Kafatasında Şekil Bozukluğu ve Trigonosefali Nedir, Kafamın bir Kısmında Kemik Yoksa ne Yapayım?

Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
15 Şubat 2019234 görüntülenme
Randevu Al
Kafatasında Şekil Bozukluğu ve Trigonosefali Nedir, Kafamın bir Kısmında Kemik Yoksa ne Yapayım?

Kafatasındaki şekil bozuklukları kimi zaman o denli rahatsız edici bir görüntü oluştururlar ki, bebek daha çok küçükken bile hemen dikkat çekerler. Bu gibi şekil bozuklukları ve de bunlara eşlik eden bıngıldak değişiklikleri, çekilen röntgenler ve bilgisayarlı tomografi ile de detaylı olarak incelenir tabii ki... Tüm kafatası şekil bozuklukları, deneyimli çocuk beyin cerrahi hocaları tarafından ameliyatla düzeltilebilmektedir. Burada verilmesi gereken en önemli mesaj ise şudur: Bu ameliyatların asla 1 yaşından sonraya bırakılmaması gerekir. Yoksa hem çok riskli olacaklar ve hem de sonuçlar pek göz doldurucu olmayacak...

Kafatası şekil bozukluklarından biri olan trigonosefalide, alnın orta kısmında yukarıdan bakıldığında üçgen şekilli bir çıkıntı vardır. Henüz anne karnında iken ortaya çıkan bu anormallik o denli rahatsız edici bir görüntü oluşturur ki, bebek henüz doğduğunda bile hemen dikkat çeker. Bu şekil bozukluğunun ve buna eşlik eden bıngıldak değişikliklerinin çekilen röntgenler ve bilgisayarlı tomografi ile detaylı olarak incelenmesi gerekir. Kafatasındaki diğer tüm şekil bozuklukları gibi trigonosefali de deneyimli çocuk beyin cerrahi hocaları tarafından ameliyatla düzeltilebilmektedir.

Kimi zaman kafatası kemiğinin kırılıp parçalandığı travmalardan sonra yapılan ameliyatlarda, kimi zaman da beyin ödemi nedeni ile beyni rahatlatmak için yapılan dekompresyon ameliyatlarında; kafatası kemiğinin bir kısmı yerinden çıkarılabilir. Böyle hastalar iyileştikten sonra, yapılacak ikinci bir ameliyatla; kafatası kemiğindeki eksik kısım kimi zaman hastanın kendi kemikleri ile, kimi zaman da kemik çimentosu ve benzeri malzemelerden üretilen yapay bir kemikle kapatılabilmektedir.

Etiketler

TrigonosefaliKafa tası şekil bozukluğuKafatası şekil bozukluğuTrigonosefali nedirkafatasında şekil bozukluğutrigonosefali tedavisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.