Dünyada yılda 14 milyondan fazla insana kanser tanısı konuyor. Her yıl 8.2 milyon insan kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bunlardan 4 milyonu 30-69 yaş arasındaki yetişkinlerdir ve bu kanserlerden ölüm,önlenebilir kanserler arasında kabul edilmektedir.
ERKEKLERDE AKCİĞER, KADINLARDA MEME
Kanser türlerine baktığımızda Türkiye’de erkeklerde sık görülen kanserler akciğer, prostat, kalın bağırsak ve mesane kanseridir.Kadınlarda ise bu sıralama meme kanseri, akciğer kanseri ve kalın barsak kanseri şeklindedir. 20.yüzyılın ikinci yarısından itibaren ortalama insan ömrünün 50’li yaşlardan 80’li yaşlara kadar uzaması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle, kanser hastalıkları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülmeye başlamıştır.
Dünya Sağlık Örgütüne göre kanserlerin en önde gelen nedenleri; sigara,kötü beslenme, şişmanlık,hareket azlığı,stres, yaşam tarzı, aşırı alkol tüketimi gibi kişisel nedenler ve hava-çevre kirliliği,sosyo-ekonomik koşullar, petrokimya v.b.sanayi dallarında çalışanlar,aşırı güneşe maruz kalanlar gibi toplumsal nedenledir.
Akciğer Kanseri Böbrek Kanseri
PROSTAT KANSERİ MEME KANSERİ
Tütün ve tütün mamüllerinin akciğer ve mesane kanserlerine, obezite,yanlış beslenme ve stresin prostat, kolon ve böbrek kanserlerine neden olabileceği hiç bir zaman göz ardı edilmemesi gerekir.
Genetik geçişli %10 doğuştan olan kanserlerin dışındaki %90 edinsel kanserlerin, kişisel ve toplumsal önlemlerle önlenebilmesi mümkündür.
Kanserden korunmak ve sağlıklı yaşamak için
Neleri yapmalıyız? Neleri yapmamalıyız?
Neleri yapmalıyız
Sigara ve tütün mamüllerinden uzak durmalıyız
Sağlıklı beslenmeli ve aşırı kilo almaktan kaçınmalıyız
Yaşa uygun spor ve egzersiz yapmalıyız
Günde 7-8 saat uyumalıyız
Mümkün olduğunca stresten uzak bir yaşam ortamını sağlamalıyız ve stres yönetimini bilmeliyiz
Mutlu olmanın yollarını aramalıyız
Yaşa uygun check-up kontrollerini yaptırmalıyız
Yukarıdakilere ek olarak hava ve çevre kirliliği, Ultraviyole ışınları,sosyo-ekonomik koşullar ve mesleki kanserler konusunda toplum bilincini artırmalıyız.
Neleri yapmamalıyız
Aşağıdakilerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız
* Şeker
* Trans yağlar
* Alkol-sigara
* Tatlandırıcılar
* Gıda koruyucular
* Hareketsizlik
* Uykusuzluk
* Yoğun stres
20. yılın en önemli sorunlarından olan yanlış beslenme ve obeziteye karşı neler yapmalıyız
Protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineraller ve sudan oluşan gıdalarımızın mümkün olduğunca organik ve mevsimsel olmasına, doğru, düzenli ve dengeli bir şekilde tüketilmesine, GDO veya yapay katkı maddesi içermemesine özen göstermeliyiz. Kış aylarında kış, yaz aylarında yaz, baharlar da da bahar sebze ve meyvaları tüketilmeli, çeşitliliğine de dikkat ederek özellikle kırmızıdan yeşile, sarıdan mora her renkten mevsimsel sebze ve meyvaları tüketmek, zencefil, zerdeçal, kara çörek otu gibi baharatları mutfağımızdan eksik etmemek, barsak sağlığı için zaman zaman çeşitli turşularla sofralarımızı taçlandırmak özellikle kanserden korunmak için de oldukça önemlidir.
Son olarak sağlıklı beslenme konusunda kendini kanıtlamış olan, balığından yeşil salatasına, zeytin yağından renk-renk sebze ve meyvalarına kadar Akdeniz mutfağını soframızdan eksik etmemeye çalışmalıyız. Alkol tüketiminde, eğer tüketilecekse antioksidan (resveratrol) özelikleri nedeniyle kırmızı şarabın tercih edilmesi önerilir.