Kadınlarda kanserden korunma yolları

Kadınlarda kanserden korunma yolları

2015 yılı verilerimize göre ülkemizde her yıl 97 bin erkek ve 62 bin kadın ve toplamda 159 bin kişi kansere yakalanmaktadır.

Ülkemizde kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Meme kanserinden sonra en sık görülen kanserler sırasıyla; tiroid, kalın bağırsak, rahim, akciğer, mide, yumurtalık, lenfoma, beyin ve rahim ağzı kanserleridir.

Bazı çevresel ve genetik faktörler kansere yakalanma ihtimalinizi arttırır. Bunlara kanser risk faktörleri diyoruz. Kanser risk faktörleri bilirseniz, bu hastalıktan korunabilir veya çok erken evrede tanı koyulma şansı elde edilebilirsiniz. Kanser riskinizi birçok yolla azaltabilirsiniz:

-Sigara içmeyin, ve pasif içicilikten sakının. Sigaranın başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türünde ana etken olduğu artık bilinmektedir.

-Meme, rahim ağzı (serviks), ve kalın bağırsak kanserleri için önerilen sıklıklarda düzenli tarama yaptırın. Tarama yöntemleri, kanserleri erken aşamada yakalamak için en iyi yöntemlerdir, çünkü erken evrede kanserin tedavisi çok daha kolaydır. 

-Cildinizi güneşten ve solaryumdan koruyun. Cilt kanserleri sık görülür ve cilt kanserlerinin birçoğunda sebep güneşin ultraviyole ışınlarına maruziyettir.

-Egzersiz yapın ve sağlıklı bir kiloda kalın. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktiviteyi bir yaşam tarzı olarak benimsemeniz birçok kanser için riskinizi azaltacaktır.

-HPV aşısı ile HPV ilişkili kanserlerden (rahim ağzı, baş-boyun kanserleri) korunabilirsiniz. 9-26 yaş aralığındaki uygulanan HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinden büyük oranda korunabilirsiniz.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan lise öğreniminin ardından 1986 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1993 yılından tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mecburi hizmetini Isparta ve Antalya’da görev yaptıktan sonra 1996-2003 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde İç hastalıkları ihtisası ve Tıbbi Onkoloji yan dal ihtisasını tamamlamıştır. 2003 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başlamıştır. 2004 yılında ise Almanya'da Kanser Tedavisinde Tamamlayıcı Tıp ve Alternatif Tedaviler, Hipertermik Tedaviler ve Bölgesel Tedavilerle ilgili olarak pek çok çalışma yapmıştır. 2006 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör unvanı almaya hak kazanmıştır. Prof. Dr. Mustafa Özdoğan’ın 60'ın üzerinde uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayınlanmı ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kanserden korunma yolları
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Antalya - Tıbbi Onkoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube