Çocukta ayrılma kaygısı

''Kocaman oldun ağlama''

Çocukta ayrılma kaygısı

 

ÇOCUKTA AYRILMA KAYGISI

Çocuğa yaşına göre sorumluluklar verilmelidir. Çocuğa bağımsız hareket etmesine engel olan bir ortam sunulmuşsa bu çocuktaki kaygıyı arttırır. Eğer sorumluluk verilmemiş, korkularından dolayı anne baba ile uyumasına müsaade edilmiş, tuvalet eğitimi hazır olmasına rağmen geciktirilmişse, hastalanır, düşer kaygısıyla hareket alanı kısıtlanmışsa çocukta kaygı ve güvensizlik oluşur.

Çocuğun ayrılık durumlarında göstermiş olduğu huzursuzluk karşısında ailenin de kaygı düzeyi arttıysa ve çocuğun sakinleşmesine yardım edecek şekilde yaklaşılmadıysa ayrılığın endişelenilmesi gereken bir durum olduğu mesajı aile tarafından pekiştirilmiş olur ve çocuktaki kaygı yerleşik hale gelir.

Çocuklarda oluşan ayrılma korkusunu çözmenin yolu anne –çocuk arasındaki ilişkiyi çözmekten geçer. Kaygılı çocukların annelerinde de fazlasıyla endişe görülmektedir.

Anne ve çocuğun kaygı veya güvensizlik hissi oluşmadan ayrışmasını sağlamaktır. Bunun için küçük alıştırmalarla başlanır. Ön koşul çocuk ve annenin her gün sistemli olarak kaliteli vakit geçirerek doyumunu sağlamaktır. Bu vakitte sınırlamalara uymak çok önemlidir. Her ikisinin de eğlenip keyifli vakit geçirebilecekleri oyunlar oynamalı, birlikte vakit geçirmeli ama bunu mutlaka sınır konulmalıdır. Çocuğun yalnız oyun oynamaya teşvik edilmeli belki aynı odada anne kendine göre bir şey ile ilgilenirken (kitap okumak, örgü örmek, yazı yazmak v.b) çocuğun yalnız oynaması ama bu oyuna müdahale edilmemesi sadece gözlemlenmesi gerekir. Her gün buna vakit ayırmalıdır.

''Kocaman oldun ağlama''

Korku ve kaygısına saygı göstermeli ve küçümsenmemeli. Aşırı tepki vermemelisiniz, kaygılı olduğunda çocuğa aşırı ilgi gösterilmesi de kaygı durumunu pekiştirebilir.

Yapılan bir araştırmada ise Ayrılık Kaygısı Bozukluğu belirtilerinin 5-9 yaş aralığında ortaya çıktığıdır. Okul reddi; aşırı boyutlarda okuldan korkma, karın ağrısı, ağlama, kabus görme, uykusuzluk, yalnızlıktan korkma, arkadaşlarından uzaklaşma, anneye yapışma, hırçınlık, çekingenlik, nefes alıp vermede zorluk, titreme, kasılma , baş ağrısı ,mide ağrısı veya bulantı, sınıfa girmeme, bayılma ve vb. davranışlarla ortaya çıkar. Çocuk bu duygular içerisindeyken bilişsel olarak gözlemlediğimiz belirtiler ise genelde ‘Annemi bir daha göremeyeceğim! ‘‘Annemin başına kötü bir şey gelecek! ‘‘Kaybolacağım!’  vb. gibi düşüncelerdir.

Ayrılık kaygısı Bozukluğu tanısı almış çocuklar genellikle okul reddi yakınmaları ile profesyonel destek almak için başvurmaktadır.

 

Ceyda Yücetürk Karakaya

Aile Danışmanı

 

 

 

Bu makale 24 Mart 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Ceyda Yücetürk

1975 doğumlu Ceyda Yücetürk İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunudur. 26 yıl İstanbul’un seçkin okullarında yaratıcı drama öğretmenliği yapmış bunun yanı sıra kurumsal danışmanlık, şirketlere iletişim becerileri, zaman yönetimi, satış teknikleri, motivasyon, kurumsal iletişim, kişisel gelişim üzerine eğitimler vermiştir. Kısa bir süre insan kaynakları yöneticisi olarak çalışmıştır. Öğretmen grupları ile eğitimde dramayı kullanabilme ve daha  bir çok alanda eğitimler vermeye devam etmektedir. Çocuk ve gençlerle değerler eğitimi, sanat terapi, drama , forum tiyatro yöntemlerini kullanarak sınav kaygısı,akran zorbalığı,atılganlık,dikkat eksikliği,davranış problemleri vb. alanlarda bireysel ve grup çalışmaları devam etmektedir.2020 yılında uluslararası geçerliliği olan  Aile danışmanlığı eğitimini tamamlayarak sertifika almış ve danı ...

Etiketler
çocuk ergen terapisi
Aile Danışmanı Ceyda Yücetürk
Aile Danışmanı Ceyda Yücetürk
Muğla - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube