleme Sorunları
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Kararsızlık ve Erteleme Sorunuyla Yüzleşmek

Birçok birey, üniversite mezunu olmasına rağmen kariyer yolculuğunda ne yöne gideceğine karar verememe ve hayatı sürekli erteleme sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır. Kararsızlık, aslında sadece bir seçim yapamama durumu değil, temelinde yatan yoğun bir yanlış karar verme korkusudur. Kişi, "Ya pişman olursam?" düşüncesiyle zihinsel bir döngüye girerek eylemsizliğe hapsolmaktadır.

Erteleme Davranışının Psikolojik Kökenleri

Erteleme davranışı, sanılanın aksine sadece tembellik veya disiplinsizlikten kaynaklanmaz. Bu durumun altında yatan temel psikolojik etkenler şunlardır:

  • Özgüven eksikliği
  • Mükemmeliyetçilik
  • Başarısızlık korkusu

Özellikle mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olan bireyler, "En iyisini yapamayacaksam hiç başlamamalıyım" düşüncesiyle kendilerini kısıtlamaktadır. Oysa mükemmel olmamak da öğrenme sürecinin doğal bir parçasıdır.

Danışmanlık Süreci ve İçsel Farkındalık

Profesyonel danışmanlık süreci, bireyin bu kısır döngüleri fark etmesini ve kırmasını sağlar. Bu süreçte kişi, kendisine karşı daha şefkatli ve anlayışlı bir bakış açısı geliştirir. Erteleme davranışı, sadece bir zaman yönetimi sorunu değil, aslında içsel çatışmaların bir dışavurumu ve bir alarm sinyali olarak ele alınmalıdır.

Hedef Belirlemede Yapılan Yaygın Hatalar

Hedef belirleme aşamasında bireylerin en sık düştüğü hatalar, sürecin tıkanmasına neden olmaktadır. Bu hataları şu şekilde kategorize edebiliriz:

Hata TürüAçıklaması
Gerçekçi Olmayan HedeflerKapasitenin çok üzerinde, ulaşılamayacak kadar büyük hedefler koymak.
Başkalarının BeklentileriKendi değerleri yerine ailesinin veya çevresinin isteklerine göre yol çizmek.
Tatminsizlik HissiHayal edilen hayat ile yaşanan hayat arasındaki uçurumun yarattığı boşluk.

Kendi Yolunu Çizmek ve Gerçekçi Adımlar

Başarılı bir danışmanlık sürecinde, bireyin kendi değerleri, ilgi alanları ve güçlü yönleri üzerinden yeni hedefler inşa edilir. Başkalarının beklentileriyle seçilen bölümler veya meslekler, uzun vadede tatminsizlik getirmektedir. Kişinin kendi yoluna çıkabilmesi için küçük ve gerçekçi adımlarla ilerlemesi, sürdürülebilir bir başarı için kritik öneme sahiptir.

Etiketler

Dikkat eksikliği bireysel terapiBirey davranışıBireysel Danışmanlık

Yazar Hakkında

Aile Danışmanı Canan Sinanoğlu

Aile Danışmanı Canan Sinanoğlu

Kln. Psk. Bil. Uzm. Canan Sinanoğlu ; Lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi , Yüksek lisansını Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psilkoloji bölümlerinde tamamlamıştır . Tezini “Evliliklerinden Hoşnut Olan ve Olmayan Bireylerin Depresyon Düzeyleri ve İntihar Olasılıklarının Karşılaştırılması” üzerine yapmıştır.Aile Danışmanlığı eğitimini ise  Mevlana Üniversitesi'nde tamamlamıştır.  Amerika Birleşik Devletleri Madde Kullanımı Danışmanları Birliği (NAADAC) ve Yakındoğu Üniversitesi’nde Sigara Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Danışmanlık Sertifika Eğitimini tamamlamıştır. Psikoterapi eğitimlerini , Aile ve Çift Terapisi ,Bireysel Terapi, Cinsel Terapi , Grup Terapisi ve Hipnoterapi gibi farklı bir çok alanda almıştır. Uzun yıllar Sağlık Araştırmaları  Genel Müdürlüğü  , Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi Sağlık Bakanlığı'nın farklı kurumlarında görev yapmıştır .   Şu an çalışmalarına kendi kliniğinde   yüz yüze ve online devam etmektedir. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.